Sport

Sandvolleyballens verdensenere Mol og Sørum med unik seiersstatistikk: – Det er egentlig umulig

Anders Mol og Christian Sørums seiersprosent det siste året sjokkerer de fleste. Og sandvolleyballens verdensenere tror nesten ikke den er sann, de heller.

Noe helt spesielt har skjedd med duoen Mol/Sørum siden de virkelig slo igjennom med triumf i storturneringen i Gstaad i juli i fjor. Duoen har radet opp seirer på løpende bånd, blitt europamestre to ganger og er nå rangert helt på toppen.

Sjelden – kanskje aldri – har et sandvolleyballpar vært så dominerende. Statistikken taler for seg: I løpet av de siste 100 spilte kampene (fra 30. juni 2018) har Mol og Sørum vunnet 93. Av de siste 50 har de vunnet 48. Og tar man med walkover-seirer, ser tallene enda penere ut.

– Hva? utbryter Anders Mol når NTB tar opp seiersprosenten på langt over 90 det siste drøye året.

– Det er jo helt sinnssyke tall. Jeg tror ikke noe annet lag i historien har hatt en så bra seiersrekke. At vi klarer å være så stabilt gode over en periode der vi har spilt utrolig mange turneringer, og at vi begynner å skrive historie også på verdensbasis, det er ganske sykt, fortsetter hordalendingen.

– Umulig

Sørum sliter også med å forstå hvor dominerende han og makkeren er i en idrett der det tradisjonelt har vært amerikanere og brasilianere som har markert seg i toppen. Ettersom det er blitt skarpere konkurranse, med flere topplag i Europa, trodde han det ville bli umulig å toppe de heftigste seiersrekkene fra 2000-tallet.

– Vi har snakket om legender som Emanuel Rego/Ricardo Santos (Brasil) og Phil Dalhausser/Todd Rogers (USA). Jeg hadde ikke trodd at noe lag engang skulle lukte på det nivået der. At det skulle bli oss, og Norge, det er enda villere, sier Rælingen-mannen Sørum.

Sandvolleyballveteranen Vegard Høidalen (48), som representerte Norge i OL i 2000 og 2004, blir også litt «satt ut» av Mol og Sørums enestående seiersmarsj.

Av NTB-Stian Johnsen

– Det er en umulig statistikk. Hadde du spurt meg på forhånd, ville jeg sagt at det ikke finnes en sjanse, det er ikke mulig, det er ingen som klarer det. At de likevel har klart det, det er helt ufattelig.

Høyt bunnivå

Høidalen forsøker seg likevel på en forklaring av hva som ligger bak Mol og Sørums suksess i volleyballsanden.

– Det er mange i verdenstoppen som har et ganske likt toppnivå. Når de er på sitt beste, så slår alle hverandre. Men det jeg tror Christian og Anders er best på er at bunnivået deres er mye høyere enn alle andres. Det haler det inn i jevne kamper, og de suger inn seier etter seier etter seier, sier Høidalen og fortsetter:

– Det er klart at blokka til Anders (200 cm) er ekstremt viktig. Han tar mange viktige poeng i slutten av kamper. Og så sitter de på noen kvaliteter, egenskaper og X-faktor som jeg ikke helt klarer å sette fingeren på. De gjør i alle fall ekstremt få feil, har det laveste bunnivået, og det virker nesten som de aldri har dårlige dager.

Denne uken kan Anders Mol og Christian Sørum fortsette triumfferden under verdensseriefinalen i Roma. Der er de, som vanlig, favoritter.

Tokyo

Neste år venter OL i Tokyo, som lenge har vært et stort mål for de norske karene. Taktikken blir mye av det samme: spille mange turneringer og fortsette å vinne kamper. Skjønt, akkurat i forkant av OL blir de nødt til å slippe litt opp.

– Vi har ikke planlagt det helt ennå, men vi tenker å dra til et sted med fuktig klima, slik at vi blir vant til å spille med svetten rennende fra hele kroppen, sier Mol med tanke på varmen og klimaet i Tokyo på sensommeren.

– Det er rart å tenke på at vi mest sannsynlig går inn i OL blant favorittene og som førsteseedet. Det er bare utrolig moro. Jeg gleder meg skikkelig. OL-gull er jo drømmen, fastslår makkeren Sørum. (NTB)

Mer fra Dagsavisen