Eirik Brandsdal kommer først opp målbakken i Drammen foran Johannes Høsflot Klæbo og Sergej Ustjugov.

Seier som sikrer ny OL-satsing

Petter Northug blir bedre og bedre, Johannes Høsflot Klæbo det samme og Eirik Brandsal fikk et nytt mål: OL neste år. For sistnevnte var seieren i Drammen viktigere enn man kan ane.

 

Også sprinten som langrennsøvelse er i rivende utvikling og Johannes Høsflot Klæbo gikk i front i Drammen onsdag.


Ny taktikk
I de innledende heatene viste han helt nye takter ved å parkere alle konkurrentene fra start.
– Han går sprint på en ny måte ved å spurte fra start til mål. Da blir det vanskelig for oss andre som prøver å komme i posisjon, sa Petter Northug til NRK, etter å ha kommet til enda en sprintfinale, der han endte på fjerdeplass. Og lå som et slakt i måkgården etterpå.

- Kanskje ikek ebste oppladning til femmila i Kollen lørdag, sa han.
I kvartfinalen viste han rå stakestyrke på det tøffe oppløpet i Drammen, men i semifinalen og finalen mot Klæbo måtte han se «guttungen» stikke fra.


Klassisk i OL
Men i finalen ble begge lurt av Eirik Brandsdal, Kjelsås-løperen som ikke en gang kom i VM-troppen, men som vant i Drammen for tredje gang.
En svært viktig seier for ham.
– Ekstremt motiverende når jeg vet at det er OL i klassisk sprint neste år. Da beholder jeg kanskje jobben i ett år til, sier en lettet og glad Eirik Brandsdal.
Også han var imponert av Høsflot Klæbo.
– Han presser sporten enda mer og er helt råi måten å angripe løpene på. Jeg har aldri vært stivere på et oppløp, sier Eirik Brandsdal, som ikke har gitt opp å bli verdens beste sprinter igjen.
Ettersom den italienske verdensmester Pellegrino ble slått ut i kvartfinalen, kan Klæbo vinne sprintcupen sammenlagt senere i vinter.
– At jeg har kommet i den posisjonen er jo ganske utrolig. Klart jeg skal prøve,, sier Johannes Høsflor Klæbo, som gikk like fort enten det var sol ekller snøvær i Drammen i går.


Nilssons revansje
I kvinneklassen ble det akkurat motsatt av VM. Den norske dominansen forsvant på veien fra Lahti til Drammen.
Maiken Caspersen Falla røyk ut allerede i prologen, deretter forsvant Marit Bjørgen i kvartfinalen og i finalen fikk Stina Nilsson enkel match.
Svensken staket fra alle og tok Sveriges første sprintseier i Drammen noensinne.
– Veldig moro å få denne oppturen etter VM, og en opplevelse å vinne her foran så mye folk, sa Nilsson, som dermed i teorien fortsatt kan vinne sprintcupen sammenlagt. Det vil bli avgjort på den avsluttende touren i Canada.
– Neida, den seieren tar nok Maiken. Hun kommer kraftig tilbake,  sier Nilsson.

Verdenscupen i langrenn fortsetter med 50km for menn lørdag og 30km for kvinner i Holmenkollen kommende helg.