Sport

Siems snarveier

KOMMENTAR: Kjetil Siem jaktes igjen. Er det grunn til det? Ja og nei. Han er litt mer effektiv enn hva mange liker.

I neste uke skal det velges ny UEFA-president etter Michel Platini, og den tidligere generalsekretæren i Norges Fotballforbund har involvert seg. Det burde han ikke gjort. Men slik er han. Og slik var han da han var journalist i TV 2 og Aftenposten også. Og direktør i Vålerenga i fartsfullt samarbeid med Kjetil Rekdal og Lars Bohinen. Fra konkurs til gull. Han liker å kutte svinger. Det blir mer effektivt da. Han skaffer seg mange venner. Og uvenner. I sin pragmatiske stil.

Han er sannsynligvis en av de smarteste nettverksbyggerne i sportsverdenen, og det er en av grunnene til at han er hentet til den nye FIFA-sjefen Gianni Infantinos kontor. Slikt blir det leven av. For alt som skjer i og rundt de store sportsorganisasjonene har helt nødvendig flomlys på seg. Men hva er fakta, hva er sant, hva er konspirasjonsteorier og hva er løgn?

Vi vet ikke. Men antagelig litt av alt. For faktum er at få snakker åpent. Noen lyver, andre unngår sannheten. At det skal ha vært gjort hestehandler rundt et mulig Fotball-EM i Norden, høres tvilsomt ut. Hvordan skal man hestehandle et arrangement Norden ikke vil ha? Den svenske regjeringen satt foten ned sist det var aktuelt å søke. Norge ønsket ikke en gang å søke en enkeltkamp i forbindelse med EM i 2020, som er spredt over hele Europa, Sannsynligvis er regjeringene i Norden helt avvisende til ideen. Og det må først klareres der.

Men hvorfor ønsket Norge og Norden sloveneren Aleksander Ceferin som ny UEFA-president? Prosessen startet av daværende fotballpresident Yngve Hallén. Han syntessloveneren var et smart valg. Og satte i gang sin ansatte Kjetil Siem med lobbyjobben. Like kjapt som de fjernet Drillo som landslagssjef. Uten forankring i eget styre fordi de mente det ikke var nødvendig.

Kanskje Ceferin er en genial løsning. Vi vet ikke. Torsdag møtte de to kandidatene de nordiske lederne og mediene i København. Der framsto Ceferin som unnvikende og politisk generell i sine svar. Så er den slovenske advokaten også overtalt til å stille opp.Av blant andre Kjetil Siem. Detaljer om dette kan man lese i tidsskriftets Josimars omfattende gjennomgang. Men får vi noen svar?

Nåværende fotballpresident Terje Svendsen var aldri involvert i Norges valg av Ceferin. Han lyttet lydig til sin forgjenger. Men etter møtet i København sa han til NRK at Michael van Praag gjorde et godt inntrykk. Og la til at  valget er vanskelig. Og den nordiske støtten til Ceferin i juni var ikke garanti om en stemme på ham, men støtte til at han i det hele tatt stilte opp som kandidat. Javel?

Svarene får vi i Aten til uka. Velges Ceferin, har Kjetil Siem lykkes igjen. Og jakten kan fortsette.

Mer fra Dagsavisen