Sport

Scene for verdens ledere

Michelle Obama er der, Mitt Romney likeså. Vladimir Putin kommer senere. London-lekene setter ny rekord i besøk av statsoverhoder og politiske ledere.

LONDON (Dagsavisen): Kveldens åpningsseremoni fra Olympic Park i Stratford blir den mest sette enkelthendelsen fra OL. Det har også verdens politiske ledere skjønt. London-OL setter rekord i besøk av statsoverhoder. I løpet av de kommende seksten dagene er 110 statsledere og kongelige på plass. I Beijing for fire år siden var det 82, i Aten i 2004 48. Britene ser på dette som deres første store OL-seier.

- Jeg skjønner godt at de vil til London, sier byens romslige borgermester, Boris Johnson.

- Men vi kan ikke løse alle verdens problemer samtidig, sier han.

Fru Obama

USAs president kommer ikke, men presidentfrue Michelle Obama er på plass som en slags hovedleder for den amerikanske OL-troppen. Hun skulle ankomme London i går kveld.

Hun får en delikat situasjon å forholde seg til ettersom Obamas utfordrer og presidentkandidat Mitt Romney for lengst er i byen. Det er allerede varslet at de ikke vil opptre, eller vil bli fotografert, sammen.

Mitt Romney er på valgkamptokt blant de 150.000 amerikanerne som bor i London. Dessuten er han på IOCs liste over æresgjester i egenskap av leder for Salt Lake City-OL i 2002. Og om ikke det er nok, er kona hans, Ann, medeier i en hest som skal delta i sprangridning.

- OL har betydd mye for meg og min familie. Jeg vet hvor samlende dette er for hele verden, sa en passe pompøs Mitt Romney før han gikk inn til en av de tyngre sponsormiddagene i går kveld.

Også fra Norge

Før kveldens åpningsseremoni samles mange i en mottakelse i Buckingham Palace. Det er dronning Elizabeth som skal åpne lekene, men selv orker hun ikke å være med på så mye mer enn det. Dit kommer også det norske kronprinsparet, som skal nyte en langhelg i byen og se på en rekke norske utøvere. På Olympiastadion i kveld får de selskap av blant andre prins William og Kate, hertuginnen av Cambridge.

Men det er politikerne som vil dominere, styre og snakke sammen.

Bakteppet er en global finanskrise som få kjenner utfallet av. Denne uka ble det også kjent at britisk økonomi er svekket. Et kortsiktig håp er at OL og et forventet gjestetall på over millionen skal sette fart på omsetningen. Men filmregissør Danny Boyle svir alene av 27 millioner pund (nesten 270 millioner kroner) bare på kveldens åpning.

Snakker økonomi

Ved siden av fru Obama og statsminister David Cameron er Brasils første kvinnelige president, Dilma Rouseff en viktig gjest. Brasil er neste OL-arrangør og har en økonomi i sterk vekst. Kina er her med en 30 manns stor delegasjon for å snakke økonomi. Skuta til Bill Gates ligger i havna. Av mer omstridte statsledere som kommer er Azerbadsjans Ilham Alijev, Bahrains prins Nasser bin Hamad al-Khalifa og Rwandas president Paul Kagame. Også Nigerias og Elfenbenskystens statsledere er på plass. Men ikke Syrias. Verdens blodigste midtpunkt akkurat nå er her med en solid tropp utøvere.

Vladimir Putin kommer for å se på sin favorittsport judo og minne om at Sotsji skal ha vinterlekene om to år.

Men Hviterusslands Aleksandr Lukasjenko må holde seg unna. EUs reiseforbud gjelder også under OL. Lukasjenkos hilsen til sine egne utøvere før avreise, var like glassklar som den var treffende: Det viktigste er ikke å delta, men å vinne.

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen