Ski

Røste nekter å gi seg i Skiforbundet

Skipresident Erik Røste kaller uoppfordret Therese Johaug-saken en real krise.

Av Espen Hartvig

Erik Røste  fortsetter som toppleder og skjønner at andre nasjoner godter seg over de norske dopingsakene.

Onsdag møtte Røste mediene på Ullevaal stadion. Presseseansen ble utsatt flere ganger utover ettermiddagen og kvelden.

Røste var klar på at han ikke gir seg. Flere aviskommentatorer har tatt til orde for at toppledere i skiforbundet må trekke seg og at Røste må vurdere det.

– I slike situasjoner som dette, må man alltid vurdere det (å gi seg). Jeg er valgt av skitinget. Jeg har vært skipresident i mange gode dager. Nå er vi i en krevende fase og en krevende tid. Det er ikke tid for å hoppe av skuta nå, men tid for å være med og bidra til at vi kommer på rett kjøl, sa han til NTB.

Les også: Johaug: – Jeg vil jobbe for full frifinnelse

Les også: Johaug suspendert i to måneder

Kjør

Han sier at det har vært travle dager siden det ble klart at Therese Johaug har avgitt positiv prøve.

Selv hadde ikke Røste uttalt seg til mediene siden saken eksploderte torsdag forrige uke.

– Jeg har jobbet sammen med de andre i denne krisen. Det er en vanskelig tid for Norges Skiforbund, og mange har jobbet mye. Jeg er en av dem, sa han.

– Det er begått en feil som kan få store konsekvenser. Den skulle ikke vært begått, men når det er skjedd må vi bare jobbe gjennom det.

På plass

Han hevder at det ikke er manglende rutiner som gjorde at glippen kunne skje, men at rutinene ikke ble fulgt.

– Vi har rutiner for mye, men i Therese-saken ble de ikke fulgt godt nok. I en slik situasjon må vi handle, og det er satt i gang en rekke strakstiltak for å sikre at dette ikke skal skje igjen. Det betyr ikke at vi ikke hadde rutiner, men vi må være sikre på at de blir fulgt, sa han.

Slag

På NTBs spørsmål sa han at han godt forstår at noen ute i andre nasjoner fryder seg litt over at norsk langrenn har fått seg «en på trynet».

– Jeg forstår veldig godt at det er noen rundt i verden som sikkert gnir seg litt i hendene. Det er vårt ansvar å bygge opp igjen tilliten. Tillit er noe man gjør seg fortjent til, og det arbeidet er vi nå nødt til å gjøre, sa han.

– Hvordan?

– Det viktigste vi gjør er å vise åpenhet. Det gikk for eksempel under ett døgn fra en anonym utøver sa at man blir medisinert selv om man er frisk, til vi satte ned et åpent utvalg. Der har vi invitert inn både en dansk, en svensk og en finsk lege.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sundby

Han hevder også at skiforbundet reagerte raskt i Martin Johnsrud Sundby-saken. Det er ikke alle enige med ham i.

– Med en gang vi ble kjent med at WADA hadde en annen forståelse av regelen enn vår lege, handlet vi umiddelbart. Ingen utøvere har brukt medisinen via forstøver etter at vi ble kjent med det. Vi informerte Olympiatoppen så ingen andre skal gjøre det samme, og vi sendte også brev til WADA i mars 2015 og ba dem vurdere sin regel, sa han.

– Fra 1. januar 2017 har de kommet med en regelendring.

Vente

Om utfallet av Johaug-saken sa han dette. – Saken er bare trist, dessverre. Vi står sammen i medgang og har feiret mange seirer sammen. Nå må vi stå like samlet som vi har gjort i medgang.

– Eksperter har sagt at det ligger an til at hun får minst ett års utelukkelse?

– Det har jeg ingen kommentarer til. Vi må forholde oss til at saken ligger hos Antidoping Norge. Jeg har tillit til at de kjører den så raskt, effektivt og også grundig som det er forventninger om, så får vi ta diskusjonen når vi kommer så langt. (©NTB)

'

Mer fra Dagsavisen