Sport

Ruud: - Tror det skjer på lavere nivå

Seksten aktive tennisprofiler, flere av dem Grand Slam-vinnere, har vært involvert i en større kampfiksingsetterforskning, ifølge dokumenter BBC og Buzzfeed har fått tilgang til.

Av Stian Johnsen og Jørn Henriksen Skjærpe

De hemmelige dokumentene avslører mistanker om utbredt rigging av kamper på toppnivå. Spillerne i kjernen på 16 topputøvere, som alle har vært rangert blant de 50 beste i verden, har fått fortsette å konkurrere, selv om de har vært på radaren til internasjonale tennisorganisasjoner i flere år.

Verken BBC eller Buzzfeed navngir noen av spillerne, men skriver at åtte av dem deltar i Grand Slam-turneringen Australian Open, som startet mandag.

Milliongevinster

Saken startet i 2007, da tennisforbundet ATP og tennisens etterforskningsorgan TIU startet etterforskning av mistenkelig pengespill på en kamp mellom Nikolaj Davydenko og Martín Vassallo Argüello. De to spillerne ble frikjent fra å ha brutt noen regler, men etterforskningen utviklet seg til en langt større gransking av et bettingnettverk med koblinger til toppspillere.

Dokumentene fra etterforskningen viser at gamblingsyndikater i Russland, Nord-Italia og Sicilia tjente flere millioner kroner på å satse penger på kamper som etterforskerne tror var fikset. Tre av disse kampene ble spilt i Wimbledon-turneringen, ifølge mediene.

– Droppet gransking

En konfidensiell rapport fra 2008 slår fast at 28 spillere burde etterforskes i forbindelse med disse kampene, men funnene i rapporten ble aldri fulgt opp. Årsaken er at tennisorganisasjonene ble anbefalt ikke å forfølge gamle saker da de opprettet et nytt anti-korrupsjonsregelverk i 2009.

– Som et resultat av dette, ble det ikke åpnet nye etterforskninger av noen av spillerne som var nevnt i rapporten fra 2008, sier en talsmann for TIU.

Mark Phillips, en av granskerne bak rapporten, sier til BBC at det var særlig mistanke mot en gruppe på rundt ti spillere som kan ha tapt med vilje.

– Dette var dem vi mente gjentok overtredelsene flere ganger, og som var roten til problemet. Bevisene mot dem var virkelig sterke, sier Phillips.

ATP nekter

Påstandene om at granskingen ble hemmeligholdt og stanset, avvises mandag av sjefen for ATP-touren, Chris Kermode.

– Tennis Integrity Unit (TIU) og våre organisasjoner avviser enhver påstand om at bevis på kampfiksing er blitt fortiet på noen måte, eller at dette ikke er blitt nøye etterforsket, sa Kermode da han møtte reportere i forbindelse med Australian Open-starten i Melbourne.

– Rapportene fra BBC og Buzzfeed refererer hovedsakelig til hendelser fra ti år tilbake. Vi vil etterforske all ny informasjon, noe vi alltid gjør, sier Kermode.

Ruud om påstandene

Tidligere tennisproff Christian Ruud har liten tro på at Grand Slam-vinnere kan være involvert i kampfiksing. Ruud tror derimot at lavere rangerte spillere har latt seg friste.

– Jeg kan jo ikke svare for andre, men jeg ser på det som veldig usannsynlig at Grand Slam-vinnere kan være involvert. Så dumme tror jeg ikke noen av dem kan ha vært. Det ville jo ha ødelagt ryktet deres helt, sier Christian Ruud til NTB.

– Dessuten er det mye penger inne i bildet i Grand Slam-turneringene. Vinner man en Grand Slam, tjener man store summer, påpeker Ruud.

Tror det forekommer

43-åringen er likevel klar på at han tror kampfiksing forekommer.

– Men jeg tror det skjer på litt lavere nivå. Lavt rangerte spillere, for eksempel i sjiktet 400-700, kan la seg friste av raske penger. Pengepremiene i det sjiktet er svært lave, poengterer den tidligere tennisproffen.

Han mener spillselskapene har seg selv å takke i så måte.

– De burde ikke la folk sette store penger på lave kategorier. Da vil kampfiksing forekomme. Det er synd. Kampfiksing er trist for sporten, og jeg håper at vi kan bli kvitt det, sier Ruud.

Selv var han på sitt beste nummer 39 i verden i 1995. Han la opp i 2001.

– Spill på tennis begynte å bli populært da jeg ga meg. Selv har jeg ikke opplevd kampfiksing på nært hold, men jeg har hørt at det har forekommet i lavere kategorier, sier han. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen