Sport

Russlands OL-skjebne avgjøres i dag

I dag skal det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) avgjøre om russiske utøvere får delta i OL i Rio de Janeiro. Det er varsket pressekonferanse klokka 17.00.

Av Øystein Bjerkestrand

Rune Andersen og hans gruppe er ferdig med dypdykket i russisk antidopingarbeid. Fredag overleveres resultatet til IAAF som skal avgjøre OL-skjebnen for russiske friidrettsutøvere. For IAAF-sjef Sebastian Coe er presset stort.

Det blir omtalt som D-dagen for russisk friidrett. Og de fleste pilene peker nedover for vårt store naboland i øst. Det aller meste tyder på at russiske friidrettsutøvere ikke blir å se på tartantekket i Rio i august. Ekteparet Stepanov, Julija og Vitalij, skal ha mye av æren for at Russlands dopingproblem ble tatt ordentlig på alvor.

I et lengre intervju med VG forteller Vitalij at de to har flyttet åtte ganger siden de var helt sentrale i avsløringen av systematisk russisk doping for rundt to år siden. De to lever i skjul, men er ikke redde og er stolte av hva de har utrettet.

– Jeg håper det korrupte systemet i Russland faller. Dersom Russland begynner å konkurrere rent, vil det påvirke unge utøvere over hele verden. De vil få større muligheter til å ta medaljer, sier Vitalij til VG.

Vitalij er en dopingjeger som fant lykken med friidrettsutøveren Julija. Hun har nettopp ferdigsonet en dopingdom. De to tok opp hemmelige samtaler med russiske idrettsledere på lydbånd og ga dem videre til dopingjegere og tysk fjernsyn. Det var starten på avdekkingen av dopingregimet i Russland.

Norsk ekspert

Midt oppe i dramatikken har den norske antidopingeksperten Rune Andersen en helt sentral rolle. Han har ledet en gruppe som har gransket antidopingarbeidet i Russland. Fredag vil de gi sin anbefaling til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) om russiske friidrettsutøvere burde delta i OL.

– Det er ikke så mye jeg kan si om dette nå, men det har vært en omfattende prosess med mange møter og mye dokumentasjon å gå gjennom, sa Andersen til NTB tidligere i uken.

Klokken 17.00 fredag ettermiddag skal de 27 styremedlemmene i IAAF ha bestemt seg og vil komme med sin avgjørelse på en pressekonferanse. Det er ingenting som tyder på at IAAF-styret, hvor blant andre Svein Arne Hansen sitter, ikke kommer til å følge rapportens anbefaling.

Europeisk enighet

Den norske friidrettspresidenten Tore Hordnes har sagt til NTB at de aller fleste europeiske friidrettslederne er for å opprettholde utestengelsen av Russland.

– Dette har jeg fått mange signaler om, men hva som blir utfallet av den saken russerne er oppe i, er helt avhengig av de konklusjonene som kommer i den rapporten Rune Andersen og hans uavhengige granskningsutvalg kommer med, sa Hordnes.

Neste uke skal Den internasjonale olympiske komité (IOC) ta stilling til rapporten. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen