Sport

Skeids bane ikke godkjent

Skeids hjemmebane Nordre Åsen er fortsatt ikke godkjent for spill. Også Lyn har hatt store problemer.

NORDRE ÅSEN (Dagsavisen): Skeid må fortsatt spille hjemmekampene sine andre steder enn på sin egen hjemmebane. En ny befaring denne uka ga nedslående svar. Banen kan ikke brukes.

Representanter fra Oslo kommune, entreprenøren og Skeid sjekket banen mandag, og konklusjonen var klar.

– Skjøtene sitter ikke og trolig må hele denne banen legges på nytt, sier daglig leder i Skeid, Daniel Holmeide Strand til Dagsavisen.

Les også: Ingen Skeid-hjelp fra kommunen

Lett å snuble

Da vi besøkte OBOS Idrettspark Nordre Åsen (som er det offisielle navnet) tirsdag var inntrykket det samme. På avstand ser den lekker ut, men beveger man seg ut på kunstgresset er det både åpne skjøter og små synkehull man kan snuble i.

– Vi skulle få et nytt teppe, vi har fått et nytt lappeteppe. Og om man får lappet disse hullene sammen, er jeg redd det ikke holder lenge, sier Strand.

Han har også vært på besøk hos Lyn på Kringsjå, som har vært gjennom samme problemer.

Mareritt for Lyn

Der har man spilt på midlertidig tillatelse inntil nylig, men daglig leder i SFK Lyn, Sjur Skridshol, betegner hele prosessen som et kostbart mareritt.

– Vi har erfart det samme som Skeid, prosjektstyringen har vært altfor svak og vi har fått en bane med dobbelt så mange skjøter som vanlig. Disse vil løsne etterhvert. Vi har 2500 fotballspillere her og vi har brukt over 500.000 kroner på å leie baner andre steder, sier Skridshol til Dagsavisen. Han forteller at problemene startet da banen skulle rehabiiteres i 2017.

Begge klubber peker på mangel på kompetanse i kommunen. Dagsavisen vet at viktige nøkkelpersoner har sluttet det siste året, men etaten avviser at det har gått ut over kompetansen.  Dagens prosjektleder fra kommunens side, Simen Skotvedt, er leid inn som konsulent. Kritikken fra Skeid går ikke på hans ledelse. Skotvedt håper at problemene skal løse seg, men  henviser ti bymiljøetaten for uttalelser.

Både Skeid og Lyn har måttet betale alle ekstrakostnader selv. Det tærer kraftig på klubbøkonomien.

Les også:Entrepenøren håper å bli ferdig

Tre hjemmekamper igen

Skeid har tre hjemmekamper igjen i 2. divisjon, som etter alt å dømme må spilles i Vallhall. Det er også der A-laget nå trener med de ekstrakostnader det medfører.

- Og nå blir det trangere om plassen også i Vallhall. Vi føler oss hjemløse, sier Holmeide Strand.

Lyn mener det bare er Vålerenga som har orden på hjemmebanen sin av alle Oslolagene fordi de har Intility, der de fikk gratis tomt av kommuen.

- Kunstgressituasjonen i Oslo er en skandale, konkluderer Skridshol.

På Kringsjå spiller A-lagets kvinnelag sine hjemmekamper i Toppserien. Sesongen for guttas 3. divisjonslag ble som kjent avlyst.

NFF ble kontaktet

Ole Myhrvold er anleggssjef i Norges Fotballforbund:

- Vi har blitt koplet inn i prosessene på Kringsjå og også litt på Nordre Åsen, men først når problemene har oppstått. Klubbene har vi kontakt med, og de sier de føler det er lite de kan gjøre for å påvirke kommunale prosjekter og at de føler seg litt hjelpeløse, skriver han i en epost til Dagsavisen.

- I hvilken grad blir NFF involvert i slike saker?

- Generelt jobber vi mye sammen med enkeltpersoner i Bymiljøetaten, og samarbeidet med dem er meget godt. Kommunen har jo utlyst en anbudskonkurranse for levering av kunstgress, og har der valgt ut et lite antall leverandører som får levere. Denne prosessen kjører kommunen selv. Også når det gjelder grunnarbeider. Bestillinger og detaljplaner for arbeidene er vi ikke involvert i, og det hadde vi heller ikke hatt kapasitet til, skriver han.

Dagsavisen har stilt konkrete spørsmål til bymiljøetaten om denne baneproblematikken.

- Bymiljøetaten synes selvsagt at det er leit at baner ikke blir ferdigstilt som planlagt, og har forståelse for at Skeid synes dette er utfordrende. Det er viktig for oss at arbeider blir gjennomført med riktig kvalitet, og vi gjør det vi kan for å følge opp dette. Vi vet rehabiliteringer er krevende for flere, selv om vi forsøker å gjøre ulempene så små som mulig. Arbeidet er nødvendig for å kunne stille med gode nok baner for fremtidig bruk. Vi har tro på at Nordre Åsen vil ferdigstilles med tilfredsstillende kvalitet, skriver seksjonsleder Trine Kvåle Hervik til Dagsavisen.

Vi kommer tilbake med mer detaljerte svar om prosjektene med henne.

Mer fra Dagsavisen