Sport

Serbias trener sjokkerer med krigsretorikk

Serbias landslagssjef Mladen Krstajic vekker oppsikt med sine siste uttalelser om VM-dommeren i det sure 1-2-tapet for Sveits.

Av Bernt Harald Dysthe Brennevann

– Vi ble ranet. Jeg ville verken gitt ham gult eller rødt kort, men jeg ville ha sendt ham til Haag. Der kan de stille ham for retten slik de gjorde med oss, sa Krstajic lørdag og viste til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia.

Uttalelsene kom dagen etter at Serbia mistet ledelsen og tapte for Sveits i fotball-VM. Serberne var rasende over at den tyske dommeren Felix Brych ikke ga dem straffe på stillingen 1-1. To sveitsiske spillere hadde nærmest brytetak på Aleksandar Mitrovic da Serbias kraftspiss gikk i bakken.

På overtid kontret Xherdan Shaqiri inn 2-1-målet som fullførte Sveits' snuoperasjon. Granit Xhaka utlignet for sveitserne med et kanonskudd kort tid etter pause. Tapet betyr at serberne mest sannsynlig må slå Brasil i siste gruppekamp om de skal ta seg videre.

Sosiale medier

Krstajic tok også i bruk Haag-referansen da han la ut bilder fra kampen på Instagram.

– Dessverre ser det ut som serbere er dømt til selektiv rettferdighet. En gang var det Haag, og i dag var det i fotballen med VAR, skrev Serbia-treneren og viste til videodømmingsverktøyet som er innført i VM for første gang. Det ble ikke brukt da Mitrovic gikk i bakken

Krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia ble opprettet av FN i 1993 og lagt til den nederlandske byen Haag. Den har jurisdiksjon over enkeltpersoner som er ansvarlige for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i det tidligere Jugoslavia etter 1. januar 1991.

Symbolsk feiring

Det var en het atmosfære under fredagens VM-kamp i Kaliningrad. Flere spillere i det sveitsiske laget har bakgrunn fra Balkan. Målscorerne Xhaka og Shaqiri, som begge er kosovoalbanere, feiret med å lage symbolet for den tohodede albanske ørnen med armene sine.

Kosovo var tidligere en provins i Serbia, men erklærte seg uavhengig i 2008. Landets selvstendighet er anerkjent av mer enn 110 land, inkludert Norge, men ikke av Serbia som fremdeles regner landet som en provins i sør. (NTB)

Mer fra Dagsavisen