Sport

Skandalefritt FIS

Både internasjonal fotball og friidrett har vært ridd av skandaler. Men ikke ski. Sverre Seeberg (65) tror han vet noen av grunnene.

TRONDHEIM (Dagsavisen): Beskyldninger om bestikkelser og korrupsjon har florert i store internasjonale idrettsorganisasjoner. Foreløpig har Det internasjonale skiforbundet (FIS) vært forskånet for lignende anklager.

Kan FIS unngå at det plutselig skulle falle ut noen lik fra skapene også der?

– Ja, jeg tror det. Men bare du sier at du jobber i en internasjonal idrettsorganisasjon, tror mange det bare er et tidsspørsmål når noe skittent også dukker opp hos oss, sier Sverre Seeberg til Dagsavisen.

I helgen var den tidligere skipresidenten dirigent på skiforbundets ting i Trondheim.

Mesterskap

I andre internasjonale organisasjoner har det kommet fram mye skittent spill når mesterskap skal tildeles. Sverre Seeberg tror at ski har unngått dette av flere grunner. Én av dem er denne:

– I FIS er det et styre på 17 som tildeler mesterskap. Dette gjør avgjørelsen mye mer forutsigbar og transparent, mener han, mener han.

Det vil si: Rom for bestikkelser blir mindre.

– Og søkerkandidatene har et cocktailparty sammen, som er et spleiselag mellom søkerne. Vi skal ikke søle bort penger på at hver søker har sin «fest», forteller han.

– På FIS-kongressen er det de tunge skinasjonene som har flest delegater. Både Norge, Sverige og Finland har tre delegater hver. Det er ikke slik at alle land har én stemme. Dette gjør det også mye mer transparent. Det gjør bestikkelser vanskeligere, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Inntektene

Det er ingen lukrativ affære å påta seg verv i FIS.

– Nei, FIS drives etter nøysomhetsprinsippet. Det er for eksempel ingen styrehonorarer i FIS, sier visepresidenten, som ble gjenvalgt for to år siden med 119 av de 124 stemmene.

Det vitner om en solid tillit.

Inntektene hviler på tre pilarer.

* Verdenscuprettigheter, der alpint er den største bidragsyteren (TV-avtaler).

* VM-arrangementene.

* IOC, som står for 30 prosent av inntektene.

– 50 prosent av inntektene går til driftene av FIS. De andre 50 prosentene pløyes ut til de nasjonale skiforbundene. De tilskuddene vektes etter antall medlemmer og antall deltakere i mesterskap, forteller Sverre Seeberg.

– Noe av pengene går også til utvikling i små nasjoner og til utviklingsprogram der.

Nå i juni skal FIS-kongressen arrangeres i Cacun i Mexico. 800.000 vil det koste Norge.

– Det er naturlig. Det finnes rundt 40 underkomiteer i FIS. Norge har som mål å være representert i flest av disse. Nå har vi bar lederen i én av komiteene. Vegard Ulvang er leder av langrennskomiteen, sier Sverre Seeberg.

Mer fra Dagsavisen