Sport

Seer-vinneren er ski

Norges nasjonalidrett er langrenn. Nå også om sommeren.

Bilde 1 av 2

Mens oppgjøret etter sommer-OL i Rio pågår, og TV 2 teller tv-tittere fra sitt første og siste sommer-OL, er bildet av hvilke idretter som står sterkest i Norge, det samme. En dog styrket.

Kommentar: Mer spinat til Olympiatoppen (Reidar Sollie)

Seersuksess

Rulleski er blitt mer enn en alternativ treningsform, det har tatt plass som attraktiv konkurransegren for tilskuerne.

I går kunne NRK opplyse at nærmere 3,3 millioner tv-seere fulgte sommerens rulleskirenn i diverse norske dalfører.

Sist helg var det rulleskirenn på NRK samtidig som avslutningsøvelsene fra Rio på TV 2. Tidvis var det flere seere som fulgte Petter Northug og de andre utøverne på det som egentlig er deres litt avanserte treningsøkter.

– Langrenn er nesten like viktig på sendeflaten på sommeren som på vinterstid. Vi er stolt over produktet vi har, og vi har hatt store seertall i beste sendetid på NRK. Dette viser populariteten vår, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Olympiatoppen

Langrenn er en betydelig satsingsgren også innenfor Olympiatoppen fordi skisport er flaggskipet når Norge skal ut og slåss om OL-medaljer. Ressursfordelingen mellom over 50 forskjellige idretter er til en hver tid hard.

Og kanskje heldgvis for mange, er ikke rulleski egen OL-idrett. Men det arrangeres verdenscup i grenen og en rekke renn i hele Europa.

For toppidrettssjef Tore Øvrebø handler hverdagen blant annet om å prioritere hvilke idretter og utøvere Norge skal satse på. For å bli vurdert som OL-deltager skal man ha dokumentert en rimelig mulighet til å bli blant de tolv beste.

Norge har tøffere, interne kriterier enn mange andre land for å bli tatt ut til OL.

– Langrenn er viktig for norsk toppidrett og det er også en treningsform som er viktig for andre, sier Tore Øvrebø til Dagsavisen.

Ikke minst roerne bruker langrenn og rulleski som alternativ trening.

OL i Sør-Korea

På vei hjem fra Rio er Øvrebø for lengst i gang med planleggingen av neste OL, vinterlekene i sørkoreanske PyeongChang i 2018.

Interessen for rulleski er bare positivt for utviklingen av norsk toppidrett.

Størst interesse for NRKs rulleskisendinger var der for Lysebotn Opp, fredag 29. juli. Da benket 528.000 seere seg foran tv-en.

Det er høyere tall enn en rekke av OL-sendingene. De åtte dagene med rulleski på tv endte med totalt 3.292.000 seere.

Mer fra Dagsavisen