Ski

Risikerer 40 dagers fengsel

HØY PROMILLE: Promille på 1,65. Fart på mellom 80 og 90 kilometer i timen i 40-sone. Det er fakta som retten skal ta stilling til i saken om Petter Northugs ­fyllekjøring.

Norske medier har jaktet på det i månedsvis: Hvor høy promille hadde Petter Northug da han krasjet i et autovern den fatale natta 4. mai? Og hvor fort kjørte han?

I går kom svaret, og svaret kom i ei bok av forfatter Sverre M. Nyrønning (kjent også for sitt samarbeid med Nils Arne Eggen om hans «Godfoten»-bok) som ble lansert i går - «Northug. En familiehistorie».

En svært høy promille. Og en svært høy hastighet - over det dobbelte av den tillatte.

Ubetinget

Trafikkadvokat Terje Amland er ikke i tvil om at dette betyr ubetinget fengsel for langrennskongen.

- Straffebestemmelsene i forbindelse med promillekjøring blir trukket opp i veitrafikklovens paragraf én, forklarer han.

- Der står det at det normalt skal gis bot og ubetinget fengsel for en promille som overskrider 1,2 fortsetter han.

Men det er ikke bare promille som spiller inn.

- Retten må ta stilling til eventuelle skjerpende omstendigheter - om det har skjedd skade på personer eller ting, og det har det jo i dette tilfellet i og med at promillekjøringen endte med kollisjon, sier advokaten til NTB.

Glimt i øyet

Til tross for den alvorlige hendelsen, viser Petter Northug også at han hadde et glimt i øyet som når han beskriver forholdene på glattcella som han ble innbrakt til. I boka sier Northug:

«Glattcellen var trivelig, med en god madrass og et varmt pledd. Jeg følte meg på ingen måte innestengt, betjentene var hyggelige; kort sagt, jeg trivdes, og kunne gjerne være der lenger. Stille, rolig, og jeg fikk være i fred. Sammenlignet med å ligge i telt er for øvrig politiets glattcelle den reneste oppturen», står det i boka.

Mentalt forberedt

Forfatteren var aldri i tvil om at han skulle gå ut med disse opplysningene.

- Fra jeg fikk vite det, var jeg aldri i tvil, sier Sverre M. Nyrønning.

Han satt i Frankrike og skrev på boka da han fikk beskjed om Petter Northugs fyllekjøring på Byåsen.

Også Petter Northug har vært mentalt forberedt på det som nå ville komme.

- Petter var nok mentalt forberedt på at det kom til å blåse litt i noen dager nå. Han er fortsatt 110 prosent fokusert om å gjøre en solid treningsjobb fram mot sesongstart. Mellom treningsøktene bruker han ekstremt lite energi på å lese om seg selv i mediene. Fokuset ligger på trening, mat og restitusjon, sier trener Stig Rune Kveen (34) til NTB.

Selv visste ikke Kveen at boken «Northug - En familiehistorie», med opplysningen om promilletallet på 1,65 og hastigheten på 80-90 kilometer i timen i 40-sonen, skulle slippes i går.

Kommer hjem

Petter Northug befinner seg i høyden i Stelviopasset i Sør-Tirol sammen med russeren Ilja Tsjernousov og hans norske trener Vegard Bitnes fra Meråker.

- Var det strategisk lurt å slippe boken nå som Northug ikke befinner seg i Norge?

- Tja. Det kan du kanskje si, men jeg tror mediene skulle slitt med å få en kommentar fra Petter uansett. Selv visste jeg ikke når boken skulle slippes, så det har ikke vært noe tema hos oss i alle fall, sier treneren.

- Han er i rute?

- Ja, han er frisk og rask, og følger treningsopplegget. Jeg har hatt daglig kontakt med Vegard, som følger med på Petter mens jeg er i Meråker, sier 34-åringen.

Northug skal fortsatt trene noen dager i Sør-Tirol før han vender hjem til Trøndelag. Etter noen uker i Norge skal duoen på ny høydesamling i oktober før sesongstart.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen