Ski

Vinterferiesprell

Hjemme i vinterferien? Her er 10 morsomme ting du kan finne på!

1. Besøk markastuene

Det kan i skrivende stund se ut som om det endelig borger for litt sol - så da er det bare å spenne på seg skiene og komme seg ut i marka! Har du familiens yngre garde på slep, er det alltid en gulrot i noen nybakte kanelboller på en av markas koselige serveringsstuer. De fleste er åpne i helgene, men noen av dem har også åpent på hverdager i hele vinter:

Nygård i Bærumsmarka: tir-tor 11-16

Løvlia på Krokskogen: ons-fre 11-15

Kikutstua og Kobberhaughytta:

ons-fre 11-16

Tryvannstua: tir-fre 10-21, man 12-21

Ullevålseter: tir-fre 9-21

Lilloseter: tir 10-15, ons-tor 10-16

Linderudkollen: tir-tor 11-20

Mariholtet: tir-tor 10-21, fre 10-16

Rustadsaga: tir-fre 10-16

Sagbakken: ons-tor 11-16, fre 11-21

Vangen: 10-15 alle ukedager

Alle disser er åpne i helgene, og noen kan ha utvidede åpningstider i vinterferien i tillegg.

Finn flere aktuelle åpningstider:

www.skiforeningen.no/marka/stuer/tider/

For Drammensområdet kan du søke på www.skisporet.no for info om løyper og stuer.

2. Villmarksferie

Frister det å bli værende litt lenger ute i skogen? Turistforeningen har også et stort antall små hytter rundt om i nærmarka og ellers i landet, perfekt til en liten villmarkstur. De trivelige koiene i marka er tilgjengelige for alle DNT-medlemmer, og det er fortsatt mye ledig plass i vinterferien. Hva med å gå fra hytte til hytte? Ellers har turistforeningen aktivitetsledere på Fondsbu i Jotunheimen. Også Statsskog har en rekke rimelige utleiehytter - og her trenger du ikke være medlem heller. www.turistforeningen.no og www.statsskog.no

3. Svipptur til fjellet

Om du savner fjellet, kan du jo ta en dagstur. Norefjell ligger bare to timer unna med bil eller buss fra Oslo, og halvannen time fra Drammen. Norefjelleks­pressen går fra Oslo Bussterminal i helgene kl 8.30, og tar deg hjem igjen på ettermiddagen.

Tur-retur Norefjell med dagskort koster 495 kr. I midtuka er det kanskje lettest å komme seg til Kongsberg - hit går det tog hver time fra Oslo S. Du får 15 prosent rabatt på dagskortet når du viser fram togbilletten.

4. Glasskunst

Ta en utflukt til flotte Hadeland Glassverk. I helgene og torsdag-søndag i vinterferien kan barna prøve seg som glassblåser ved å blåse sin egen honningkrukke eller drikkeglass i Glasshytta, og fylle honningkrukka med ekte honning i Honningstua. De kan også lage lys eller prøve seg på å sandblåse glass. Avslutt med de deilige pannekakene i Kokkestua. Beregn én times kjøretid fra Oslo og Drammen. Samtidig rekker du å få med deg Vinterfestivalen, en stor salgsutstilling for håndverk og husflid som avsluttes 23. februar, der du kan se en rekke flotte arbeider. www.hadeland-glassverk.no

5. Vitenskapelig moro

Det går også an å ta en dagstur til Sarpsborg. Der ligger Inspiria - et rått vitenskaps- og utforskningssenter for hele familien - der du kan utforske vitenskapens mysterier. I vinterferien fokuserer senteret på vann og is - og vil også vise en helt ny vinterfilm i 3D.

Vegg i vegg ligger dessuten Superland på Sarpsborg Quality Hotel Resport (bildet). Det er et stort aktivitetssenter med blant annet badeland, klatrebane, lekeland, ballbinge minigolf, ballspill med mer. I vinterferien er det mange ekstra aktiviteter og underholdning - og temaet i år er cowboy og indianere.

Priser: I vinterferien kan du få et kombinasjonspass til både Inspiria og badeland for 195 kr. Familiepakker i badelandet koster 495 kr for inntil seks personer (normalt kun fire).

Superduperdagpass, for både badelandet og de andre aktivitetene i Superland, koster 245 kr. Det er også gunstige priser på familieovernattingspakker i ferier og helger - og hotellet markedsfører seg som Norges morsomste. Kun inngang Inspiria koster 125 kr for barn og voksne, 450 kr for familie.

Åpent 10-17 hele uka.

www.inspiria.no

www.superland.no

6. Ta et piratcruise

Skal du virkelig gjøre cruise på ungene, tar dere en tur på Stena Saga, som gjøres om til barnas båt hele vinterferien. Da byr de på sjørøvertokt med Zita & Zotpiratene til og fra Frederikshavn. Det er masse underholdning, show og aktiviteter. I Frederikshavn kan du ta inn (og ta den helt ut) med et eget piratrom på the Reef - et fantastisk bra badeland og -hotell som minner om en karibisk jungel. Familiecruisepriser fra 400 kroner for to voksne og to barn. www.stenaline.no

7. Lat som du er i Syden

Med så mye dårlig vær som vi har hatt, får man fort lyst til å rømme til Syden! Har du ikke mulighet til det, kan du jukse litt, ta på badedrakten og nyte deilige temperaturer i lufta og i vannet på badeland. Drammensbadet er ett av Norges fineste, med kule sklier og en utrolig stilig sauna, der du virkelig får tint opp kroppen. Det ligger i gangavstand fra togstasjonen. Også Risenga bad i Asker er verdt et besøk - med mange fine bassenger for barn. Alternativt kan Østfoldbadet i Askim friste, om du ikke vil nøye deg med Tøyenbadet i Oslo.

8. Herskapelig gårdsbesøk

Bogstad Gård ligger utrolig idyllisk til i Sørkedalen. Herfra er det veldig gode turmuligheter både på ski og på beina. Og ta med akebrett til de små, som kan boltre seg i bakkene ute. Inne kan man se på dyra gjennom glassveggen, eller besøke den lune, hyggelige cafeen der du får boller, kaker og nybakte rundstykker.

Fin museumsbutikk.

Åpent tirsdag-søndag 12-16.

www.bogstad.no

9. Vitenskapelig vinterferie

Teknisk museum byr som vanlig på et rikholdig vinterferieprogram med blant annet animasjonsverksteder, buttonverksted og muligheten til å brette propeller og papirfly. Du kan også treffe den kjemiinteresserte dragen Berta og se såpebobleshow. Eller bli med på en reise ut i universet i Astroamfiet! www.tekniskmuseum.no

Også folkemuseet på Bygdøy byr på vitenskapelige sprell i vinterferien. Elever på 4.-7. trinn kan bli med på å forske med Forskerfabrikken mellom klokken 9 og15 på tirsdag. Du får blant annet lage et kjemisk maleri og badebomber som du kan ta med hjem!

Påmelding: www.forskerfabrikken.no.

10. Tid for bok

Litteraturhuset i Oslo satser også på barn og ungdom. Barnerommet Sjeherasad, som er fulle av bøker og puter, er åpent tirsdag, onsdag og torsdag 9.30-14, og lørdager 11-16. I tillegg er det småbarnskafé i naborommet Nedjma på lørdager. Nedjma er ellers ungdommenes rom. I vinterferien startes litt vitenskapelig med foredraget «Så rart» - om kroppen, lørdag klokken 13. Søndag kl 16 vises «Pelle Politibil går i vannet», og mandag kl 11 er det arrangementet «Vinterungdom på Litteraturhuset». Torsdag kl 18 er det klart for «Show!» med Vinterungdom, Don Martin og Hannah Wozene.

I Drammen kan du søke ly på et av landets flotteste bibliotek, der det blant annet er eventyrstund for de minst på søndag 12, og 24. februar kan de mellom 10 og 13 lære datakoding.

Start klokken 10.