Sannheten er at 15-2 i målsjanser er ganske ille

KOMMENTAR: Lars Lagerbäck vil vinne fotballkamper med Norge. Søndag forklarte han hvordan da han tok et oppgjør med den norske måten å analysere kamper på.

KOMMENTAR

Ja, Norge fikk et anstendig resultat mot Spania. Ja, Norge kunne endog rappet med seg ett poeng. Ja, det blir en prestisjethriller mot Sverige på Ullevaal tirsdag.

Men la oss være ærlige: Spania kunne gjort som Tyskland for halvannet år siden og gitt Norge grisebank. Spanias landslagssjef Luis Enrique mente laget hans burde vunnet 6-1. Antall målsjanser endte på 15-2 og det er mye i internasjonal fotball. Det var bare litt verre da Tyskland slo Norge 6-0 i 2017.

Lars Lagerbäck utnyttet natta godt etter tapet. Han begynte også å lese norske nettaviser, noe han påsto han vanligvis ikke gjør, og ble antagelig mektig irritert. For da han møtte mediene søndag formiddag, valgte han å innlede med et lite foredrag om hva Spania har prestert på hjemmebane mot bedre lag enn Norge. Og den norske måten å telle målsjanser på.

Les også: - Jeg kan ikke slakte enkeltspillere: https://www.dagsavisen.no/sport/lagerback-jeg-kan-ikke-slakte-enkeltspillere-1.1454042

Lagerbäck er en dannet herre, så han skjulte sin irritasjon svært godt. Og han tok spørsmålene på strak arm. Han var eksempelvis himmelvid uenig i vurderingen av Håvard Nordtveits innsats. Han fikk mye fokus på grunn av det svake tilbakespillet som endte i spansk straffespark da Rune Almening Jarstein måtte ruse ut.

Og Martin Ødegaard. Flere profilerte eksperter reagerte på at han ble byttet ut da han var i ferd med å vokse inn i kampen. Han var mannen som kunne komme med den forløsende pasningen. Lagerbäck forklarte byttet med at han ville ha inn mer fysikk for å endre kampbildet. Og utligningen kom. «Men dere er vel bare opptatt av Martin Ødegaard», sa han sarkastisk da han også kommenterte de andre byttene han gjorde.

Men han var også enig i noe av kritikken. For eksempel Norges svake evne til å demme opp for dødballer i mot. Det ble livsfarlig hver gang Spania fikk frispark som de banket inn i feltet. 

Det var godt å se Lagerbäck slik. Han hadde en agenda. Han vil vinne fotballkamper, uavhengig av hvordan det ser ut. Og tenningsnivået er åpenbart maksimalt foran møtet med Sverige, der det skal være mye intern uro, selv etter 2-1 over Romania lørdag kveld. Emil Forsberg har oppsiktsvekkende nok forlatt troppen.

Laget som ble kåret til VMs kjedeligste mannskap fikk den ettmåsseieren de trengte i Stockholm. Lagerbäck ville vært med i støtteapparatet her om han ikke hadde sagt ja til jobben i Norge. 

1-2 for Spania var et helt normalt resultat. Et helt akseptabelt resultat. Og helt greit hvis man ikke ser bak resultatet. Men tar man en titt, så det ikke bra ut. Og det aner oss at Lagerbäck egentlig er enig når han måtte svare på hva han egentlig var mest fornøyd med denne lørdagskvelden i Valencia: Resultatet.

PS. Landslaget har restitusjonsøkt i Valencia søndag før de reiser til Norge søndag kveld.