Sjakkprofiler knallhardt ut mot Carlsen

Fire norske eliteseriespillere i sjakk ber Magnus Carlsen snu i det de omtaler som et planlagt kupp mot sjakkforbundets kongress 7. juli.

Det åpne brevet fra kvartetten Bjarte Leer-Helgesen, Espen Lie, Kjetil A. Lie og Geir Sune Tallaksen Moe er lagt ut på nettsiden til  Bergensjakk.

Sjakkprofilene sier at Carlsens trekk med opprettelsen av klubben Offerspill SK er et for dem personlig sjokk, og de vil ikke ha noe av Norges Sjakkforbunds sponsoravtale verdt 50 millioner kroner med spillselskapet Kindred.

– Om det som nå kommer frem virkelig er sant, så er det for oss personlig bare en stor tragedie, som bringer oss og vårt sjakkhjerte i dyp sorg. Vi klarer ikke helt å tro at det vi leser er sant, og sitter med et håp om at Magnus nå kommer på banen og avkrefter de nye opplysningene. Vi får det ikke til å stemme med vårt bilde av ham, skriver de fire.

– Hån mot frivillig arbeid

Kvartetten gir videre uttrykk for at Carlsen håner "Nei-siden", de som vil si nei til sponsoravtalen med Kindred, ved å si at hans egen mening er den eneste rette. Sjakkprofilene sier Carlsens plan er en hån mot det frivillige arbeidet som er lagt ned gjennom år, og at de oppfatter det som om deres livsverk blir spyttet på.

Brevet som er publisert på bergensjakk.no er ikke enestående. Både det statlige lotteritilsynet og en rekke organisasjoner advarer Norges Sjakkforbund (NSF) mot om å inngå avtalen som Magnus Carlsens Offerspill SK vil ha.

– Lotteritilsynet konkluderer i sitt brev først med at avtalen neppe er ulovlig, for så å advare mot hypotetiske lovbrudd innenfor avtalen. Dette er innspill vi tar med oss. To juridiske utredninger om avtalen støtter dens lovlighet, og den tredje som er bestilt av NSF, er snart ferdig og skal legges frem for våre medlemmer før kongressen, sier sjakkpresident Morten L. Madsen til  VG.

Støttes av toppspillere

Carlsen får derimot kraftig støtte fra Aryan Tari. Han er rangert som Norges tredje beste sjakkspiller. Til  NRK peker han på kraftige mangler i satsingen på unge sjakkspillere. Tari har selv meldt seg inn i Offerspill SK og tror en avtale med Kindred kan forbedre forholdene.

– Ingen av oss får betaling for å spille sjakk for Norge, mens andre land får betaling. Det gjør det flaut å representere Norge, sier han.

Også Johan Salomon, Norges åttende beste spiller, støtter Carlsen.

– Sjakk har veldig mye å tjene på denne avtalen for å gjøre store forbedringer i sjakkforbundet. Slik det er nå, er det vanskelig å satse. Det er flere eksempler på at spillere ikke har kunne spilt turneringer fordi det er for dyrt, og dermed går glipp av muligheten til å satse på sjakk, sier han til NRK.

Carlsen i Zagreb

Magnus Carlsen er opptatt med spill i Grand Chess Tour i Zagreb de kommende dagene og har ikke ønsket å uttale seg ytterligere om saken.

NTB har onsdag forsøkt å komme i kontakt med sjakkverdensmesteren via manager Espen Agdestein, men uten å lykkes.

Tirsdag hadde Agdestein følgende å si:

– Hans motivasjon er kun til det beste for norsk sjakk og for de yngre som kommer bak ham og ønsker å satse. Han mener at det ikke blir lagt til rette for dette gjennom Norges Sjakkforbund i dag. Magnus har ingen økonomiske interesser av dette, sa Espen Agdestein.

Til  VG sier Carlsen at hans opprettelse av Offerspill SK ikke er gjort kun for å kuppe kongressen.

– Dette er ikke bare en gratisklubb med kun ett formål. Vi har fått masse interesse fra folk som ønsker å være medlemmer også etter de 1000 medlemmene jeg kommer til å dekke medlemsavgiften for. Vi kommer til å være en fullt operativ sjakklubb som deltar i seriespill.