Sport

Russerne etterlyser bevis

Samtidig som Russland tirsdag forpliktet seg til å samarbeide med internasjonale antidoping- og friidrettsorganisasjoner, ber landet om bevis for de påstandene som er fremmet.

Av Per-Kristian Eriksen

Da Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) offentliggjorde en uavhengig rapport mandag, fikk russerne svært hard medfart. Dick Pound, den tidligere WADA-lederen, mener det er funnet bevis på statlig støttet russisk doping.

WADA foreslo å utestenge russisk friidrett fra all internasjonal aktivitet i 2016, også fra OL i Rio de Janeiro. Men reaksjonene fra russiske myndigheter, både politisk og idrettslig, er ikke like lette å tolke.

– Påstandene som er framsatt må støttes opp av konkrete beviser, sier Dmitrij Peskov, en talsmann for myndighetene i Kreml.

– Inntil vi får de konkrete bevisene lagt på bordet, er det vanskelig for oss å akseptere de påstandene og beskyldningene som er fremmet. Slik saken står nå virker påstandene heller grunnløse, fortsetter talsmannen.

Fem dager

Sebastian Coe, presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), har gitt russerne frist til ut uken med å svare på anklagene i WADA-rapporten. Dersom russerne skal utestenges fra det internasjonale samarbeidet, er det nettopp IAAF som har kraft og myndighet til å gjøre det.

– Komiteen som står bak den rapporten som kom mandag, har gjort en grundig jobb. Forslagene den har kommet med vil hjelpe Russland til å få på plass et godt antidopingsystem, heter det i en uttalelse fra sportsdepartementet.

Det blir videre hevdet at de ansvarlige vil studere rapporten og konklusjonene fra WADA så grundig det lar seg gjøre. Deretter vil man vurdere hvilke tiltak som bør settes inn.

Samtidig bekreftet Det russiske friidrettsforbundet at all relevant informasjon vil bli sendt til IAAF så fort som mulig. Det internasjonale forbundet vil få tilgang til russernes antidopingprogram, samt til reaksjonen på de påstandene som er framsatt.

– Vi er forberedt på et alvorlig strategisk samarbeid med IAAF for å løse de problemene som finnes både i russisk og internasjonal friidrett, understreker det russiske forbundet videre.

Stor støtte

Forslaget fra WADA om å utelukke russerne fra alt internasjonalt samarbeid, særlig når det gjelder konkurranseaktiviteten, ser ut til å samle bred støtte. Det britiske forbundet støtter en slik utestengelse. Australia gjør det samme.

Sent mandag kveld sa den norske friidrettspresidenten, Tore Hornes, til NTB at norsk friidrett trolig også kommer til å støtte et forslag om utestengelse for Russlands del, dersom IAAF går inn for en slik løsning.

IAAF har myndighet til å utestenge russerne fra både VM og OL. Det er lekene i Rio som kommer først, og det virker som om den russiske friidrettsdeltakelsen der henger i en tynn tråd.

I 2017 er det VM i London, og også dette mesterskapet kan komme til å gå uten russisk deltakelse. Det er avhengig av hvor sterkt IAAF og den nyvalgte presidenten Sebastian Coe ønsker å markere seg.

IAAFs styre skal samles i Monaco fredag for å diskutere krisen for idretten som er flaggskipet på programmet i sommer-OL. Det er også klart at russernes sak vil bli diskutert. Allerede senere i måneden risikerer russisk friidrett en midlertidig utestengelse. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen