Sjakkforbundets kongress stemte ned Kindred-avtalen

Norges Sjakkforbunds kongress sa med klart flertall nei til den omstridte samarbeidsavtalen med spillselskapet Kindred. Stemmetallet var 132-44.

Det ble bestemt søndag kveld, etter en debatt som pågikk i mange timer.

Spørsmålet om Norges Sjakkforbund skulle takke ja eller nei til avtalen som ville gitt forbundet 50 millioner kroner over fem år har splittet sjakkmiljøet de siste ukene.

– Jeg er glad for vedtaket og stolt av at vi står for noe, at vi har integritet. Sjakkspillere lar seg ikke kjøpe, sa Simen Agdestein til mediene i Larvik rett etter at avstemningsresultatet ble kjent. Han er en av profilene som har motsatt seg avtalen.

– Det var greit med et så massivt flertall. Så er jeg opptatt av at vi skal ta med oss også dem som stemte ja videre framover, for det er store ressurspersoner. Det viktigste er ressurspersonene, ikke pengene, selv om vi trenger penger også, sa Agdestein.

Saken tok for alvor fyr da Magnus Carlsen, som gikk sterkt inn for samarbeidsavtalen, opprettet klubben Offerspill SK og lovet å betale lisensen for de første 1000 medlemmene. Med det antallet ville klubben i utgangspunktet ha 41 stemmer på søndagens kongress.

Lørdag ble det klart at Offerspill kun stilte med seks delegater, som gjenspeiler antallet betalende medlemmer. Totalt var det 180 delegater på kongressen i Larvik, betydelig flere enn normalt.

Det ble avgitt 179 stemmer i Kindred-saken. 44 stemte for, 132 mot, mens tre stemmer var blanke.

Respekterer vedtaket

Kindred skriver i en pressemelding at selskapet respekterer kongressens vedtak.

– Vi berømmer Norges Sjakkforbund for en åpen, uredd og demokratisk prosess og respekterer flertallsvedtaket om å si nei til samarbeidsavtalen, skriver Rolf Sims i spillselskapet og legger til at han utfordrer andre potensielle sponsorer til å støtte sjakken.

Han legger til at Kindred vil fortsette å jobbe for at de deler av norsk idrett som ikke støttes av dagens enerettsmodell skal få mulighet til sterkere finansiering.

– Vi vil ufortrødent fortsette vårt daglige arbeid for en alternativ pengespillmodell i Norge, skriver han.

Idrettsforbundet lettet

Norges Idrettsforbund skiver i en pressemelding at man er lettet over at sjakkforbundet sa nei til Kindred og betegner vedtaket som «klokt».

– Kongressens vedtak er et tydelig signal fra forbundets medlemmer. De takker nei til en avtale hvor de blir betalt for å operere som stråmenn og lobbyister på vegne av utenlandske og uregulerte spillselskap med den hensikt å påvirke norske politikere til å endre norsk lov og vedtatt spillpolitikk, står det.

Idrettsforbundet understreker at det holder døren åpen dersom Norges Sjakkforbund på ny vil vurdere en søknad om opptak som medlem.

Sterke ord

Verdensmester Carlsen har hele tiden vært klar på at han ikke opprettet klubben kun for å kuppe kongressen og påvirke valget i Kindred-saken. Han har den siste tiden spilt storturnering i Kroatia, som han vant søndag, men har overhodet ikke lagt skjul på at han mener avtalen burde inngås.

– Dersom vi voksne, veletablerte som ikke har noen økonomisk interesse av denne avtalen skulle stemme den ned, vil jeg se på det som et svik mot denne og neste generasjonen av unge, og et klart signal om at vi er et forbund uten ambisjoner, skrev Carlsen i et Facebook-innlegg i juni.

En rekke andre sjakkprofiler har tatt et klart standpunkt mot å inngå avtalen.