Sport

Sex og skiliv

KOMMENTAR: Det ble stilt et spørsmål og det ble oppfattet sexistisk. Stina Nilsson fortjener ikke å bli behandlet slik. Seansen skjedde på onsdagens pressekonferanse utenfor Lahti.

Bilde 1 av 2

LAHTI: Du har aldri sett Petter Northug gapskratte mer på en pressekonferanse. Og romkamerat Emil Iversen fulgte på. Pinlig? Ja, men det er en god avsløring av hvilken kultur som gjelder.

Slik startet altså ski-VM 2017 og reaksjonene kom umiddelbart. Kvinnelige reportere til stede i salen, som det heldigvis bare blir flere av, følte seg oppgitt. Noen av oss mannlige også. Dere må tåle litt humor, tvitret John Arne Riise (!). Alle følger tydeligvis med på ski-VM.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det var selvfølgelig TV2s Ernst A. Lersveen som stilte spørsmålet helt på slutten av onsdagens pressekonferanse i utøver-landsbyen utenfor Lahti. Det var sprintlaget for menn som skulle presenteres foran VM-starten torsdag. En halvtime før hadde tilsvarende jentelag vært på samme podium. Vi var selv tilstede.

Men Lersveen kan ikke angripes  for spørsmålet selv om det er mulig å tolke noe i tonefallet. Det lød akkurat slik: «Jentene har ingen plan for hvordan de skal ta Stina Nilsson, hva er deres råd?». Ingen slibrige ord, ingen seksuelle antydninger, men en reell oppfølger fra temaet med jentene. Men altså en katastrofal annerledes oppfattelse fra podiet. Og med Petter Northug på en pressekonferanse er det alltid maskulin humor som gjelder. Han er ikke en av Vi Menn-gutta for ingenting.

Les også: Spøkelset Northug

Det er ikke bare i skileiren det er slik. Vi har erfart det i de fleste toppidrettsmiljøer uansett idrett. Hvorfor det er slik, finnes det neppe en analytisk forklarig på annet enn at gutter er gutter og jenter er jenter. Og på leir i dagevis blir alt forsterket.

Spørsmålet var faglig reelt. Er det noen sportslig plan fra Norges side å opptre som et lag for å slå en svensk favoritt? Det kunne vært stit på en annen måte. Stina Nilsson fortjener ikke slikt fokus. Hennes påståtte tidligere romanse med Emil Iversen har vi ingen formening eller kunnskap om.

Vi har ikke fulgt serien sex og singleliv, men sex og skiliv er kanskje noe av det samme. Vi akter ikke å stille spørsmålet heller neste gang Emil Iversen og Petter Northug stiller opp.

Torsdag tarter ski-VM med 61 nasjoner på start. Aldri har det vært flere. Lørdagens renn er utsolgt. Det er skifeber i Lahti. Uansett kjønn.

Mer fra Dagsavisen