Sarpsborg 08 til cupfinalen

(Viking - Sarpsborg 08 0-1 e.e.o.). Sarpsborg slo Viking 1-0 i torsdagens cupsemifinale etter ekstraomganger og ødela for et festklart Stavanger-publikum.

Av Odd-Sølve Grannes

STAVANGER:  Det var tydelig at mye sto på spill på Viking stadion torsdag kveld. Viking ønsket å komme ut av skyggenes dal for første gang siden cuptriumfen mot Bryne i 2001. Kun en bronse i 2007 har det blitt etter det.

Sarpsborg ønsket på sin side å ta et nytt steg mot det første trofeet i klubbens historie.

Foran 12.942 tilskuere åpnet begge lagene nervøst i den første omgangen.

Ingen semifinale i Norge har hatt flere folk på arenaen på 2000-tallet og trykket var stort. Sarpsborg takler presset bra.

– Det er en kjempegod følelse. Når man legger ned så mye krefter og er underdog mot et godt Viking-lag, så er dette en vidunderlig følelse, sa trener Geir Bakke til NTB etter kampen.

Sjansefattig første omgang

Både Viking og Sarpsborg var likevel konsentrerte fra første spark. Det defensive var helt klart mest i tankene. De første 45 minuttene var preget av høy intensitet, men mulighetene uteble og det sto 0-0 til pause.

I annen omgang hevet Viking seg umiddelbart. Vertene var plutselig et hakk hvassere enn sine gjester. Hjemmelagets spillere brøt på midtbanen og satte fart fremover flere ganger de første ti minuttene. Suleiman Abdullahi hadde en ball i nettet, men ble korrekt avvinket for offside.

Etter annulleringen roet tempoet seg litt. Sarpsborg fikk oppgjøret inn i sitt spor de påfølgende minuttene, men det siste kvarteret overtok Viking fullstendig.

Rogalendingene spilte seg til flere store sjanser. Kieffer Moore hadde to muligheter med hodet. Første headet han utenfor fra tre meter, før han akkurat ikke fant Jón Dadi Bödvarsson foran mål.

Sarpsborg kom mer med rett før fulltid. Østfoldingene gjorde hjemmepublikummet urolig, men det ble ekstraomganger.

– De har ikke all verdens med sjanser. Vi visste de var gode på innlegg og dødballer og demmer opp godt mot det. En liten glipp ble avgjørende, resten av kampen var vi gode, sa Viking-keeper Iven Austbø.

Mortensen matchvinner

I spilleforlengelsen hadde Patrick Mortensen en gigantmulighet til å sende Sarpsborg i føringen allerede etter to minutter. Anders Trondsen vant en løpeduell mot Kristoffer Haugen. Unggutten la inn til dansken som banket ballen i tverrliggeren fra fem meter.

Seks minutter senere lyktes den høyreiste spissen. Et langt innkast fra Alexander Groven ble klarert tilbake til venstrebacken. Den tidligere Hønefoss-spilleren fikk upresset legge ballen inn til Mortensen som headet inn 1-0.

Viking-spillerne hadde vært godt opp i Sarpsborg-spillerne hele kampen, men denne gang glapp det, noe som skulle bli avgjørende. Ballen ville ikke i mål for siddisene.

– Vi snakket om det i pausen at vi skulle ha flere innlegg. Jeg følte jeg var bedre enn min forsvarer på hodet. Så får Groven ballen og legger ballen inn slik at jeg scorer. Det var en helt syk følelse, sa matchvinner Mortensen.

Samuel Adegbenro skjøt ballen i stolpen et halvt minutt ut i annen ekstraomganger, mens Vidar Nisja ikke traff på en heading umarkert fra sju meter. Da Lasse Heinze i tillegg vartet opp med en klasseredning på Anthony Soares heading tre minutter før slutt, var det kjørt for Viking.

Bortelaget kunne juble for cupfinaleplass 22. november. (©NTB)

Viking – Sarpsborg 08  0-1 (0-0) e.o.

Viking stadion: 12942 tilskuere.

Mål: 0-1 Patrick Mortensen (98).

Dommer: Dag Vidar Hafsås, Kolstad. Gult kort: Anthony J. Soares, Viking. Anders Trondsen, Sarpsborg 08.

Viking (4-4-2): Iven Austbø – André Danielsen, Anthony J. Soares, Indridi Sigurdsson, Kristoffer Haugen – Steinthor Thorsteinsson (Makhtar Thioune fra 68.), Joackim Jørgensen, Karol Mets (Vidar Nisja fra 100.), Samuel Adegbenro – Suleiman Abdullahi (Kieffer Moore fra 84.), Jón Dadi Bödvarsson.

Sarpsborg (4-4-2): Lasse Heinze – Amin Askar, Andreas Nordvik, Kjetil Berge, Alexander Groven – Bojan Zajic, Steffen Ernemann, Anders Trondsen (Ole Heieren Hansen fra 116.), Barry Maguire (Claes Kronberg fra 76.) – Martin Wiig (Kristoffer Tokstad fra 55.), Patrick Mortensen.

Sarpsborg møter Rosenborg i cupfinalen på Ullevaal stadion 22. november.