Sikret historisk poeng på overtid

(New Zealand-Slovakia 1-1). I tredje overtidsminutt nikket Winston Reid inn 1-1 for New Zealand mot Slovakia og sikret landets første poeng i VM-sluttspill noensinne.

RUSTENBURG: 21-åringen som vokste opp i Danmark, spiller for Midtjylland, har dansk pass og aldersbestemte landskamper for Danmark, skrev dermed fotballhistorie for fødelandet på motsatt side av jordkloden.

Reid bestemte seg i mars for at han ønsket å spille for New Zealand. I mai debuterte han, og tirsdag ble han nasjonalhelt.

– Jeg tror folk i New Zealand vil være i rimelig godt humør i kveld. Vi drømmer videre. Vi har en sjanse som alle andre, sa landslagssjef Ricki Herbert og utropte resultatet til landets beste noensinne.

Slovakia tok også sitt første poeng som selvstendig nasjon, men så helt til det siste ut til å skulle ta tre poeng i sin aller første VM-sluttspillkamp. Laget ble hardt straffet da det prøvde å trygge seieren.

For midtstopper Reid var scoringen herlig revansj. Det var han som glapp markeringen da Robert Vittek i det 50. minutt nikket inn det som lenge så ut til å bli kampens eneste mål. TV-bildene viste at slovaken var offside på innlegget fra Stanislav Sestak, men linjemannen holdt flagget nede.

New Zealand protesterte heller ikke, og Lille-spiller Vittek ble historisk som Slovakias første målscorer i et VM-sluttspill.

HELT ALENE

Reid fikk ikke tilsvarende status med sitt mål. New Zealand scoret et par mål da laget VM-debuterte i 1982, men reiste hjem med tre klare tap. Denne gang ble det første poenget halt i land.

To og et halvt minutt på overtid fikk Reid gå opp helt alene mellom passive Zdeno Strba og Jan Durica, og utakbart nikket han 1-1 i mål på innlegget fra Shane Smeltz.

Dermed kunne laget som i manges øyne er VMs svakeste, juble for poeng i en kamp som iallfall må klassifiseres blant turneringens svakeste til nå. Det var lite konstruktivt spill, men enormt mange innlegg. Passende derfor at begge målene kom på innlegg.

– Det er et mareritt å miste seieren på overtid. Nå føles det som om vi tapte kampen, sa Vittek.

SKUFFET

Slovakene kom på banen med åtte mann fra startoppstillingen som tapte 0-1 for Norge i Zilina i mars. Som i den kampen greide de ikke å gjenskape den sjanseskapende festfotballen fra kvalifiseringen.

I stedet slet Slovakia med å skape særlig sjanser. New Zealand var faktisk hakket bedre i første omgang. Både Chris Killen og Shane Smeltz hadde gode sjanser til å score.

Etter at Vittek snek seg inn bak ryggen på Reid og nikket ballen inn ved lengste stolpe, hadde Slovakia tilsynelatende god kontroll. New Zealand truet aldri med å utligne før de plutselig gjorde alvor av det.

Slovakias landslagssjef Vladimir Weiss vil i ettertid neppe være fornøyd med avgjørelsen om å ta foten av gasspedalen og sikre bakover i stedet for å presse på da New Zealand var groggy etter ledermålet.

– Utligningen var en liten tragedie for oss. Stemningen i garderoben er ikke god, men slik er fotball. Vi må reise oss, sa landslagssjef Weiss. (NTB)