Russisk seier i kvinneklassen i Oslo maraton

Marfa Troeva var raskest blant kvinnene da Oslo maraton ble arrangert lørdag. Det var hennes første maraton etter å ha blitt mor.

Over 23.000 løpere var i aksjon i Oslos gater lørdag, de aller fleste av dem på halvmaraton som startet midt på dagen.

Men fra morgenen av gikk den fulle distansen av stabelen i stålende sommervær i hovedstaden.

Troeva fikk sluttiden 2.54,12 etter å ha passert halvveis på 1.25,30.

Nærmest henne kom Gina Elisabeth Mathisen fra Gulsjøen Tur & Drammelag, med tiden 2.56,33. Treer ble Mari Gjølberg Ålerud fra Rygge IL på tiden 2:59,35.

Sol og varme

Få norske toppløpere deltok.

– Jeg er veldig fornøyd. Det gikk fort – og det var min første maraton etter fødselen, sier Marfa Troeva til arrangøren.

Forholdene var gode, men det blir varmere og varmere utover dagen.

Ikke  noe vind og generelt gode forhold, selv om det hadde vært en fordel for de fleste dersom det hadde vært litt kjøligere, sier Jack Waitz fra arrangørklubben Vidar. Han kommenterte også løpet som ekspert for NRK.

Seier til Stavanger

Thomas Asgautsen fra Stavanger Friidrettsklubb vant herreklassen på  2.26,54.

– Etter 30 km føltes bena bra, så da var det bare å dra ifra, sier Thomas Asgautsen.

Sebastian Conrad Håkansson fra Svorkmo NOI ble toer på 2.28,15, mens Magnus Warvik fra NTNU Friidrett ble treer på 2.28,26.

Løyperekorden på maraton for menn has av japaneren Yuki Kawauchi som vant på tiden 2.15,57 i 2017. Det var første året de brukte dagens trase som svinger rundt Frognerparken og opp rundt St. Hanshaugen.

Økning i deltakerantallet

Også er det positivt at vi ser en stor økning i deltakelsen i de yngre årsklassene. Vi ser mange flere deltakere mellom 20 og 30 år, og det er positivt. At vi har en spesielt god økning i antall deltakere på maraton-distansen er ekstra gledelig, sier Jack Waitz.

Totalt deltok rundt 23 000 løpere under løpsfesten lørdag.

Varmen en utfordring

Mange fikk problemer med varmen og vi registrerte fire steder der det var ambulansepersonell i gang med førstehjelp til løpere som fikk problemer.

Det var omlag 23 grader i skyggen, men helt skyfritt og mesteparten av maratonløypa ligger i solsteken. Derfor ble det heller ingen løyperekorder i de tre tradisjonelle klassene.

Halvmaraton for kvinner ble vunnet av Annie Bersagel fra USA, men hun representerte Tjalve. Hun vant på 1.15,23, mens toeren Marthe Katrine Myhre fra Lillehammer kom solid bak på 1.19,02.

Halvmaraton for menn ble vunnet av Ådne Andersen fra Dimna på 1.05,38 foran Senay Fissehatsion fra Tjalva på 1.06,54.

10 kilometeren, som offisielt heter "10 for Grete", til ære for løperdronneingen Grete Waitz, ble vunnet av etiopiske Yeshimetbet Tadesse på 33,15. Toer ble Sigrid Jervell Våg fra BUL på 34,15.

Klassen for menn ble vunnet av Weldu Negash Gebretjadir fra BUL på 29,21 foran Dadafo Dhaqabi fra Namdal løpeklubb på 29,43.

Satte rekord

Men to rekorder fikk vi likevel denne lørdagen. Oslo-Trippelen, der man må fullføre alle tre distansene, fikk nye rekordnoteringer.

Anja Kristin Lindanger fra Stavanger friidrettsklubb fikk sluttiden 5.43,50, mens herreklassen ble vunnet av Magnus Warvik på 4.29,22. Han representerer NTNUI Friidrett.

De 140 deltakerne tilbakela 73,3 kilometer i solsteiken.