Hyggelig prat mellom Lance Armstrong (t.v.) og Thor Hushovd under Oslo Grand Prix i august 2009. Senere har ikke forholdet vært like hjertelig. FOTO: BJØRN SIGURDSSØN/NTB SCANPIX

Sjokkert etter Armstrong-møte

DOPING: - Jeg trodde ikke det jeg hørte, skriver Thor Hushovd om et møte med Lance Armstrong i 2011.

Hushovd fikk vite at amerikaneren dopet seg.

Det kommer fram i syklistens biografi. Møtet skjedde i mai 2011 og kom i kjølvannet av Tyler Hamiltons beskyldninger mot Armstrong kom med innrømmelsene.

Hushovd var på besøk hos syklisten i Hollywood da den sjokkerende beskjeden kom.

«Vi gjorde det alle sammen», står det at Armstrong sa i boken.

«Jeg trodde ikke det jeg hørte. Han satt der og sa rett ut at han brukte dop!», står det videre.

Hushovd lanserer boken sin torsdag. Syklisten la opp i høst etter en lang og suksessrik karriere. Han vant blant annet VM-gull og en rekke etapper i Tour de France.

Angret

Hushovd kjørte side om side med Armstrong i mange år. Det står videre i boken:

«Han bekreftet det Hamilton og senere mange med ham skulle fortelle: At Lance Armstrong ikke vant som ren utøver. Dopinginnrømmelsen kom helt uventet på meg. Men det virket på ham som om det ikke var noen stor sak, at det ikke var noe spesielt at han satt der og fortalte meg dette.»

«Jeg hadde lyst til å si at han tok feil. At det slett ikke var riktig at alle dopet seg. At jeg ikke gjorde det. [ ...] Jeg angret etterpå. Jeg skulle sagt at jeg selv var ren, at jeg aldri har brukt dop og aldri kom til å gjøre det. For jeg tror Lance tror at også jeg dopet meg».

Utnyttet

Hushovd er kritisk til Armstrong også på andre områder. Senere samme helg deltok nemlig nordmannen på en middag hvor Radioshacks sponsorer var til stede og pratet høylytt om budsjett og andre interne detaljer.

«Jeg stusset litt over at jeg i det hele tatt var der, og etter hvert fikk jeg en følelse av at Lance brukte meg. Jeg var regjerende verdensmester, og med meg til stede under sponsormiddagene, ønsket kanskje Lance å gi inntrykk av at laget mest sannsynlig skulle signere meg for neste år. Jeg vet ikke. [..] Jeg følte ubehag ved å være til stede.»

Kjærgaard

Sent i oktober 2012 mottok Hushovd en tekstmelding av sin manager Atle Kvålsvoll hvor det sto «Ring meg. Det er viktig».

Senere fikk Grimstad-syklisten beskjeden om at sportssjefen i Det norske sykkelforbundet (NCF), Steffen Kjærgaard, innrømmet doping.

«Jeg ble lamslått», skriver Hushovd.

«Nei, er det mulig», svarte han til Kvålsvoll.

«Jeg innrømmer at jeg hadde tenkt tanken. Steffen har kjørt med Lance Armstrong i US Postal, vært i Tour de France i en periode da det var mye doping og i tillegg vært i et dansk miljø som ung rytter. Det danske sykkelmiljøet var i en periode ganske hardt, det vet jeg», står det i boken.

Hushovd legger til at han mener at Kjærgaard aldri burde takket ja til sportssjefjobben.