Reddet Ronaldo fem minutter på overtid

(USA - Portugal 2-2). Cristiano Ronaldo og Portugal var slått ut av fotball-VM. Fem minutter på overtid kom de inn igjen.

Sekunder før Portugal ville vært ute av VM, og USA klar for åttedelsfinale, scoret innbytter Varela 2-2-målet i Manaus som gjør at spenningen lever i gruppe G.

Clint Dempseys 2-1-mål med magen i det 81. minutt så ut til å sende USA videre i turneringen og sørge for at VM endte med et realt mageplask for Cristiano Ronaldo og hans Portugal.

I det femte og siste tilleggsminuttet viste Ronaldo omsider hva han kan med et flott innlegg, og Varelas heading levnet ikke keeper Tim Howard noen sjanse. Sekunder senere var kampen over, og Portugal tilbake i turneringen iallfall noen dager til. USA må vente på å feire avansement.

– Klart dette er frustrerende. Det gjensto et snaut minutt, og vi hadde ballen. Dette burde vi unngått, sa USAs første målscorer Jermaine Jones.

Nanis tidlige ledermål gjorde ikke susen for Portugal, som har skuffet stort i mesterskapet i portugisisktalende Brasil. Trolig er skuffelsen over VM-forlis bare utsatt, for kun storseier over Ghana og rett resultat mellom Tyskland og USA kan hjelpe laget videre.

Ender det uavgjort mellom Joachim Löws Tyskland og Jürgen Klinsmanns USA, er begge lag videre.

Sterk vending

Tyskfødte Jones utlignet for USA med et flott langskudd i det 64. minutt. Han plukket opp ballen i returrommet langt ute til venstre, tok den forbi Nani og skrudde den i lengste hjørne utenfor keepers rekkevidde.

Dermed gjorde han opp for missen til Michael Bradley noen minutter tidligere. Sønnen til Stabæk-trener Bob fikk servert en nesten ferdigscoret 45-graderspasning etter et raid av Dempsey, men skuddet traff kneet til Ricardo Costa som var eneste portugiser i et ellers åpent mål.

Dempsey, som både scoret og brakk nesa i 2-1-seieren mot Ghana, så ut til å bli matchvinner da han i det 81. minutt så vidt holdt seg onside på innlegget til Graham Zusi og brukte magen til å få ballen i mål.

Tidlig scoring

I åpningskampen mot Ghana fikk USA en drømmestart med scoring etter 30 sekunder. Denne gang havnet Klinsmanns elever tidlig under, etter en forsvarsbrøler av Geoff Cameron.

Midtstopperen prøvde å klarere et portugisisk innlegg fra venstre, men sleivet, og ballen havnet hos en fri Nani ved lengste stolpe. Manchester United-vingen fintet keeper Howard ned og løftet ballen opp i nettaket.

Amerikanerne slo tilbake og skapte flere gode sjanser til å utligne, men uten å sette keeper Beto på de helt store prøvene. Portugal gjorde det vanskeligere for Howard og var veldig nær å doble ledelsen rett før pause.

Da sendte Nani et flatt skudd i stolpen bak en passiv Howard, som deretter var nær å sette seg igjen da innbytter Eder nådde returen og prøvde seg med en lobb. Med en kraftanstrengelse nådde keeperen opp og slo ballen til corner.

Det var over 30 varmegrader ved kampstart, og i slutten av første omgang ga dommer Néstor Pitana den første drikkepausen i årets VM. Dommerne er pålagt å gi slike pauser om det er varmere enn 32 grader.

Resultatet betyr at Tyskland og USA begge avanserer med uavgjort seg i mellom i siste kamp. (NTB)

VM-sluttspillet fotball menn søndag, gruppe G:

USA – Portugal 2-2 (0-1)

Arena Amazonia: 40.123 tilskuere.

Mål: 0-1 Nani (5), 1-1 Jermaine Jones (64), 2-1 Clint Dempsey (81), 2-2 Varela (90+5).

Dommer: Nestor Pitana, Argentina.

Gult kort: Jermaine Jones (75), USA.

USA (4-2-3-1): Tim Howard – Fabian Johnson, Geoff Cameron, Matt Besler, DaMarcus Beasley – Kyle Beckerman, Jermaine Jones – Alejandro Bedoya (DeAndre Yedlin fra 72.), Michael Bradley, Graham Zusi (Omar Gonzalez fra 90.) – Clint Dempsey (Chris Wondolowski fra 87.).

Portugal (4-3-3): Beto – João Pereira, Ricardo Costa, Bruno Alves, André Almeida (William Carvalho fra 46.) – João Moutinho, Miguel Veloso, Raul Meireles (Varela fra 69.) – Nani, Hélder Postiga (Eder fra 16.), Cristiano Ronaldo.