Fotball

Samlet for bombeofrene

NIGERIA: Et bombeangrep i hjemlandet har lagt en demper på VM-festen for Nigeria. En seier mot Bosnia-Hercegovina vil gi fansen litt glede i en tung tid.

Samtidig vil de også revansjere det målløse oppgjøret mot Iran sist mandag.

Bare fire dager etter at 21 mennesker mistet livet i en bombeeksplosjon i Damaturu, nordøst i Nigeria, skal Nigaria ut i kamp mot Bosnia-Hercegovina. De møtes i dag.

Det er islamistgruppen Boko Haram som mistenkes for å stå bak ugjerningen. Ofrene for bombeeksploasjonen var samlet for å se på VM-kampen mellom Brasil og Mexico da bomben gikk av.

I sorg

På onsdagens trening holdt de nigerianske spillerne ett minutts stillhet til minne for ofrene. Ifølge en talsperson for landslaget vil tragedien gi spillerne ekstra motivasjon til å gi sitt aller beste i oppgjøret mot bosnierne.

- Det styrker spillernes ønske om å gjøre det bra mot Bosnia og å vinne for dem (ofrene). Det var kjærligheten deres til fotballen som førte til at så mange mistet livet da de så på kampen. Det er trist at det skjedde.

- Det er sjokkerende at noen vil utføre slike ufølsomme handlinger mot sine medmennesker i en tid da hele verden er i festhumør på grunn av verdens største sport. Våre tanker går til ofrene. Vi har det svært vondt, og vi vil vinne for dem. Selv hvis vi skulle vinne pokalen, vil det ikke bringe tilbake livene som gikk tapt, sier talsmannen for landslaget.

Utfordrere

«Super Eagles», som det nigerianske landslaget kalles, får ingen enkel kamp i dag. Bosnia-Hercegovina tapte 1-2 i åpningskampen sin mot Argentina, men de fikk mye ros for innsatsen.

Av det tyske fotballmagasinet «kicker» kalles laget Bosnia-Herzebundesliga. For laget er tydelig preget av spillere som spiller i klubber i den øverste og nest øverste Bundesliga.

- Kampen mot Argentina var ikke en nøkkelkamp for oss. Vi hadde råd til å tape så lenge det ikke var et knusende nederlag. Jeg håper Argentina vinner sine to øvrige kamper. Hvis de gjør det, vil andreplassen stå mellom Iran, Nigeria og Bosnia, sier bosniernes landslagssjef Safet Susic.

Første gang

Det er 22 år siden fotballforbundet i det som nå heter Bosnia-Hercegovina ble stiftet. Landet deltar for første gang i et VM-sluttspill. Fremdeles kan man merke sårene etter den tragiske borgerkrigen fra 1992 til 1995. Nå håper mange at en VM-suksess ytterligere kan sveise landet sammen og skape en felles identitet. Og laget er det eneste av de 32 lagene i Brasil-VM som er med for første gang.

Det er først og fremst to navn man merker seg på Bosnia-Hercegovina. Kaptein og forsvarssjef Emir Spahic spiller til hverdags i tyske Bayer Leverkusen, mens lagets ubestridte stjerne og måljeger Edin Dzeko spiller i det engelske mesterlaget Manchester City. Han ble også tysk mester med Wolfsburg i 2009.

Andre spillere som spiller i Tyskland er: Ermin Bicakcic (Braunschweig, overgang til Hoffenheim), Sead Kolasinac (Schalke), Mensur Mujdza (Freiburg), Sejad Salihovic (Hoffenheim), Vedad Ibisevic (Stuttgart). Zvjezdan Misimovic har spilt i Bochum, men spiller nå i Gui-Zhou Rehne.

Kritisert

Nigeria åpnet med et målløst oppgjør mot Iran. Landslagssjef Stephen Keshi har måttet tåle kritikk fra blant andre den tidligere stjernespilleren Jay-Jay Okocha etter den skuffende åpningskampen.

- Dette var en kamp Nigeria måtte vinne, men vi tok ikke vare på sjansen. Vi gjorde ikke en god nok jobb med taktikken. Keshi jobbet ikke nok med laget. Det taktiske spillet til «ørnene» var så dårlig, at jeg holder Keshi ansvarlig, sier Okocha.

Keshi svarte slik på kritikken fra den tidligere landslagskapteinen: - Bare fordi vi ikke vant, synes folk vi spilte dårlig. Jeg synes ikke vi gjorde det. Vi scoret bare ikke målene vi trengte.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen