Sport

Seier på alle fronter

For tidlig i form? Uansett: Norge markerer seg som favoritt til å vinne hele vinter-OL.

Bilde 1 av 3

Den ene norske suksessen slår den andre i hjel. I helgen ble det bokført seire i alle de klassiske norske vintergrenene.

VM-tittelen øverst

Men vi får rangere Daniel-André Tande øverst. Han tok tross alt to VM-titler. Den ene sammen med laget.

– Det kjennes rytmisk og fint. Nå skal jeg gå opp og glede meg til å hoppe én gang til, sa Tande til NRK etter den første omgangen i det avgjørende rennet.

Han var med andre ord ikke redd for å mislykkes. Han levde med presset og fikk bekreftet at han igjen er en av verdens fremste skihoppere. Det er ikke mer enn et drøyt år siden han mistet seieren i hoppuka sammenlagt i det aller siste hoppet på grunn av feil med utstyret.

Hva Tande kan levere i Pyeongchang? Konkurransene der blir like lunefulle som været i Oberstdorf. Alt kan skje.

Dit kommer også Maren Lundby med sekken full av verdenscupseire i sin beste sesong noensinne.

Bø mot Fourcade

Det opplever også Johannes Thingnes Bø, som fikk sine fulltreffere i duellene med Martin Fourcade i skiskyting i Anterselva. Norges nye skiskytteress har en lekende holdning til det som venter. Og nå mener han å ha det psykiske overtaket på franskmannen. På lørdagens jaktstart så det slik ut.

– Det flyter bra og jeg får gå alene i tet etter at Martin bommer på første liggende, og jeg ser meg aldri tilbake. Det var et perfekt skirenn, sa Bø etter løpet.

Kunsten er å få den samme følelsen i Sør-Korea. Det blir en helt annen opplevelse i et land som ikke akkurat dyrker skiskytingens gleder. Det er ventet få tilskuere på skiskytterarenaen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vant siste 5.000m

Sverre Lunde Pedersen vant den siste 5.000-meteren på skøyter foran OL. I Erfurt kom også Ida Njåtun på pallen og Håvard Holmefjord Lorentzen gikk endelig til topps på 500 meter i går. Det hører med til historien at Sven Kramer ikke stilte på 5.000 meter, men Lunde Pedersen gikk antakelig sin beste 5.000-meter noensinne. Å ta sin første verdenscupseier på distansen gjør noe med selvtilliten. Det gjør det også for Hege Bøkko som i sin niende sesong i verdenscupen havnet på seierspallen for første gang med sin 2. plass på 1000 meter. Heller ikke her var alle de beste med. Men det kans kje i et OL også.

Og hele jubelhelgen ble avsluttet med Tiril Sjåstad Christiansen som vant slopestyle i California. Hennes første seier på to år. Og i en OL-øvelse. Er det rart toppidrettssef Tore Øvrebø vibrerer? Onsdag tar han ut den komplette OL-troppen.

Russland kommer

I OL i Sotsji for fire år siden var Russland beste nasjon da ilden ble slukket. Nesten fire år etterpå er medaljene omfordelt etter russisk doping og Norge rykket opp som beste nasjon.

Til Pyeongchang kommer ikke russerne som Russland, men som OAR (Olympic athletes of Russia) fordi nasjonen i prinsippet er utestengt.

Blir beste nasjon?

Det er de i praksis ikke. Og det smått paradoksale kan skje at OAR blir beste nasjon.

Norge har satt som målsetting og ta minst 30 medaljer, i så fall ny rekord. Denne helgen fikk vi se hvorfor lista er lagt så høyt. Og bare for å nevne det: Norge stiller uten Petter Northug, Ole Einar Bjørndalen og Therese Johaug.

Mer fra Dagsavisen