Sport

Skeid var stammekulturen

Forfatter Roy Jacobsen (63) vokste opp på Årvoll. – Jeg hadde ikke annet valg enn å holde med Skeid. To av gutta holdt med VIF, og de ble mobba!

Fram til seriestart lørdag vil Dagsavisen se tettere på KFUM, Skeid, Grorud, Kjelsås og VIF2. Her møter du forfatter Roy Jacobsen. Neste ut er stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap). HER kan du lese møtet med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. 

Roy Jacobsen var egentlig mer opptatt av friidrett og mellomdistanseløping enn av fotball.

Les også: – Hadde jeg hett Lionel Messi, hadde det nok blitt operasjon. Men jeg heter Jens og spiller for Skeid. (DA+)

Gullalderen

Familien hadde leilighet i Traverveien på Tonsenjordet. Roy Jacobsen var egentlig mer opptatt av friidrett og mellomdistanseløping enn av fotball. Han er født 26. desember i 1954, i en tid Skeid var vel etablert som en av landets toppklubber. Skeid vant fire NM-gull på 50-tallet, og da skolegangen startet på Årvoll skole, var oslolagene på vei inn en storhetstid vi aldri vil få tilbake. VIF, Frigg, Lyn og Skeid. Klubbene dominerte norsk toppfotball utover 60-tallet.

– Det var bare å gjøre som stammen bestemte. Det var selvsagt bannlyst å holde med vestkantklubbene Frigg og Lyn. Men VIF var nesten et like stygt banneord for oss Årvoll-gutta. Nåværende DNB-sjef Rune Bjerke, som er født noen år senere enn meg (i 1960, red.anm.), og en gutt til, var dumme nok til å fronte at de holdt med Vålerenga. Det fikk konsekvenser på den tida. De fikk enormt mye pepper, de ble rent ut sagt mobba, sier en lattermild Roy Jacobsen til Dagsavisen.

Les også: Skeids toppscorer spilleklar igjen: –  Må spilles i form (DA+)

Ble dratt i øra

– Hele vår identitet i området rett ved Nordre Åsen, var Skeid. Og selv om jeg altså var mest opptatt av løping, og vant et par skolemesterskap, ble jeg dratt i øra av kompisene, anført av min bestekamerat Terje Martinsen. Han var ivrigst, og ble jo senere A-lags-spiller, og deretter trener og mangeårig daglig leder i klubben, fortsetter han.

– Om vinteren gikk vi på skøyter nede på Skeid-banen. Lokalpatriotismen var annerledes på den tida. Jeg husker vi syntes det var naturlig, ja, en selvfølge at Skeid var best. Dette er gode minner, sier forfatteren.

– På 60-tallet hadde klubben store profiler. Navn som Kjell Kaspersen, Frank Olafsen, Pål Sætrang, Kai Sjøberg, Trygve Bornø og Finn Thorsen. Vekkes minnene?

- Ja, bevares. Men, jeg var altså ikke den ivrigste. Jeg visste jo at dette var spillere helt i nasjonal toppklasse, men var ikke den som ledet an i heiagjengen. Vel så viktig for meg var følelsen av identitet, eller det vi kalte stammekultur. Jeg var en del av noe større.

Les også: Derfor blir han Vålerengas kaptein (DA+)

Skeid-button i Sibir

Roy Jacobsen sier at han alltid har dratt med seg denne følelsen av å være en del av Skeid, eller Skeid-kulturen. Og ler igjen når han beskriver en pussig hendelse i år 2010.

– Jeg var på reise i det østlige Sibir. Sto i heisen på hotellet, med identitetsmarkøren min på jakkeslaget, selvsagt en Skeid-button. En for meg totalt ukjent fyr, så på meg, og sa; Du, det går ikke så bra med Skeid nå for tida. Gjett om jeg skvatt. Så ikke den komme fra en ukjent person i en  heis langt inne i Sibir.

Da Skeid vant sitt til nå siste mesterskap, NM-gullet i 1974 (3-1 over Viking), var Jacobsen bosatt i Nord-Norge. Og har de senere årene ikke vært på mange Skeid-kamper. Og ler igjen når han forteller om en ny pussig opplevelse;

– Bestekompis Terje Martinsen hadde gjort som i oppveksten, dratt meg i øra. Denne gang til Bislett stadion, en gang på 2000-tallet, jeg husker ikke helt når. Men jeg husker det var rart å stå på VIP-tribunen å spise pølser sammen med Martinsen, og oppleve at vi var flere der enn det var supportere i den harde kjernen, "Oksene" tilstede. Jeg ville egentlig ikke stå på noe som ble kalt VIP-tribune, men så var det dette med å bli dratt i øra av Martinsen, da.

Troa på Nordlie/Berre

– Tilbake til banksjefen, som du kaller ham, DNB-sjef Rune Bjerke. Hvis dere ikke hadde gitt han så mye pepper, men på en smidig måte dratt ham inn i Skeid-gjengen, så hadde det kanskje vært Skeid og ikke VIF som mottok sponsorpenger fra banken i dag..?

– Du sier noe. Hadde vi bare visst, den gang da.

Jacobsen er i dag bosatt på Nordstrand. I det vi snakker med ham på telefonen, er det en ny kar som kommer og drar ham i øra, denne gang svigersønnen. De skal ut på tur. Sola er innom hovedstaden, skiløypene ligger innbydende og venter på dem.

Roy Jacobsen rekker å si at han er sterk i troa på at trener Tom Nordlie, sammen med assistenttrener Morten Berre, skal få maks ut av materialet de rår over.

– Det har sette lovende ut i de første treningskampene, det har jeg fått med meg.

– Et siste spørsmål. Kommer du til å se noen Skeidkamper denne sesongen?

- Jeg tror ærlig talt ikke det. Tida er knapp og kostbar. Men, så er det den samme gamle leksa, da. Kommer bestekompis Terje Martinsen med den harde klypa si og drar meg i øra, så har jeg ikke noe valg, avslutter den bestselgende forfatteren.

NB ! Jacobsen har benyttet den kunstneriske frihet til å skrive inn at Skeid vinner to eliteseriegull på rad. Dette i romanen "Marions Slør" fra 2007.

Mer fra Dagsavisen