Regjeringen vil la toppfotballklubbene trene fra midten av mai, spille kamper fra midten av juni

Regjeringen sier ja til seriespill i toppfotballen fra 16. juni, etter unntak i covid-19-forskriften.

Saken er oppdatert

Regjeringen sier ja til seriespill i toppfotballen fra 16. juni, etter unntak i covid-19-forskriften. Organisert trening med kontakt kan starte umiddelbart.

Det sa kulturminister Abid Raja (V) på torsdagens pressekonferanse.

– Organisert trening i elitefotballen med kontakt kan begynne fra og med nå. Kamper kan starte 16. juni i tråd med forslaget NFF har fremmet og som helsemyndighetene har godkjent, sa Raja under rejeringens pressekonferanse torsdag.

Under pressekonferansen fikk Raja spørsmål fra NTB om hvor stor tvilen var da man besluttet å la toppfotballen starte igjen.

– Det viktige er at vi klarer å opprettholde smittevernreglene. Toppfotballen selv, og NFF, har laget et ganske strengt regime som gjør at risikoen for smitte er redusert veldig. Spillerne vil i realiteten være i karantene og ikke treffe omverdenen, og så lenge det gjøres innenfor reglementet er det forsvarlig å åpne, svarte Raja.

Norges idrettsforbund (NIF) og NFF har i lengre tid presset på for å få i gang elitefotballen. Begrunnelsen har blant annet vært at aktivitet og inntekter fra elitefotballen er en forutsetning for at også breddeidretten skal ha levelige kår.

Også opposisjonen på Stortinget har gått i bresjen for å få fotballaktiviteten igangsatt. Trond Giske (Ap) er blant dem som har lagt press på kulturministeren i saken.

Norges Fotballforbunds elitedirektør Lise Klaveness sa til NTB så sent som i forrige uke at det er ønskelig med treninger fra 10. mai og kamper fra 15. juni. Nå er det klart at kamper kan spilles dagen etter.

Norges idrettsforbund (NIF) og NFF har i lengre tid presset på for å få i gang elitefotballen. Begrunnelsen har blant annet vært at aktivitet og inntekter fra elitefotballen er en forutsetning for at også breddeidretten skal ha levelige kår.

Også opposisjonen på Stortinget har gått i bresjen for å få fotballaktiviteten igangsatt. Trond Giske (Ap) er blant dem som har lagt press på kulturministeren i saken.

Les også: Lange dager for Kjelsås-trener Eivind Kampen: – Bikkja er den store vinneren (+)

Protokollen

NIF og NFF har utarbeidet det de kaller en protokoll for gjennomføring av trening og kamper som tar hensyn til smittevernreglene som gjelder. Protokollen er av helsemyndighetene vurdert som smittevernfaglig forsvarlig.

Regjeringens beslutning om å åpne for treninger og kamper i toppfotballen forutsetter at denne følges.

I protokollen er det blant annet lagt opp til at kampene inntil videre skal spilles uten tilskuere, og at det tillates at maks 200 personer får tilgang til kamparenaen. I tillegg blir spillerne gjenstand for hyppige helsesjekker, og de må blant annet komme ferdig skiftet til stadion, helst i eget kjøretøy.

Norges Fotballforbund har vært tydelig på at en eventuell tillatelse til å starte opp trenings- og kampaktivitet også skal omfatte toppserien for kvinner. Torsdagens vedtak gjør det.

Likevel tyder mye på at kvinnene må vente.

Les også: Solberg: Nye lettelser hver 14. dag

Faseordning

Så sent som onsdag fastslo elitedirektør Klaveness at det er langt mer krevende for klubbene i toppserien å innfase et strengt smittevernsregime à la det NFF-protokollen legger opp til. Hun varslet videre at det på kvinnesiden vil være aktuelt med en faseordning, som innebærer at toppserien starter noe senere enn eliteserien for menn.

Det samme vil sannsynligvis gjelde for 1. divisjon menn, og lavere divisjoner.

Eliteseriesesongen skulle ha startet første uken i april, og kommende helg skulle 7. serierunde vært spilt. Til tross for at koronasituasjonen har ført til en betydelig utsettelse, er det NFFs mål å gjennomføre sesongen i de viktigste ligaene innen utgangen av 2020.

Les også: Slik skal Norge åpnes igjen

Fornøyd idrettspresident

Regjeringen har bestemt at store deler av breddeidretten kan starte en gradvis gjenåpning fra og med i dag så lenge avstandsbestemmelsene på én meter overholdes. Idrettshaller kan nå åpne dørene for idrettsaktivitet. Organisert svømmeaktivitet kan starte 1. juni.

Idrettspresident Berit Kjøll er godt fornøyd med avklaringene som har kommet fra regjeringen og helsemyndighetene under dagens pressekonferanse og ønsker, på vegne av hele norsk idrett, å takke regjeringen for at de har lyttet til idrettens innspill, slik at mange idrettslag og klubber nå kan starte opp igjen med aktiviteter.   

– Det har vært en konstruktiv prosess for oss alle – og måten vi har samarbeidet på i denne vanskelige tiden har vært meget god. Jeg ser frem til videre dialog slik at vi sammen sørger for at norsk idrett etter hvert kommer i gang for fullt innenfor smittevernsbestemmelsene, sier Kjøll i en pressmelding og fortsetter:

– Nå blir det betydelig lettere for våre 11000 idrettslag å komme tilbake til en mer normal drift. Lagene vil lettere få betalt for treningsavgifter, og de kan i begrenset skala starte opp inntektsbringende aktiviteter som dugnader og kiosksalg innenfor gjeldende smittevernsbestemmelser, sier en fornøyd idrettspresident.   

Les også: Bundesligaen starter opp igjen 16. mai

Felles veileder for idretten 11. mai.   

Idretten skal nå jobbe tett sammen med helsemyndighetene for å utarbeide en veileder for oppstart og gjennomføring av barne- og ungdomsidretten.   

– Et fagutvalg med representanter fra Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Norges idrettsforbund, og flere særforbund skal innen 11. mai utarbeide en felles veileder for hvordan idrettene kan tilpasse sine aktiviteter etter de nye bestemmelsene. Det blir et intensivt og viktig arbeid gjennom helgen for gjenåpning av breddeidretten, sier Kjøll.

– Gjennom regjeringens plan for gradvis gjenåpning skal vi vise at topp- og breddeidretten går hånd i hånd i en felles dugnad for å hindre økt smitte i samfunnet, avslutter hun. 

Les også: Sørloth ferdig med karantene – ligaen starter 12. juni

(©NTB)