Sport

Så mye betød Groruds snuoperasjon for trener Eirik Kjønø

Med 1-6 i forrige kamp, en fryktelig rekke før det og et tidlig baklengsmål mot Strømmen, var Grorud-trener Eirik Kjønø fra seg av begeistring for hvordan guttene hans leverte da det gjaldt som mest.

Bilde 1 av 3

GRORUD (Dagsavisen): Etter fem strake tap fikk Grorud seg en opptur mot Stjørdals-Blink i den siste kampen før laget måtte ut i koronakarantene. Da laget var tilbake i spill endte det med 1-6, og i den ekstremt viktige kampen mot Strømmen startet det igjen på verst tenkelige vis med et enkelt baklengsmål etter bare fem minutter.

– Det at guttene ikke klapper sammen og tenker at «skal det bli en sånn dag igjen» da vi får det første målet imot så tidlig er jeg veldig stolt av. Jeg ga gutta veldig mye skryt for det og den responsen de viste i pausen, og det å komme tilbake å vinne 2-1 i denne kampen er utrolig imponerende, sier Grorud-trener Eirik Kjønø til Dagsavisen.

Les også: Grorud snudde til seier i skjebnekampen mot Strømmen (+)

– Det betyr så ekstremt mye

Kjønø sa det til resten av trenerteamet på vei ut før start at det første kvarteret i en sånn kamp etter du tapte 1-6 på hjemmebane er utrolig viktig for å bygge momentum.

– Det at vi da får et sånt baklengsmål i trynet er fryktelig tungt, men spillerne håndterer det dritbra og spiser seg inn i kampen og får 1-1 rett før pause. Det å snu den kampen her, med så mye press de har hatt på seg de siste ukene og i tillegg være helt ferske på det her nivået, det er veldig imponerende. Jeg kan ikke be om noe mer, sier han.

Da det siste fløytesignalet gikk, strakte Kjønø begge hendene i været og jublet som besatt.

– Det går ikke an å beskrive hvor viktig og deilig den seieren her var for oss. Den betyr så ekstremt mye, da vi måtte ha en seier i dag og vi måtte slå Strømmen. Et mål på overtid der når de pumper inn baller i vår boks og vi leder 2-1 hadde vært så ufattelig tungt, men i stedet er det vi som sitter igjen med alle tre poengene. Det er bare helt vanvittig deilig, forteller Kjønø.

Høyland gjorde som treneren bestilte – scoret to mål

Midtbanegeneral Martin Høyland var det som fikset seieren med sine to mål for Grorud, og selv om Kjønø ikke er spesielt religiøs av seg selv om han kommer fra Sørlandet, så er dager som i dag nesten nok til å omvende han.

– Jeg burde kanskje tro på høyere makter siden jeg kommer fra Sørlandet i sånne situasjoner som vi sto overfor i dag, men det gjør jeg ikke. Jeg tror på spillerne mine og jeg tror på Martin Høyland. Det holder tydeligvis, sier Kjønø og gliser.

Ikke bare tror Kjønø på Høyland, men Høyland hører også etter når sjefen snakker. Kjønø ba Høyland score to mål i dagens kamp, og tomålsscoreren fulgte ordre.

– Det er vanvittig deilig. Trengte en trepoenger i dag, og det at jeg får lov til å score to mål setter jeg pris på. Jeg hørte fra benken at Eirik sa at jeg kom til å score to mål i dagens kamp rett før jeg skled inn mitt andre for dagen, så for meg var det bare å spurte inn i boksen der og gjøre som han bestilte. Etter det var det bare helt vill stemning, forteller Høyland til Dagsavisen.

Grorud-benken jublet for utvisning

Matcvhinneren forteller at dagens seier ikke kunne ha kommet på en bedre måte. Ikke bare vant Grorud, men de vant også etter å ha snudd kampen og bevist både for seg selv og alle andre at det er fullt mulig å holde plassen og at de er bedre enn det de har vist de siste kampene.

– Den seieren her, og da spesielt kanskje måten den kom på, gir også en voldsom selvtillit inn mot de avgjørende kampene. Det er fortsatt mange poeng igjen å spille om, og mye kan fortsatt skje, men nå tar vi med oss en god følelse inn mot de siste kampene og har stor tro på at vi skal holde oss, sier Høyland.

I tillegg til hans to mål ble også Hasan Kurucays utvisning etter 52 minutters spill et nøkkeløyeblikk i kampen, og på Grorud-benken var det omtrent like stor jubel da Strømmen-spilleren ble utvist som ved egne scoringer.

– Vi visste jo at han hadde gult kort fra før, og hvor stor fordel det var for oss at han ble utvist. Det er klart at den utvisningen ble helt matchavgjørende, og heldigvis var han litt overtent og fikk sitt andre gule i den duellen med Trace (Murray). Det er likevel ikke gitt at vi vinner med en mann mer, og vi skal klare å kontrollere kampen bedre enn vi gjør, men akkurat nå spiller det ingen rolle, forteller Kjønø.

Tror én seier til holder

Med dagens seier går Grorud forbi Strømmen på tabellen, og tar steget vekk fra den kvalifiseringsplassen laget har ligget på i noen runder nå. Fortsatt er det bare to poeng ned til Strømmen, men seks poeng ned til direkte nedrykk der Øygarden ligger. Både Strømmen og Grorud har i tillegg en kamp mindre spilt enn Øygarden.

– Det holder neppe med 30 poeng, og jeg tror vi må vinne minst én kamp til. Jeg håper 33 poeng holder til å berge plassen, og nå har vi fire forsøk på å ta den ene seieren som vi i hvert fall må ha. Med tanke på den prestasjonen vi leverer i dag, og de skrittene vi tar fra kampen mot Raufoss tror jeg vi skal klare det, sier Kjønø.

Grorud har imidlertid igjen tre bortekamper, og sesongens siste hjemmekamp spilles også på Consto Arena i Mjøndalen på grunn av for dårlige lysforhold på Grorud Arctic Match. Det er en liten kime til bekymring.

– Nå har vi ikke flere hjemmekamper igjen, og det er klart at det ikke er optimalt å spille det som kan bli en helt avgjørende hjemmekamp for vår del på bortebane. Men i var vi det beste bortelaget i ligaen, og vi har tatt nesten like mange poeng borte som hjemme i år, så den borteformen kan bli veldig viktig, sier Kjønø.

Kampfakta:

Obos-ligaen, runde 25
Grorud – Strømmen 2-1 (1-1)
Grorud Arctic Match, 100 tilskuere
Mål: 0-1 Youssef Chaib (5.), 1-1 Martin Høyland (40.) 2-1 Martin Høyland (67.)
Grorud (4-3-3): Mats Viken – Trace Murray, Glenn Andre Harviken, Geirald Meyer (Kristian Novak fra 77.) , Leo Cornic – Martin Høyland, Preben Mankowitz, Kevin Mankowitz (Vetle Skåttun fra 90.) – Sindre Osestad (Fabian Ness fra 72.), Oscar Aga (Omar Bully fra 77.) , Thomas Elsebutgangen.
Gule kort: Martin Høyland, Thomas Elsebutgangen, Grorud. Hasan Kurucay, Torje Naustad, Simen Lillevik Kjellevold, Strømmen.
Rødt kort: Hasan Kurucay, Strømmen.
Dommer: Ole-Alexander Ekeli Valen (Kråkerøy IL)

Mer fra Dagsavisen