I løpet av uka må Petter Northug undertegne avtalen med Skiforbundet. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Siste frist for Northug

LANGRENN: I løpet av denne uka må Petter Northug (28) skrive under den såkalte representasjonsavtalen med Skiforbundet.

Innen 1. november, det vil si førstkommende lørdag, må Petter Northug ha underskrevet avtalen med Norges Skiforbund som gjør at han kan delta i VM i Falun og i verdenscuprenn for Norge. Sportssjef Åge Skinstad i skiforbundet virker å ha et avslappet forhold til akkurat dette.

- Historisk sett har ikke Petter brukt å skrive under slike avtaler før i siste liten, sier han til Dagsavisen.

Men han garanterer ikke at han vil gjøre det også nå.

- Vi lever i et fritt og demokratisk land, og det er fritt opp til Petter å bestemme hva han vil gjøre. Jeg respekterer uansett hvilken avgjørelse han tar. Det er naturligvis ingen tvil om hva jeg ønsker at han skal gjøre, legger Åge Skinstad raskt til.

- Men dette er ikke noe jeg stresser med. Det jeg vet, er at Petter har vært i veldig god trening, og det er det viktigste, sier Åge Skinstad som nettopp har kommet hjem etter å ha besøkt de norske løperne på høydeopphold i italienske Val Senales.

 

Aldri bedre

Petter Northug befinner seg også i Val Senales. Og derfra er meldingene svært så gode.

Trener Stig Rune Kveen kan fortelle til TV 2 at Petter Northug aldri har levert en bedre kondisjonstest enn det han gjorde før han dro til dette høydeoppholdet.

- Målet med sesongen er at han skal bli bedre enn da han var på sitt beste med tre VM-gull i Oslo, sier han.

Ikke rart han er svært så fornøyd med det treningsarbeidet Petter Northug har lagt ned før denne sesongen.

 

Bunnsolid

- Etter at jeg overtok som trener i mai, har 98 prosent av treningen gått som planlagt. Det har vært bunnsolid, forteller Stig Rune Kveen.

Han har fulgt «eleven» på hver eneste treningsøkt.

- Jeg prøver å være mest mulig til stede og bidra til at treningsholdningen er på topp. Det må være gode ski hver bidige dag, og så skal det være moro å trene, forteller han.

Testresultatene bekrefter det han mener selv å ha sett.

- Ja, det bekrefter hva vi har sett av Petter i sommer og i høst. Han har vært meget treningssterk. Han er ikke i rå form nå, det skal han bli til de viktige rennene i vinter.

 

Kleskolleksjonen

Det er et alvorlig skjær i sjøen når det gjelder avtalen Petter Northug må skrive under på. Han lanserer en ny kleskolleksjon i samarbeid med Swix. Denne kolleksjonen kolliderer med den avtalen Skiforbundet har med Bjørn Dæhlies kleskolleksjon. Men som Åge Skinstad virker det ikke som om Team Northug legger all verden i dette.

- Vi bruker ikke mye energi på denne saken, sier Stig Rune Kveen.

Skulle avtalen bli underskrevet i tide, må Petter Northug også overbevise under åpningen av langrennssesongen på Beitostølen som starter 20. november.

- Jeg er ikke bekymret for at han ikke skal gå fort nok der, sier Northug-treneren.

- Og målet for vinteren er at han skal bli enda bedre enn han var under VM i Holmenkollen i 2011, fortsetter Kveen.

Det er lite som tyder på at Petter Northug ikke sikter seg inn mot verdenscupen, Tour de Ski - som han aldri har vunnet - og VM i Falun.

Men fremdeles mangler det en signatur.

 

I retten

Petter Northug har allerede hatt en runde i rettsapparatet etter promillekjøringen i begynnelsen av mai. Nå venter en ny runde. Det er selskapet Nye Høyder som krever erstatning for det bruddet Petter Northug har gjort med dem. Dagene 17. til og med 19. mars er satt av til den saken. 17. mars er tre dager etter at verdenscupen er avsluttet i Holmenkollen. Men før det:

- Jeg tror det kommer til å bli mye solskinn i vinter, avslutter Stig Rune Kveen.

tor.karlsen@dagsavisen.no