Sport

Siste økt mot historisk medalje

Det er klart for siste økt med håndballgutta i deres historiske jakt på medalje. Laget er nullstilt etter dramaet i semifinalen og etter protesten som til slutt ble trukket.

Av Espen Hartvig

KRAKOW:Krakow (NTB): Det norske håndballandslaget trakk protesten etter 33-34-tapet mot Tyskland i EM-semifinalen i håndball. Landslagssjef Christian Berge var delt i synet på avgjørelsen.

Norge protesterte på at Tyskland hadde for mange spillere på banen etter 34-33-scoringen i sluttsekundene. TV-bildene viste tydelig at det var tilfellet, uten at dommerne grep inn og straffet tyskerne.

– Vi kom i en situasjon i går som var litt spesiell. Jeg er opptatt av at kampen blir avgjort på banen. Det er viktig, sa Berge.

– Samtidig vet jeg at vi kunne ha fått en mulighet. Vi vet ikke hva som kunne skjedd de siste fem sekundene, men det ville vært en god mulighet og læring for guttene.

Ønsker fair play

Norge la inn protesten innen en time etter at kampen var over og satt etterpå i møte med EHF. Oppfatningen er at det var riktig å klage der og da.

– Den norske delegasjonen så fredag kveld en rekke bilder og videoer som bekrefter at det ble gjort feil, uten at Tyskland ble straffet for disse. Det gjelder blant annet for mange spillere på banen samtidig, også inkludert flere målvakter. Det reelle grunnlaget for en protest var derfor sett med våre øyne definitivt til stede, skrev håndballforbundet på sin hjemmeside.

Håndballforbundet meldte lørdag at protesten ble trukket på bakgrunn av fair play.

– Norge er opptatt av fair play og likebehandling, og at kampresultater skal avgjøres på banen og ikke i et møterom. Således hadde vi ønsket at kampens delegat/sekretariat i den aktuelle hendelsen hadde reagert da feilen skjedde, skrev forbundet.

Det er lite sannsynlig at Norges protest ville ha ført fram hos Det europeiske håndballforbundet (EHF).

– Det er ikke lov å være skurkete på slutten av en kamp. Jeg vet ikke hva som rørte seg i hodet på spillerne som kom inn på banen, sa president Kåre Geir Lio i håndballforbundet.

Ber om gjennomgang

I brevet der Norge trekker protesten, ber den norske delegasjonen om en nøye gjennomgang av regelverket for å hindre en lignende situasjon i fremtiden.

– I vårt brev til EHF har vi oppfordret til videreutvikling av regelverket samt ikke minst lik praktisering av dette slik at håndballen kan unngå lignende saker i framtiden.

I EM for kvinner i 2014 hadde tyskerne en spiller for mye på banen og scoret mot Frankrike i kampen som endte 20-20, uten at EHF foretok seg noe.

Klokka 15 i dag er det avkast for bronsefinalen mot Kroatia. Kroatia har hevet seg i mesterskapet etter at de tapte for Norge i puljespillet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen