Fotball

Skal kjøpe seg ut av krisen

FOTBALL: Manchester Uniteds mektige eiere har vært i banken og tatt ut penger. Nå får manager David Moyes en halv milliard kroner for å 
styrke laget.

Det er ikke akkurat lystige toner bak dørene til de to styrelederne Joel og Avram Glazer og administrerende direktør Ed Woodward på Old Trafford. Etter de seks første kampene i Premier League denne sesongen, står Manchester United med det ene beinet i hengemyra. Den katastrofale dårlige innledningen på sesongen med to seire, en uavgjort og tre tap, har ført til at mange nå tror laget allerede er hektet av i kampen om ligaseieren før ligaen har kommet skikkelig i gang.

Alle ble lamslåtte

- Vi spiller rett og slett ikke bra. Vi scorer for lite og forsvarer oss for dårlig. Det er mye som skuffer meg, sier manager David Moyes.

Moyes ble håndplukket av Sir Alex Ferguson til å ta over som manager. Men det har vært flest motbakker for Moyes etter at han kom til Old Trafford.

Det er det uventede 1-2-nederlaget mot West Bromwich sist lørdag som skal ha fått den steinrike Glazer-familien til å hente fram seddelbunken. Som andre United-fan satt de nesten lamslåtte da nederlaget var et faktum.

Manager David Moyes har tid på seg helt til nyttår med å finsikte markedet. Det er først da overgangsvinduet åpnes.

Mangler verdensklassespillere

Manager Moyes er ikke i tvil om at laget trenger flere verdensklassespillere om Manchester United skal hevde seg mot de beste, både i Premier League og Mesterligaen. I kveld møter for øvrig Moyes og hans spillere ukrainske Sjakhtar Donetsk i Mesterligaen. Det kan bli en ny nedtur for engelskmennene.

- For å vinne mesterligaen må du ha fem-seks spillere i verdensklasse. Se på Bayern München og Barcelona. De har det, kanskje også Real Madrid. Vi har ikke det ennå, men vi har erfaring, sier David Moyes.

Om erfaring er nok til å snu den negative trenden, får vi muligens en pekepinn på i kveld i kampen mot Sjakhtar Donetsk.

- Men jeg er selvfølgelig bekymret. Men det er mange kamper igjen, og vi kan rette det opp. Vi mangler ikke offensive spillere, men vi klarer ikke skape nok sjanser som jeg ønsker, og det er noe vi må bli bedre på, sier han.

Manchester United vant mesterligaen i 1999 og 2008, samt den gamle europacupen i 1968. De tapte finalen for Barcelona i både 2009 og 2011.

Selv om det ikke har vært mye å glede seg over så langt denne sesongen, er krise et ord spillerne er helt uenig i:

- Vi er ikke i krise. Selvfølgelig vil både fansen og vi vinne kamper. Jeg tror vi kommer gjennom dette som et lag, og at vi vil begynne å vinne kamper, sier venstreback Alexander Büttner.

Angrer på tidspunktet

Ifølge den engelske avisen Daily Mail skal klubbens eiere nå ha innsett at det var en tabbe å la David Moyes kontrakt med Everton utløpe i stedet for å betale Everton en kompensasjon som ville gjort at han kunne ha begynt i jobben med en gang sesongen var slutt i mai. Moyes var bundet til Everton til 1. juli, og fikk derfor liten tid på seg til å rekruttere nye spillere.

Til slutt ble Marouane Fellaini hentet fra gamleklubben Everton like før overgangsvinduet stengte, men United feilet blant annet i jakten på Cesc Fàbregas, Ander Herrera og Leighton Baines.

De to sistnevnte kan være aktuelle i januarvinduet.

sport@dagsavisen.no

david w. moyes

Født: 25. april 1963 i Glasgow.

Fotballkarriere: Begynte som spiller i skotske Celtic fra 1980 til 1983. Etter sju år i England i klubbene Cambridge United, Bristol City og Shrewsbury Town, gikk turen tilbake til Skottland og Dunfermline Athletic og senere til Hamilton Academical. Moyes avsluttet spillerkarrieren i Preston North End i 1998.

Trenerkarriere: Ble ansatt som manager for Preston North End i januar 1998. Fortsatte som manager for klubben fram til mars 2002, da han ble hentet til Everton. I løpet av sine elleve år som manager for Everton, ble han kåret til månedens manager ti ganger. Bare Alex Ferguson (27) og Arsène Wenger (12) har vunnet prisen flere ganger. Overtok som manager i Manchester United 1. juli i år og har kontrakt på seks år med klubben.

Mer fra Dagsavisen