Sport

Skal hylles av Putin i dag

Ikke før i mars 2016 får Magnus Carlsen vite hvem som vil utfordre ham om VM-tittelen.

Etter VM-tittelen i Sotsji måtte Carlsen fortsatt bli i byen. For avslutningsseremonien holdes først i ettermiddag, og det er varslet av president Vladimir Putin vil være til stede. Han vil møte VM-finalistene over en kopp te. Det bekreftet arrangøren i går. Putin har en av sine ferieresidenser i fjellet utenfor Sotsji.

Nå vil Carlsen være verdens beste sjakkspiller fram til neste VM skal avvikles et eller annet sted i verden høsten 2016.

 

Yngste mester

Mange peker på Fabiano Caruana som hans neste motstander. Men uansett må utfordreren vinne den kandidatturneringen som avgjør hvem som får rett til å møte Magnus Carlsen igjen. Den spilles i mars 2016.

Carlsen er bare 23 år gammel og har brutt aldersgrensene innen sjakk. Vishy Anand var 36 år da han ble verdensmester første gang og beholdt tittelen i sju år.

- Magnus Carlsen har forutsetningene til å holde denne posisjonen lenge. Men jeg tror tendensen blir at flere unge spillere kommer opp. Magnus har med sin alder vist at man ikke trenger å ha passert 30 år for å levere genialt spill, sier en av de mer rutinerte sjakkjournalistene i bransjen, Leontxo García i spanske El Pais.

 

USA og Italia

Caruana er ett år yngre enn Carlsen og mange tror disse to vil duellere i det neste tiåret. Caruana er i dag rangert som nummer to i verden og ble tidenes yngste stormester i Italia og USA, 14 år gammel. Han har statsborgerskap i begge land ettersom han har amerikansk far og italiensk mor. Han har bodd lenge både i New York og Madrid for å utvikle seg med sterke læremestre.

Noen merker seg også nederlenderen Anish Giri, som er 20 år og inne på topp ti på verdensrankingen.

 

Sliten Carlsen

Også Vishy Anand vil fortsette karrieren etter nederlaget i Sotsji. Dette er hans yrke. Millionene renner inn selv etter tapet for Carlsen.

Magnus Carlsen selv mente at han var mer på hogget i VM for et år siden.

- I denne VM-kampen har jeg vært mer sliten og ikke helt i form. Det har preget meg, sier Carlsen til NTB.

 

Ny teknologi

Parallelt fortsetter merkevare­byggingen av Carlsen som en betydelig idrettsmann. Som i Norge er det forskjellig syn på om sjakk er en sport eller ikke. Men uavhengig av det er Magnus Carlsen et internasjonalt merkenavn som nå får enda større verdi.

Hans medspillere ser et vekstpotensial i ny teknologi som er skapt for sjakk. Og med yngre utøvere vil denne siden av virksomheten blomstre.

Mer fra Dagsavisen