«Fuleco» heter maskotten for VM i Brasil neste år. Men alle lar seg ikke begeistre av mesterskapet neste sommer selv om billettsalget har startet. Bildet ble tatt i Rio onsdag. FOTO: YASUYOSHI CHIBA/NTB SCANPIX

Rush etter VM-billetter

FOTBALL-VM: Bare fem land er klare for sluttspill neste år. Men både åpningskampen og finalen kunne vært utsolgt tre ganger.

Rush etter VM-billetter

FOTBALL-VM: Bare fem land er klare for sluttspill neste år. Men både åpningskampen og finalen kunne vært utsolgt tre ganger.

Denne uka startet billettsalget for fotball-VM i Brasil neste år på internett. Man får ikke kjøpt billettene direkte, men kan registerere seg for å bli med i en loddtrekning. Denne salgsfasen er åpen til 10. oktober. Selve kampoppsettet for VM blir ikke klart før etter trekningen av sluttspillet i begynnelsen av desember.

Stor interesse

Flere enn 400.000 personer logget seg på FIFAs nettsted den dagen da billettsalget åpnet.

- Salget av VM-billetter er alltid en komplisert kabal som vi prøver å forbedre fra mesterskap til mesterskap, sa FIFAs ansvarlige for billettsalget, Thierry Weil, på en pressekonferanse på den nye arenaen i Sao Paulo, der åpningskampen spilles med Brasil på den ene banehalvdelen 12. juni neste år.

Prisene på billettene til åpningskampen ligger mellom 1.300 og 3.000 kroner per stykk. Til finalen på Maracana i Rio de Janeiro en måned senere er prisene det dobbelte.

I løpet av det første døgnet kom det inn bestillinger på 2,3 millioner billetter. Størst etterspørsel var det fra landene i Sør-Amerika, Brasil, Argentina, Chile og Colombia. Utenom dette var det flest amerikanere i billettkøen.

Det er bare en liten andel av billettene som legges ut for salg nå.

Ny fase

Etter 10. oktober legges det et nytt løp, mens det lages et billettopplegg for hver enkelt deltakernasjon når disse er endelig klare i slutten av november.

Til åpningskampen i Sao Paulo er det registrert 372.000 bestillinger, til finalen i Rio 344.000.

Noen billetter er reservert brasilianske studenter og pensjonister. Disse får VM-billetter til rabattert pris. Etter Confederations Cup i juni, der det var massive demonstrasjoner i forbindelse med kampene, har det vært viktig for arrangørene å gi tilbud til alle. Det er store diskusjoner rundt ressursbruken i Brasil i forbindelse med neste års VM og OL i Rio de Janeiro to år etterpå.

- Vi vil også ha billetter tilgjengelige som kan kjøpes ved arenaene på kampdag. Det er forskjellige kulturer for slikt, sa Weil som også fikk spørsmål om hvordan FIFA håndterer spekulasjoner om korrupsjon i forbindelse med billettsalg.

Sikres nasjonalt

Hvert enkelt lands nasjonale fotballforbund vil bli involvert for å sikre rettferdig fordeling av billettene.

Fotball-VM består av 32 land fordelt på åtte puljer med fire lag i hver. Kampene skal spilles i tolv forskjellige byer. Den forventede interessen fra Europa kommer ikke for fullt før man vet hvilke land som er kvalifisert og hvor de skal spille.

Kvalifiseringen avsluttes ikke før i november. Først da vet vi hvilke 13 europeiske land som får delta.

Trekningen av sluttspillet skjer i begynnelsen av desember.

Når det er klart, starter også salget av pakketurer til Brasil. Arrangøren kalkulerer med om lag 600.000 tilreisende til landet under mesterskapet.

PS: Norge har ikke vært kvalifisert for VM siden Frankrike i 1998.

reidar.sollie@dagsavisen.no

«Billettsalg til VM er en komplisert kabal.»

Thierry Weil, 
billettsjef

Fotball-VM

Åpningskamp: 12. juni 2014 i Sao Paulo.

Finale: 13. juli 2014 i Rio de Janeiro.

32 deltakerland. Fordeles på 8 puljer med fire lag i hver. De to beste fra hver pulje til cupspillet.

Kampsteder (fra sør til nord): Porto Alegre, Curitiba, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Brasilia, Cuiaba, Salvador, Recife, Natal, Manaus og Fortaleza.

VM-klare pr i dag: Brasil, Japan, Australia, Iran, Sør-Korea.

Norge har fortsatt muligheten. neste kvalifiseringskamper spilles på Ullevaal stadion 6. september mot Kypros og 10. september mot Sveits.

Guide til billettsalg: www.fifa.com