Selvmål og straffe hjalp Kroatia til seier

(Kroatia - Nigeria 2-0). Oghenekaro Etebos selvmål og Luka Modrics straffespark, begge tilrettelagt av Mario Mandzukic, ga Kroatia 2-0-seier over Nigeria i fotball-VM lørdag.

Av Sjur Natvig

Begge scoringene kom som resultat av kroatiske hjørnespark. Ved det første nikket Mandzukic via en motspiller så ballen gikk i mål, ved det siste ble han holdt og tildelt straffespark.

– Jeg tror at vi på denne kampens vinger vil løfte spillet vårt og fortsette reisen slik vi planla før vi kom hit, sa Modric på pressekonferansen etter å ha blitt kåret til kampens spiller.

– Kroatia var det beste laget. Mitt lag led under at det har mye mindre erfaring enn dagens motstander, sa Nigerias tyske landslagssjef Gernot Rohr.

De berømte marginene var på Kroatias side i det 32. minutt og sørget for at Modrics hjørnespark fra høyre endte i mål. Etebo var banens uheldigste og ulykkeligste og ble bokført med et selvmål.

I forkant var tre gode kroatiske prestasjoner. Modric slo en god serve mot nærmeste stolpe, der Ante Rebic gikk i været og stusset ballen videre. Ved lengste stolpe stupte Mario Mandzukic fram i forsøk på å nikke ballen inn, men det ble bare en stuss som ville gått langt utenfor.

Den nyinnkjøpte Stoke-spilleren Etebo prøvde å sparke unna, men ballen gikk under hans løftede fot, traff standbeinet og spratt i mål ved stolpen.

Respekt

Det ble eneste mål før pause i en kamp som etter flere hendelsesmettede fotballfester ble en liten nedtur. Kroatia viste respekt for Nigerias offensive kvaliteter, la seg dypere enn vanlig og tettet effektivt igjen.

Modric fikk en mer defensiv rolle enn han pleier å ha i Kroatias landslag og ble ikke så toneangivende offensivt som han ofte er, iallfall ikke før han i 2. omgang gikk tilbake til sin vanlige rolle. Da hadde kroatene innsett at Nigeria for alle sine individuelle kvaliteter ikke utgjorde noen stor trussel.

Kroatia kom til kampens første sjanse etter et snaut kvarter da Mandzukic la igjen til Ivan Perisic, som knallet ballen noen centimeter over mål. Nigerias 19-årige keeper Francis Uzoho så ut til å ha full kontroll på skuddet.

Det så han ut til å ha også da Andrej Kramaric i det 39. minutt sendte i vei en nikk som falt ned på nettaket.

Nigerias beste mulighet i første omgang kom på overtid da Alex Iwobi fyrte løs i returrommet etter et frispark. Dejan Lovren slengte ut beinet og blokkerte skuddet.

Full kontroll

Det nigerianske laget fikk bedre sving på angrepsspillet fra start i annen omgang, men fortsatt uten å skape særlige problemer for Kroatias keeper Danijel Subasic. Han tok seg enkelt av en nikk fra Odion Ighalo etter en snau time.

Modric fastsatte resultatet i det 71. minutt med sitt første VM-mål i en strålende karriere, etter at William Troost-Ekong la armene rundt halsen på Mandzukic og holdt kraftspissen nede på et hjørnespark. På en dag med fem straffespark på fire VM-kamper, hvorav to ble misset, scoret Real Madrid-stjernen iskaldt.

Det var faktisk Kroatias første avslutning mellom stengene i lørdagens kamp, så laget kan ikke klage på uttellingen.

Med seieren har Kroatia tatt kommandoen i sin gruppe, der Island tidligere lørdag sensasjonelt tok poeng fra Argentina. Vinner Kroatia over argentinerne torsdag, er laget allerede videre. Dagen etter spiller Nigeria mot Island i en vinn-eller-forsvinn-kamp. (NTB)