Sport

Skeids nye sjef ble trener som 19-åring

Noen blir fotballtrenere i stedet for spillere. Skeids nye trener, Gard Holme, er et slikt eksempel. Han tok lederrollen som 19-åring.

NORDRE ÅSEN (Dagsavisen): Gard Holme (35) har tatt over etter Tom Nordlie i Skeid. Han vil lede klubben tilbake i 1. divisjon (OBOS-ligaen). I hvert fall på sikt.

Vi har har som ambisjon å etablere oss i OBOS-ligaen i løpet av to-tre år. Det må ikke skje i år, men vi skal prøve, sier Holme til Dagsavisen på hans nye trenerkontor i det nyeste klubbhuset til Skeid.

Les også: Går fra Vålerenga til Grorud (Dagsavisen+)

Fotballens tilfeldigheter

Utenfor vinduene ligger en flunkende ny kunstgressbane med internasjonale mål. Hadde den blitt ferdig i tide i fjor sommer hadde kanskje Skeid fortsatt vært et 1.-divisjonslag. Men da hadde kanskje Gard Holme ikke vært trener her.

Ting skjer fort i fotballen. Jeg hadde ikke sett for meg dette for noen måneder siden, sier han.

For Tom Nordlie hadde kontrakt ett år til, men gamblet og sa opp for å ta krisejobben i Lillestrøm i desember.

Skeid utlyste stillingen, oppfordret kvinner til å søke, fikk ingen av dem og jaktet seg fram til Gard Holme, som var trenerutvikler i Vålerengas ungdomsavdeling, regnet som en av landets beste. Der var han også hovedtrener for Vålerengas 2.-lag i fire sesonger.

Les også: Oppfordret kvinner til å søke trenerjobben for A-laget. De fikk null søkere

Mange på prøvespill

Jeg hadde tenkt å komme tilbake til treningsfeltet. Det er veldig morsomt at det blir her. Sammen med Morten Berre skal vi nå bygge en ny entusiasme her. Det blir alltid slitasje i en klubb som rykker ned.

Dere opplever ingen spillerflukt?

Nei, de fleste hadde kontrakter og blir med videre. Unntakene er Johannes Nunez som er solgt til Sandnes Ulf. Det gir oss bedre økonomi. Tom Skogsrud har lagt opp og keeper Adrian Møller (var 3.-keeper) blir ikke med videre, heller ikke Ahmed El Amrani, men det var avklart for lenge siden.

Nye folk kan komme inn. For tiden har Skeid en rekke spillere på prøve. Holme opplever stor interesse fra spillere.

Vi har fått henvendelser fra spillere som har spilt på høyere nivå enn dette. Det er moro, sier han.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Beinbrudd og skader

Gard Holme ble trener tidlig. Allerede som 19-åring var han på feltet.

Det var litt tilfeldig. Jeg ble skadet, røyk korsbåndet to ganger og knakk leggen i løpet av noen få år som juniorspiller. Da ble jeg oppfordret til å være trener i klubben jeg spilte i Rolvsøy, en lokal klubb i Fredrikstad. Jeg syntes det var moro. Etterhvert flyttet jeg til Oslo og begynte på Norges Idrettshøgskole, forteller han.

De aller første fotballkampene spilte han for Nylende.

I Oslo endte det i bachelorgrad om trenerrollen. Han har UEFAs A-lisens, var i utviklingsavdelingene i Stabæk og Tromsø, ble sportssjef for fotballinjen på Wang Toppidrett før han kom til Vålerenga der spiller-og trenerutvikling var i fokus.

De siste årene har VIF utviklet spillere til aldersbestemte landslag nærmest på samlebånd.

Les også: Da radiosporten samlet Norge. Av en reporter fra denne avis (Dagsavisen+)

2. og 3. divisjon

Nå blir han hovedtrener i Skeid med VIF-legenden Morten Berre som assistent. Berre skal også være med og lede rekruttlaget som rykket opp i 3. divisjon, der de møter ikke mindre enn ni lag fra Nord-Norge.

Det blir et puslespill med spillerlogistikk.

Det er veldig bra at vi har et 2.-lag så høyt oppe. A-troppen blir på 24 mann, juniorgruppe på omtrent det samme. De beste juniorspillerne vil spille i  3. divisjon sammen med de som ikke spiller på A-laget. Det blir en veldig bra miks, sier han.

Holme kjenner Morten Berre fra Vålerenga, i tillegg overlappet de hverandre på Wang.

Hva slags trenertype er du?

Jeg vil karakterisere meg som offensivt anlagt trener, spillemessig tar jeg utgangspunkt i angrepsspill, ser hvilke muligheter vi har. Som type er jeg ganske inkluderende, både i forhold til trenerteamet og spillergruppa, sier han.

Spillestil?

Det er et ganske velfundamentert det som er her. Jeg har prøvd de fleste spillesystemer som juniortrener. I Skeid blir det mye 4-3-3, men vi vil variere litt mer, innslag av andre formasjoner. Vi har et sett av prisnipper som vi spiller etter. Vi ønsker å dominere litt mer, styre kamper mer med ball. Alle trenere vil jo det. Det skal gå fort framover når vi har muligheten, sier han.

Fredrikstad er favoritten

Skeid havnet i en tøff avdeling der Fredrikstad ser ut som en naturlig favoritt. Kvik Halden, Tromdsalen og Hødd er noen andre.

Det rareste for Holme blir å møte VIF2, som rykket opp og havnet i samme avdeling.

Det blir veldig spesielt, og moro. Jeg har vel trent alle spillerne der. Men de blir gode og vil utfordre alle lagene de møter.

Vi avslutter i solskinnet på det nye kunstgresset som Skeid endelig kan benytte igjen. Banen er blitt både lengre og bredere, men mangler foreløpig oppmerking.

- Jeg liker å gå på ski om vinteren, men som fotballtrener er dette været ideelt, sier han.

Gard Holme har signert en treårs-kontrakt med Skeid og dette blir hans første jobb som hovedtrener for et A-lag.

PS. Skeid spiller sin første treningskamp mot Kjelsås 1. februar.

Les også: Store navn forsvinner fra Kjelsås (Dagsavisen+)

Mer fra Dagsavisen