Russlands president Vladimir Putin og FIFA-president Gianni Infantino følger åpningskampen i St. Petersburg lørdag.

Putin så Russland vinne åpningskampen

(Russland - New Zealand 2-0). President Vladimir Putin åpnet prøve-VM i St. Petersburg og fikk se hjemlandet vinne sin åpningskamp.

Av Adrian Richvoldsen

Vertsnasjon Russland hadde god kontroll på New Zealand og vant 2-0 i åpningskampen i FIFAs kontinentcup i fotball lørdag.

Turneringen er i praksis også prøve-VM ettersom den tradisjonelt arrangeres i det landet som skal arrangere VM året etter.

Det russiske hjemmelaget, som er i gruppe med Mexico og Portugal i tillegg til New Zealand, tok ledelsen etter 31 minutter da Denis Glusjakov kom alene med keeper.

Den russiske spilleren vippet ballen over en utrusende Stefan Marinovic i New Zealand-målet. Både Glusjakov og forsvareren Michael Boxall stormet etter ballen. I forsøket på å holde den ute var newzealenderen uheldig og satte stolpereturen i eget mål.

– Jeg trodde jeg hadde scoret, men det spiller ingen rolle hvem som krediteres. Det viktigste er at det ble mål, sa Glusjakov.

Forelsket

Etter pause doblet hjemmelaget ledelsen da Fjodor Smolov fikk ballen sentralt i banen. Han sendte den ut til Alexander Samedov på høyre, som slo inn foran mål. Der kom Smolov stormende og satte forholdsvis enkelt inn 2-0 til applaus fra Russlands president Vladimir Putin på tribunen.

– Det er viktig for oss å få folket til å forelske seg i landslaget, sa Smolov etter kampen.

Ti minutter før kamp stilte begge lag seg opp mot en av tribuneseksjonene hvor Putin og FIFA-president Gianni Infantino holdt hver sin tale.

Mobiliserte

– Når presidenten i ditt land kommer og holder en tale, gjør det at vi mobiliserer, sa Russland-trener Stanislav Tsjertsjesov gjennom sin tolk etter kampen.

Turneringen fortsetter søndag med kampene Portugal – Mexico og Kamerun – Chile.

Suksess i prøve-VM er ingen garanti for suksess i det påfølgende VM. Aldri har nasjonen som har gått til topps i kontinentcupen maktet å vinne VM året etter.

Åpningskampen ble spilt på den rådyre nye arenaen i St. Petersburg, der også finalen 2. juli skal spilles. Lørdag var det mange tomme seter.

Før avspark holdet både Vladimir Putin og FIFA-president Gianni Infantino taler der de ønsket hele verden velkommen til Russland neste år.

Tyskerne hedrer Kohl

De tyske fotballherrene spiller med sørgebånd mot Australia i FIFAs kontinentcup søndag. Det gjør de for å minnes Tysklands tidligere statsminister Helmut Kohl.

87 år gamle Kohl døde fredag morgen i sitt eget hjem. Han var tysk statsminister i 16 år mellom 1982 og 1998.

Kohl satt ved makten i Vest-Tyskland før gjenforeningen med Øst-Tyskland i 1990. Han opplevde både slutten på den kalde krigen og Berlinmurens fall som regjeringssjef.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har gitt Tysklands landslag lov til å spille med svarte sørgebånd i søndagens kamp mot Australia i kontinentcupen, som også er kjent som prøve-VM. Oppgjøret spilles i russiske Sotsji. (NTB)