Sport

Rekdal peker på feilslått overgangsstrategi i Vålerenga

Fotballekspert og tidligere VIF-trener Kjetil Rekdal mener gamleklubben må bli langt bedre på spillerlogistikk, skal Dag-Eilev Fagermo ha gode nok forutsetninger for å lykkes i trenerstolen på Valle.

Rekdal, som sist var trener i VIF i perioden 2013-2016, sier det er langt mer enn innsatsen på treningsfeltet som vil avgjøre om Dag-Eilev Fagermo lykkes på Valle.

– Det handler ikke nødvendigvis bare om Fagermo. Det gjelder også ha å gode nok folk rundt seg. Et homogent støtteapparat, en ledelse som støtter deg og at man tar riktige valg i spillerlogistikken, sier Rekdal til Dagsavisen.

Sistnevnte punkt har vært en akilleshæl for VIF de siste sesongene, mener 51-åringen.

– Det man har der nå, kan umulig ha fungert bra. Det ser du jo på spillerlogistikken den siste tiden. Kompetansen hos folk bak treneren må være bra, gjentar han.

Jørgen Ingebrigtsen svarer Rekdal her: – Han får mene det han vil (DA+)

– Fagermo er avhengig av at spillerlogistikken, som har vært en fiasko i Vålerenga de siste årene, blir bedre. Hvis han må bruke masse tid på det i tillegg til å være trener, «brukes han opp». Det er viktig at man har rett kompetanse på rett plass i administrasjonen. Har man det i Vålerenga? Det er jeg usikker på, sier Rekdal, uten at han ønsker å navngi konkrete personer.

Kjartansson og Berge

Han trekker fram sin forrige VIF-periode som kontrast.

– Jeg satt og regnet på det her en dag. Spillersalg som stammer fra min tid i Vålerenga, har brakt inn over 70 millioner netto for klubben. Jeg var med på å hente inn og utvikle videresolgte spillere som Vidar Örn Kjartansson, Sander Berge, Deshorn Brown, Samuel Fridjonsson, Robert Lundström, Rasmus Lindkvist, Marcus Sandberg og Simen Juklerød. Og jeg tok opp Ghayas Zahid i A-stallen. Det tyder på at vi gjorde noe riktig da jeg var der.

–  Så vil noen kanskje si at «du var heldig med Kjartansson og Berge». Ja, det kan man kanskje si, men slik er det noen ganger i fotballen, fortsetter Rekdal.

Les også: Han kan bli ny Vålerenga-kaptein (DA+)

Fotballeksperten mener også at det økonomiske bildet i VIF gjør det krevende å lykkes for en trener.

– Inntektene er for lave til en hovedstadsklubb å være. Man er avhengig av Tor Olav Trøim, han må hele tiden prøve å «tette hull». Dermed blir det en urolig situasjon, sier Rekdal.

51-åringen er spent på om Fagermo får tid til å lykkes i klubben.

Utvikling, utvikling, utvikling

– Det er spennende med Fagermo. I norsk målestokk er han et bra valg. Han har en bra profil, har mye rutine og har en klar og stødig måte å spille på. Men han har ikke vunnet noe på 12 år i Odd. Hva skjer hvis han kjører seg fast? Det hjelper ikke å si «utvikling, utvikling, utvikling» hvis man etter en stund er midt på tabellen eller på nedre halvdel. Vålerenga er en klubb som skal være med å kjempe om titler, om spill i Europa, sier Rekdal.

Og får Fagermo VIF-skuta på rett kjøl, er det også grunner til å vokte seg, mener den tidligere landslagskapteinen.

– Begynner du å få det til i Vålerenga, er det plutselig mange som vil være med på oppturen. Ta del i den. Gjør du det dårlig, er det derimot mange som vil kritisere, sier Rekdal, som mener det kan være positivt for klubben at det skjedde et trenerskifte.

Les også: Rekdal: – Helt utenkelig med en Vålerenga-retur for meg (DA+)

– Jeg tror det var lurt at Ronny (Deila) og Vålerenga fant seg noe annet. Jeg sier ikke at Ronny er en dårlig trener, men kurven pekte nedover nå.

– Hva sier magefølelsen – tror du «Prosjekt Fagermo» lykkes? Og hvordan kan han lykkes?

– «Prosjekt Fagermo», «Prosjekt Deila». Vi må slutte å prate om «prosjekt». Vi må snakke om dem som er der. Det handler om å levere. Nå er det en ny start, og man skal bruke sine egne. Det er fornuftig. Men har grasrota i Vålerenga tålmodigheten som kreves? Det vet jeg ikke. VIF-tilhengerne er lei av å reise rundt og ligge på 7.- og 8.-plass, svarer Rekdal.

Støy

– Da jeg ledet VIF i 2005, var det for eksempel 2000 Vålerenga-tilhengere på bortetribunen på Color Line. I dag er tallet 20-25 personer. Det er en enorm forskjell. Så kan man snakke om at det er en ny generasjon, at det er ditt og datt, men du ser det jo på Intility Arena også. Det er færre folk der enn det var på Ullevaal, fortsetter han.

Han peker på uheldig støy i og rundt klubben.

– Fagermo er en profil, det er fantastisk det. Men en klubb er ikke bare en trener. Det er en del signaler i VIF du er nødt til å få stoppet. Hvem skal gjøre hva, hvem er kompetente nok til å være med? Det blir nok det viktigste å finne ut. Man tåler ikke flere slike sesonger, perioder som den høstsesongen i fjor, sier Rekdal.

Les også: VIF tok aldri kontakt med Isnes om trenerjobben (DA+)

– Den nye stadion skulle bli ditt og datt, men så har det blitt stikk motsatt. Det kjenner jeg på selv. Jeg bryr meg jo om Vålerenga. Noen mener jeg er sur på VIF. Det er jeg ikke i det hele tatt. Men i rollen som ekspert, så er jeg nødt til å kunne si det jeg mener.

– Fagermo har sagt at han vil ta VIF opp i toppen igjen. Kan laget kjempe om medaljer allerede i år, hvis ting klaffer?

– Det tror jeg blir vanskelig. Mange unggutter skal slå til da. Men starten blir viktig, som vanlig. Den er alltid viktig, men noen ganger enda viktigere. Det er et helt annet «trøkk» i VIF. Står du der med få poeng i starten, blir presset enormt. Derfor blir det viktig for Fagermo å komme godt i gang, svarer Rekdal.

Mer fra Dagsavisen