Reddet og skjøt Norge til semifinale

(Ungarn - Norge 23-24). Keeper Kari Aalvik Grimsbø sparte ikke lagvenninnene i Györ. Hun storspilte og kastet også inn 3-3-målet på vei mot ettmålsseier-seier over Ungarn i EM.

Av Espen Hartvig

HELSINGBORG: Ute på banen ble Emilie Hegh Arntzen meget viktig i sin 50. landskamp. Det samme gjaldt også Nora Mørk, som måtte inn igjen i sluttfasen for å styre unna et pinlig norsk tap.

Hun sto bak «alt» i angrepet på vei fra 19-19 til 23-20-ledelse.

– Jeg så utgangen på skuddene bedre før pause enn etterpå. Målet? Det så bra ut, men så så jeg at keeperen var veldig nær ballen, sier Grimsbø til NTB.

Norge er klar for semifinale før siste gruppekamp mot Tsjekkia, men det er bare å glemme mye av det som skjedde i angrep. Det sto i perioder til stryk.

Flere av de store norske stjernene ble hvilt i store deler av kampen, og det utnyttet et ganske svakt ungarsk lag.

Nesten stengt

Grimsbø leverte en strålende i 1.-omgangen med vel 50 i redningsprosent. Da var det tilnærmet stengt hos henne.

Trønderjenta fikk også sitt første mål i den 163. landskampen. Hun kastet ballen perfekt inn i et tomt ungarsk mål til 3-3. Da snudde kampen helt.

Dermed tangerte hun også idolet Cecilie Leganger. Hun la opp med én scoring (løp i angrep i VM 2001) for Norge bak seg.

Katrine Lunde står med tre landslagsmål.

Bonus

Hegh Arntzen sto fram etter en famlende start. Hun scoret fem av målene da Norge gikk fra 13-14 til 19-17.

Seieren var også den sjette på rad for de norske jentene i dette mesterskapet.

Planen var klar tirsdag: Å gjennomføre kontringer så fort sjansen dukket opp. Det ble ganske godt gjennomført.

I etablert angrep var det lenge veldig, veldig mye svakt fra Norge med mange tekniske feil og svake skudd.

Det er også ganske åpenbart at noen av de ferskeste spillerne – et par fikk ganske mye spilletid – ikke helt er klare for toppnivået.

Blir det innbytte av mer rutinerte jenter før semifinalen?

Norge kan hvile det de vil av spillere onsdag. Det er en luksus ingen andre lag kan unne seg.

I semifinalen ser det ut som det blir enten Frankrike (OL-finalist) eller Nederland (tapte for Norge i OL-bronsekampen) for laget til Thorir Hergeirsson.

Bøhn-savn

Ungarn var i krise da de ankom EM. Tre spillere er nylig blitt mødre eller er gravide. Ni aktuelle spillere meldte skadeforfall.

Ungarerne var kraftig på gang under regimet til nordmannen Karl Erik Bøhn. Han revolusjonerte satsingen på kort tid og ledet laget til EM-bronse i 2014, men kort etter ble han alvorlig syk.

Bøhn døde i februar 2014. Med hans bortgang oppsto det også et stort tomrom i ungarsk landslagshåndball for kvinner.

Norge er favoritt

Ungarns trener Kim Rasmussen mener de norske jentene går inn i EMs semifinaler som gullfavoritter. Nora Mørk ga ham et mareritt i tirsdagskampen.

– Jeg ser Norge som stor favoritt til gullet nå, sa Ungarn-trener Rasmussen til NTB etter kampslutt.

Han ergret seg over minuttene der Norge avgjorde kampen ved å gå fra 19-19 til ledelse 23-20. Mørk var helt i sentrum av begivenhetene.

– De fikk to enkle mål, og hun skapte fire mål. Vi visste hvordan vi skulle jobbe, men vi var ett skritt bak hele veien. Vi gikk verken fram eller tilbake, men gjorde ingenting. Det utnyttet de med strekspilleren og Nora Mørk, sa Rasmussen.

– Fem minutter med dårlig konsentrasjon defensivt var nok til at Norge stakk av gårde og tok seieren. Det er jeg ikke fornøyd med, men de andre 55 minuttene spilte jentene godt forsvarsspill, tilføyde han. (©NTB)