Endelig norsk jubel i hockey-VM. FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT/NTB SCANPIX

Så kom hockey-oppturen

(Slovakia - Norge 2-3). Laget lå under 0-2, men en mektig snuoperasjon ga Norge lagets første seier i ishockey-VM.

Av Egil Sæther

OSTRAVA: To mål av unggutten Mattias Nørstebø og ett av Mats Rosseli Olsen gjorde at Norge snudde 0-2 til 3-2 over Slovakia. Det holder kvartfinaledrømmen levende i ishockey-VM.

Slik forklarte Nørstebø om vinnermålet:

– Andreas Martinsen sto foran keeperen, og han så ingenting. Da trengte det ikke å være et så hardt skudd. Det var en utrolig kul følelse da den gikk inn. Man prøver alltid å bidra til laget, og i dag lyktes jeg ved å bidra med to mål. Det er utrolig morsomt, sa tomålsscoreren.

I en brennhet og nervepirrende avslutning på 3. periode holdt Norge unna og sikret seg sine tre første poeng i mesterskapet. Slovakia ble med tapet stående med sine sju poeng.

Siden Finland trolig slår Slovenia torsdag, er det etter alt å dømme nettopp Slovakia som Norge må kjempe mot for å nå kvartfinalen.

Mens Norge har igjen kamper mot Slovenia, Danmark og Hviterussland, skal Slovakia opp mot Finland, Russland og USA. For Norges del er det å håpe at allerede kvartfinaleklare lag er villig til å gi alt også i sine siste kamper mot slovakene.

– Vi må vinne de tre siste kampene for å komme til kvartfinalen, fastslo kaptein Ole-Kristian Tollefsen etterpå.

Hjemsøkt

Det startet ikke bra onsdag kveld heller. Norge ble hjemsøkt av to velkjente demoner som har herjet med laget så langt i mesterskapet: Baklengsmål etter utvisning, og manglende uttelling i overtall.

18.03 minutter ut i 1. periode gjentok historien med hard straff etter utvisninger seg. Slovakene nølte ikke da de fikk sin annen mulighet i overtallsspill. Nevnte Martinsen satt i fryseboksen da Slovakia tok ledelsen. Lars Haugen måtte gi retur på skuddet fra NHL-stjernen Marian Gaborik, og Tomás Surový satte inn returen mot sin tidligere lagkamerat i Dinamo Minsk, Lars Haugen.

I starten på 2. periode hersket det totalt kaos foran buret til Haugen, og etter at Mats Rosseli Olsen mistet pucken på vei framover endte det hele med at Marek Daloga satte inn 2-0 på en perle av et langskudd.

Endelig

Så startet opphentingen, og endelig kom scoringen hele den norske troppen har ventet på. I det 14. forsøket i overtall i VM lyktes Norge. Før kampen mente trener Roy Johansen at det var selve nøkkelen til suksess mot Slovakia.

Trønderen og Brynäs-proffen Mattias Nørstebø satte inn målet etter assist fra Jonas Holøs og Mathis Olimb. Det ga sårt tiltrengt selvtillit for Norge i de svært viktige kampene som gjenstår i VM. Norge fikk blod på tann etter sitt første mål, og ti minutter etter ble det 2-2. Denne gangen var det Mats Rosseli Olsen som styrte inn et skudd fra Morten Ask i spill fem mot fire.

Knappe to minutter inn i 3. periode kom suseren som ordnet 3-2 til Norge. 19 år gamle Mattias Nørstebø ble matchvinner.

– En veldig viktig seier, og en god kamp fra gutta. Lars Haugen sto dessuten veldig bra. Vi fikk en tøff start, men vi fikk endelig litt uttelling. Da har vi muligheter til å slå de beste, sa Roy Johansen til MAX. (©NTB)

KAMPFAKTA

 VM ishockey menn elite onsdag, gruppe B:

Slovakia – Norge 2-3 (1-0, 1-2, 0-1)

8812 tilskuere

1. periode: 1-0 (18.03) Tomas Surovy (Marian Gaborik, Libor Hudacek). Skudd: 8-6.

2. periode: 2-0 (21.39) Marek Daloga (Juraj Mikus, Tomas Tatar), 2-1 (25.40) Mattias Nørstebø (Jonas Holøs, Mathis Olimb), 2-2 (35.30) Mats Rosseli Olsen (Morten Ask, Andreas Martinsen). Skudd: 8-9.

3. periode: 2-3 (41.56) Nørstebø (Patrick Thoresen, Holøs). Skudd: 8-8, totalt: 24-23.

Dommere: Daniel Stricker, Sveits og Marcus Vinnerborg, Sverige.

Utvisninger: Slovakia 5 x 2 min., 1 x 5 min. (matchstraff) og 1 x 10 min., Norge 5 x 2 min.

Norge:

Målvakt: Lars Haugen (Lars Volden)

1. rekke: Jonas Holøs, Mattias Nørstebø – Morten Ask, Patrick Thoresen, Mathis Olimb.

2. rekke: Mats Trygg, Ole-Kristian Tollefsen – Andreas Martinsen, Ken André Olimb, Mats Rosseli Olsen.

3. rekke: Alexander Bonsaksen, Daniel Sørvik – Mathias Trettenes, Anders Bastiansen, Kristian Forsberg.

4. rekke: Henrik Ødegaard, Andreas Stene – Martin Røyrmark, Niklas Roest, Robin Dahlstrøm.