Sport

Skeids sesong i svart

De fleste tar det for gitt at Skeid rykker ned. Tom Nordlie må målbære et håp og tenker alltid framover.

KRINGSJÅ (Dagsavisen): Når man ikke har vunnet en fotballkamp siden i juli, og må vinne de to siste, samtidig som man må ha hjelp fra andre, er oddsene store for at Skeid spiller i OBOS-ligaen neste år.

Tom Nordlie har vært trener i over 30 år og har aldri opplevd større sportslig motgang.

Har kontrakt ut 2020

Men både han og de fleste spillerne har kontrakt med Skeid ett år til og Nordlie har allerede avtalt vinterens treningskamper. Hans plan er å bli med ned i 2. divisjon.

– Jeg kan faktisk ikke peke på så mye vi kunne gjort annerledes. Vi har ikke vært gode nok. Så har vi et lass med forklaringer, men de står ikke i historiebøkene hvis det ender med at Skeid rykket ned, sier Tom Nordlie til Dagsavisen.

Han har kontrakt med klubben ut neste sesong. Og har ingen planer om å bryte ut av den. Tvert i mot, det meste av vinteren er allerede planlagt.

- Jeg spikret alle treningskampene for en måned siden. De fleste i LSK-hallen, sier han.

Må forenkle ting

Vi er på Skeids leide treningsbane på Norges idrettshøgskole. Tom Nordlie innrømmer at han er sliten.

Men i en tung hverdag for både trenerapparatet og spillerne er det også hans jobb å holde humøret oppe. Og han smiler mer enn det motsatte.

– Vi føler at vi har tillit fra styret og alle rundt oss, og det er ikke noe stress i Skeid rundt det å rykke ned. For meg personlig er det tungt, for jeg har aldri opplevd en vanskeligere sesong. Nå handler det bare om å forenkle ting og vite at vi har ingenting mer å tape. For folk flest har vi jo rykka ned allerede, sier han.

Må vinne og ha hjelp

Lørdag spiller Skeid årets siste såkalte hjemmekamp på Intility. Forutsetningene er klare. De to siste kampene mot Notodden og Raufoss må vinnes. Samtidig må Notodden også tape sin siste kamp hjemme mot Start. Da kan Skeid oppnå kvalifisering.

Momentene som har sendt Skeid dit de er, er mange, men kort oppsummert slik:

*Manglende evne til å vippe jevne kamper i sin favør (elleve ettmålstap, ni uavgjort).

*Marginer imot, deriblant 21 stolpeskudd uten scoring.

*Uten reell hjemmebane siden i mai. Null seire på Intility.

*Salg av toppscoreren David Tavakoli.

Tapet for Ull/Kisa (1–2) i forrige kamp på Intility, der Skeid ledet to minutter før slutt, oppsummerte i praksis sesongen for Skeid.

– Ja, den kampen er en metafor for hele sesongen, sier Tom Nordlie om kampen der motstanderens keeper scoret på frispark fra 25 meters hold.

– Vi skulle ikke satt opp mur og keeperen kunne vel skutt femti ganger til uten å score. Men slik har sesongen vært, sier han.

Mental utfordring

Dessuten har han omfattende statistikk som blant annet sier at elleve poeng er tapt i de siste ti minuttene. Og laget har ikke snudd en eneste kamp der de har ligget under, til seier.

– Vi tar dette alvorlig, men ikke gravalvorlig. Dette handler om mentale egenskaper hos hver enkelt spiller. Og det er grenser for meg hvor mye jeg kan påvirke. Jeg kan ikke la stemmen min høres i alle rom. Nå overlater jeg det meste til spillernes intuisjon. De fleste av dem har spilt 1500 kamper i sine liv og de vil ikke oppleve noe nytt i de to siste kampene, sier Tom Nordlie.

- Hvilke knapper har du trykket på?

- Det er som sagt grenser for hvor mye det kan snakkes. Vi har vært på teambuilding hos Pål Anders Ullevålseter, vi har hatt besøk av Leif Olav Alnes (treneren til Karsten Warholm). Men det handler jo mest om oss sjøl. Jeg er ganske overbevist om at vi hadde tatt mer poeng på Nordre Åsen hvis vi kunne spilt høstsesongen der. Men jeg har ikke brukt energi på ting jeg ikke får gjort noe med,sier  Nordlie, som gratulerer Grorud med opprykket til OBOS-ligaen.

- Jeg er imponert over jobben Eirik Kjønø og Grorud har gjort. Jeg vet ikke hvor rustet de er. Noen påstår at det er krise om Grorud går opp og vi går ned. Det er jeg ikke enig i. Vi må ha evne til å unne andre suksess, avslutter Tom Nordlie.

Heller ikke spillerstallen får han gjort så mye med, uansett hvordan det går. Det er bare fire spillere som er på utgående kontrakt.

FAKTA

Nest siste serierunde lørdag: (16.00): Kongsvinger – Sandnes Ulf, Nest-Sotra – Aalesund, Sandefjord – Jerv, Skeid – Notodden, Sogndal – HamKam, Start – Ull/Kisa, Strømmen – KFUM Oslo, Tromsdalen – Raufoss.


Aalesund      23     4     1      63 - 24     73
Sandefjord     18     8     2      51 - 27     62
Start     17     5     6      50 - 30     56
Nest-Sotra     14     6     8      41 - 27     44
Kongsvinger     13     4     11      35 - 34     43
KFUM Oslo     11     9     8      54 - 42     42
Sogndal     12     6     10      48 - 38     42
Raufoss     12     2     14      43 - 51     38
Ull/Kisa     10     6     12      44 - 45     36
Sandnes Ulf     10     5     13      44 - 45     35
HamKam     10     5     13      40 - 42     35
Jerv     8     9     11      34 - 51     33
Strømmen     6     10     12      29 - 43     27
Notodden     6     6     16      33 - 49     24
Skeid     3     9     16      31 - 48     18
Tromsdalen     2     4     22      33 - 77     10
De to beste rykker opp. Nummer 3-6 spiller kvalifisering. De to siste rykker ned. Tredje siste lag spiller kvalifisering. To runder igjen.

Nest-Sotra og Strømmen er trukket ett poeng for ikke å ha nådd sine delmål i det finansielle oppfølgingssystemet. Etter 26 runder ble Nest-Sotra trukket tre nye poeng på grunn av trøbbel med økonomien.

Mer fra Dagsavisen