Sport

Skeids turbulente år: 600.000 kroner rett ut

Skeids sesong er blitt et mareritt sportslig og økonomisk. – Det er ingen krise med nedrykk, sier daglig leder Daniel Strand, som inviterer til gratis adgang i søndagens hjemmekamp.

NORDRE ÅSEN (Dagsavisen): Daniel Holmeide Strand er daglig leder i Skeid og vi står foran en brun grusflate som skulle vært grønn med nytt kunstgress for et halvt år siden.

Her vant Skeid tre hjemmekamper før de måtte flytte til Intility Arena der de ennå ikke har vunnet på ti forsøk.

– Vi betaler 50.000 kroner i leie per kamp på Intility, pluss litt vaskeutgifter. Man kan jo regne sammen sjøl, sier Holmeide Strand til Dagsavisen.

Les også: Duoens råd til Skeid-spillerne: – Slik unngår dere nedrykk (DA+)

Alt ble forsinket

Han svarer «Skeid» som svar på spørsmålet om hvem som har ansvaret for at hele oppgraderingen av Nordre Åsen er blitt kraftig forsinket. Det skyldes i kortversjon problemer med funadementet rundt et nytt lysanlegg, som nå er utsatt.

Men A-laget har ikke gitt opp. Trener Tom Nordlie vet hva som skal til. Men søndagens kamp mot Ull/Kisa blir såpass viktig at nå inviteres alle sympatisører til gratis adgang. Og de som kommer genererer også noen inntekter til Skeid via sponsoravtaler i forbindelse med denne kampen.

For hver tilskuer som kommer tjener Skeid snaut 160 kroner.

Utgangspunktet er enkelt. For å overleve i OBOS-ligaen må man vinne en fotballkamp snart.

Les også: Han kranglet inn målet som gir fortsatt håp for Skeid (DA+)

Vil holde nivået

– Vi håper på tusen tilskuere. Vi vil at også klubbens egne medlemmer og venner stiller, sier Strand.

– Spiller det noen stor økonomisk rolle for Skeid om dere spiller i 1. eller 2. divisjon?

– Ja, det gjør det. Vi mister 1,6 millioner kroner gjennom tv-avtalen. Det vil trolig bli litt færre publikum ettersom vi ikke møter lag som HamKam, Start og Aalesund. Og vi blir litt mindre attraktive på sponsormarkedet. Men så har vi også innregulert lønnsnedgang for spillergruppe og støtteapparat ved et nedrykk, sier han.

Ingen krise

Men han vil ikke kalle det noen krise ettersom normalen har vært å være i 2. divisjon de siste ti årene.

– Vi er jo egentlig ikke rigget for OBOS-ligaen ennå. Det er mye verre for Sarpsborg å rykke ned fra Eliteserien. Vi er en nyopprykket klubb som har gjort midlertidige grep. Det er synd å rykke ned, og det er surt der vi nå ligger, men det er en veldig ro rundt det, både i styret og rundt A-laget, legger han til.

Og er sikker på at støynivået ville vært langt høyere i andre klubber.

Uansett vil Skeid ta med seg lærdommen fra Intility til Nordre Åsen neste år og holde nivået på arrangementene.

– Det er mye enklere å avvikle en fotballkamp på Intility enn Nordre Åsen og vi er strålende fornøyd med oppholdet der. Bortsett fra resultatene, sier Strand.

Trenings- og kampkabal

Planen var å spille tre-fire kamper på Intility før flytting hjem. Det ble hele i stedet sesongen, det vil si tolv kamper, inkludert en cupkamp. Den leiesummen ender på 600.000 kroner.

I tillegg har A-laget måttet leie treningstid på Norges idrettshøgskole, mens det har vært en stor kabal å lage en treningsplan for klubbens 1200 spillere.

– Vi hadde underskudd på banetid før vi mistet en hel ellever-bane. Da fikk vi en utfordring. Her har organisatoren vår, Simen Røed, gjort en fantastisk jobb, sier Strand.  Jeg skjønner ikke hvordan han har fått det til.

På Nordre Åsen ligger et utslitt kunstgressteppe på en søkkvåt 11-er-bane, som formelt ikke er godkjent til bruk, mens noen lag har benyttet den gamle gressbanen som har vært i bedre stand enn på mange år. Også har laget to flater i Muselunden ved Sinsenkrysset, men der har det vært problemer med dreneringen.

I tillegg er det utfordringer med lyset der 7-er-banen har kun en lyspære som fungerer (!).

Men før vinteren kommer skal den nye banen være klar. Nå er tidskjemaet at leggingen av kunstgresset starter 28. oktober.

Da skal Skeid spille hele sesongen på Nordre Åsen neste år, med dispensasjon for manglende lyskvalitet. Prislappen på nytt lys i forhold til kravene i OBOS-ligaen ligger på en kostnad mellom 17 og 20 millioner kroner. Det er penger Skeid ikke har.

Tre poeng opp

Fire serierunder gjenstår i OBOS-ligaen og det er tre poeng opp til Strømmen på kvalifiseringsplass. To poeng foran der ligger Notodden, som Skeid har i årets siste hjemmekamp. Med seier i de to hjemmekampene kan plassen berges, avhengig av hvordan det går med de andre lagene. De to siste bortekampene spilles mot Sandnes Ulf og Raufoss.

FAKTA

Skeids fire siste kamper denne sesongen:

Søndag 20.10: Skeid - Ull/Kisa (Intility) 18.00 (gratis inngang).

Søndag 27.10: Sandnes Ulf - Skeid 18.00

Lørdag 2.11: Skeid - Notodden (Intility) 15.30

Lørdag 9.11: Raufoss - Skeid 15.30.

Mer fra Dagsavisen