Sport

Rekordtildeling til idretten

Regjeringen fordeler 2,42 milliarder kroner i spillemidler til idretten i 2016. Det er en økning på 159 millioner kroner fra i fjor.

Av Per-Kristian Eriksen

Aldri tidligere har norsk idrett fått tilført så mange penger fra overskuddet til Norsk Tipping.

– Jeg synes absolutt idretten har grunn til å være fornøyd med fordelingen av spillemidler, for dette er jo det største overskuddet fra Norsk Tipping som går til idrettsformål noensinne. Det betyr at med disse pengene, blir det mer idrettsaktivitet. Det gjelder i hovedsak anlegg ute i hele landet, for det er jo på det området det er knapphet, at det ikke er nok halltid til barn og unge, sier Linda Hofstad Helleland til NTB.

– Men med disse pengene, vil det gå mye kjappere å få til de anleggene som står i kø for å bli realisert, og vi vet at det som skaper mer fysisk aktivitet er bedre helse og gir folk mer mening i hverdagen, fortsetter hun.

Friluft og lokalidrett

– Dette styrker lokalidretten i form av haller og ulike anlegg som trengs, forklarer Helleland. Hun møtte topplederne i norsk idrett på toppidrettssenteret torsdag og fortalte om fordelingen. Der slapp hun også nyheten om at Olympiatoppen får 9,3 millioner kroner fordelt over to år til bygging av en ny midlertidig hall ved Sognsvann. Hun slo også fast at friluftsliv er et satsingsområde.

– Hvorfor er friluftsliv så viktig?

– Friluftsliver det beste lavterskeltilbudet for å få folk ut i frisk luft. For meg som idrettsminister er det aller viktigste at folk er fysisk aktive. Derfor er friluftslivet avgjørende. Det gjelder å legge til rette for friluftsanlegg i nærområdene og i marka, for det er vi nordmenn glade i, sier hun.

Kulturministeren understreker at regjeringen er opptatt av at det skal være et tilbud til alle, så hun sier det ikke er noen motsetning mellom friluftsliv, idrett organisert i lag og toppidrett.

– Vil denne tildelingen bidra til å minske etterslepet som norsk idrett sliter med?

– Jeg er opptatt av at midlene skal bli brukt også på vedlikehold, slik at vi kan ta vare på alle de anleggene vi allerede har. De må ikke forfalle, men vi ser også at vi har på plass nye anlegg, forklarer hun.

Vurderer enerettsmodellen

Den norske enerettsmodellen som sikrer norsk idrett milliarder via overskuddet til Norsk Tipping, er under press fra utenlandske spillselskaper. Dette er noe også kulturministeren er opptatt av.

– Det kommer en stortingsmelding om ny pengespillpolitikk til Stortinget før jul. Der vurderer vi om enerettsmodellen skal bestå som i dag. Vi ser jo at den gir et stort overskudd og mye midler til idretten her i landet. Det er bra. Konklusjonen må jeg komme tilbake til, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til NTB.

– Toppidretten får ekstra midler til midlertidig hall i år. Hvor mye betyr toppidretten i den store sammenhengen?

– Vi er veldig idrettsglade folk i Norge. Toppidretten betyr mye. Det er viktig at vi har gode folk ikke bare på ski, og den kompetansen vi har her på Toppidrettssenteret er veldig viktig. Det er avgjørende for at vi skal ligge i verdenstoppen. Det stilles tøffe krav. Derfor er det avgjørende at vi har dette senteret, mener hun.

Tvedt: Etterslepet øker

Idrettspresident Tom Tvedt er bekymret for at etterslepet når det gjelder kompensasjon for nye anlegg til idrett blir større enn påfyllingen av nye penger.

– Er du fornøyd med dette?

– Det jeg er veldig fornøyd med er at vi har stått opp for enerettsmodellen, at vi viser at den norske befolkningen velger å spille gjennom de strukturene som finnes. Det betyr at pengene kommer tilbake til barn og unge, til toppidrett og til norsk frivillighet. Slik sett er jeg veldig fornøyd med den utviklingen vi ser på Norsk Tipping. Det genererer bedre rammevilkår og økonomi for både topp- og breddeidretten, sier Tvedt til NTB.

– Får dette noen betydning for det store etterslepet idretten har slitt med i mange år?

– Det vi har sett er at vi nok kommer til å passere tre milliarder på etterslepet, så om dette vil få noen betydning får vi vente og se til pengene kommer. Det som er klart er at etterslepet blir større en påfyllingen av nye penger, og vi har sagt at vi forventer å få et anleggsløft i denne perioden. Det skal gjelde hele landet, forklarer idrettspresidenten.

– Tendensen er av etterslepet øker, dessverre, slår han fast. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen