Ski

Advarer mot treningshysteri

BEKYMRET: Landslagstreneren i langrenn ser at ungdom trener for hardt. Og feil. Han vil ha holdningsendring.

Om to måneder starter langrennssesongen i Norge. Men i praksis har langrenn blitt helårsidrett. Det er rulleskirenn hver helg. Og landslagstreneren i langrenn, Steinar Mundal, ser en treningskultur blant yngre utøvere som han ikke liker. På nettstedet langrenn.com har han skrevet en kommentar som advarer mot det treningshysteriet han ser i yngre årsklasser.

- Utøvere helt ned i 14-15-årsalderen har rene stakeøkter, gjerne opp til to timer i tungt terreng. De klarer det, men gjør veldig mange tekniske feil fordi de rett og slett ikke er sterke nok til å gjøre det riktig, skriver Mundal i sitt «bekymringsbudskap» til norske langrennstrenere.

Mer styrke

Han ser utfordringer i hvordan langrennssporten har utviklet seg til å bli en veldig kraftsport med fokus på staking.

I det 90 km lange Vasaloppet er det stadig flere utøvere som staker hele veien. Men det er forbeholdt eliteløperne.

- Jeg har også hørt både trenere og yngre utøvere snakker om å gå med «blanke ski» i konkurranser til vinteren, skriver han.

Mundal er rett og slett redd for at «gammeldags» diagonalgang kan bli en nedprioritert teknikk.

- Ikke se på hva brødrene Aukland, Johan Kjølstad eller de andre gode langløperne gjør. De skal bruke det i sine konkurranser, der terrenget som regel er litt lettere. De trener på det de skal bruke i sine konkurranser, og er sterke nok til å gjøre det riktig, skriver han.

Skinstad enig

Langrennssjef Åge Skinstad ser også faremomentene. Og her helt enig i Mundals budskap.

- Dette stiller vi oss hundre prosent bak. Vi kan ikke få understreket nok hvor viktig allsidighet er. Vi har landslagsutøvere som er gode i golf, friidrett og fotball, sier Åge Skinstad til Dagsavisen.

Og Norges Skiforbund er allerede i gang med å lage en «utviklingstrapp» som treningsveiledning til yngre utøvere.

- Vi har dybdeintervjuet alle norske medaljevinnere fra OL og VM samt en rekke trenere for å se hvordan treningen har utviklet seg over tid. Man kan gi et generelt bilde og si at alle fra Gjermund Eggen til Therese Johaug har trent 80 prosent rolig og 20 prosent hardt. Men så har vi fått nye teknikker underveis, sier han.

- Har stakingen endret sporten i feil retning?

- Den har endret sporten på den måten at man kan fullføre flere løp bare ved staking. Det vi ønsker oss er løypeprofiler og renn der man har bruk for alle teknikkene for å komme seg hurtigst mulig fram, sier han.

Og det er i ferd med å skje.

- Vi vil alltid ha ekstremutøvere, men det viktige er å lære seg teknikken før man pøser på med styrke, sier Skinstad.

reidar.sollie@dagsavisen.no