Rune Andersen leder komitéen som skal kontrollere om russisk friidrett kan friskmeldes.

Rune Andersen. Ryddegutt i Russland.

Russisk friidrett er suspendert fra OL i Rio. 17. juni blir det avgjort om suspensjonen opprettholdes eller oppheves. Rune Andersen kan være med på å avgjøre det.

 

Den tyske TV-kanalen ARD lagde en dokumentar som avslørte systematisk og statlig sponset dopingbruk blant russiske friidrettsutøvere. Ja, til og med Vladimir Putins navn ble involvert.

Dette fikk alarmklokkene til å kime i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Og en påfølgende WADA-rapport (Det internasjonale antidopingbyrået) bekreftet den tyske TV-kanalens påstander.

– Meldingene kunne ikke vært sterkere. Dette har vært en vekker. Nå er det opp til Russland å rydde opp i dette, sa IAAF-president Sebastian Coe om avsløringene.

Les også: Tygart: - Kast Russland ut av Rio-OL

Skal verifisere

IAAF satte ned en inspeksjonskomité som skulle kontrollere om russisk antidoping kom på skinnene, slik at suspensjonen kunne oppheves.

Rune Andersen, mangeårig direktør i WADA og nå tilknyttet Antidoping Norge, fikk jobben med å lede denne komitéen.

– Jeg er beæret over å ha blitt spurt av Sebastian Coe om å lede verifiseringsprosessen. Jeg har viet livet mitt til ren idrett, sa han etter utnevnelsen.

– Og nå er jeg i Russland annenhver uke, sier han til Dagsavisen om det arbeidet han nå leder.

– Vi har møter med den russiske olympiske komité, med russiske friidrettsledere og med folk fra regjeringen. Det er en dagelig kommunikasjon, forteller han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Krevende prosess

Rune Andersen bekrefter at dette er en meget krevende prosess. Russisk idrett er splittet opp i så mange deler at det er krevende å kontrollere alt.

– Organiseringen av russisk friidrett er noe vi ser på, forteller han.

– Men det arbeidet vi gjør skal ende opp med en konklusjon som skal opp på IAAFs møte i Wien 17. juni. Da skal vi ha en konklusjon på om kriteriene som russisk friidrett må følge er etterlevd, sier han til Dagsavisen.

– Så blir det opp til IAAF å bestemme seg om suspensjonen skal fortsette, eller om den kan oppheves.

– Naturligvis er dette et interessant arbeid, så får vi se hvor gjennomgripende og hvor dypt arbeidet er i russisk friidrett.

Les også: Putin: – WADA har ingen bevis

12.000 blodprøver

For dette er et langt lerret å bleke. Og det lerretet spenner ikke bare over russisk friidrett, selv om det er her Rune Andersen og hans komités mandat ligger.

Seinest i slutten av mars kunne den russiske friidrettspresidenten, Dmitrij Sjljakhtin, kunngjøre at fire russiske friidrettsutøvere var testet positivt på stoffet meldonium, som kom på WADAs forbudsliste 1. januar.

Totalt er nå 16 russiske utøvere, blant andre tennisstjerna Maria Sjarapova, tatt for bruk av dette stoffet.

Sist høst kunne ARD og The Sunday Times vise til en database som inneholdt 12.000 blodprøver fra 5.000 friidrettsutøvere som viste ekstraordinære dopingnivåer.

Rune Andersen har en stor jobb.

Les også: Russland utestengt på ubestemt tid