Sport

Putin avviser OL-boikott

Russlands president Vladimir Putin sier det ikke er aktuelt for russiske utøvere å boikotte vinterlekene i Pyeongchang som følge av utestengelsen fra OL.

Av Stian Grythaugen

Putin står fast ved at russerne aldri har hatt et statlig dopingprogram. Han mener utestengelsen fra OL er politisk motivert.

Putins første uttalelser om OL-utestengelsen kom da han onsdag ettermiddag holdt en tale på et bilproduksjonsanlegg i Nizjnij Novgorod.

– Dette virker så absolutt å være iscenesatt og en politisk motivert avgjørelse. Vi kan alle se det. For meg er det ingen tvil, sa Russlands mektige president.

Han gjentok at landet ikke har hatt et statlig styrt dopingregime. Russiske myndigheter er anklaget for å ha hjulpet til med å gjennomføre jukset under Sotsji-OL på hjemmebane i 2014.

Les kommentar: En viktig R for Russland: http://www.dagsavisen.no/sport/en-viktig-r-for-russland-1.1066860

Putin la onsdag til at det ikke er aktuelt å nekte russiske utøvere å delta vinterlekene i Pyeongchang under nøytralt flagg.

– Vi kommer definitivt ikke til å erklære noen boikott. Vi vil ikke hindre noen i å konkurrere, dersom de ønsker å delta, sa Putin, som i den samme talen annonserte at han stiller til gjenvalg som russisk president.

Tirsdag besluttet styret i Den internasjonale olympiske komité (IOC) å utestenge Russland som nasjon fra lekene i Sør-Korea som straff for landets omfattende dopingprogram. Samtidig åpnes det for at russiske utøvere kan delta under nøytralt flagg.

Trenger svar

I forkant av tirsdagens IOC-avgjørelse ble det spekulert i at en eventuell utestengelse kunne utløse en russisk boikott av de kommende vinterlekene. Slik blir det ikke.

Tidligere onsdag opplyste en talsmann for Russlands president at Putin og Kreml ville trenge tid før de kommenterte IOCs beslutning.

– Vi trenger tid til å legge følelsene til side og gjøre en seriøs analyse av dommen før vi bestemmer oss for hva vi skal gjøre. Vi trenger å få noen svar fra IOC, het det fra talsmannen Dimitrij Peskov.

Utestengt på livstid

Han ble også utfordret på hva som vil skje med de russiske lederne som også er utestengt fra OL. Spørsmålet var om de vil bli straffet og sparket.

– Det er ikke en prioritet. Det viktigste er å beskytte interessene til våre utøvere, sa Peskov.

I tirsdagens styrebeslutning fra IOC heter det at enhver russisk idrettsleder som var involvert i Sotsji-lekene vil bli nektet akkreditering til Pyeongchang-OL. Det samme gjelder samtlige ansatte i det russiske idrettsdepartementet.

Russlands mektige visestatsminister Vitalij Mutko, som var idrettsminister under Sotsji-lekene, er i tillegg utestengt fra OL på livstid. Det samme er hans daværende nestkommanderende Jurij Nagornykh.

Sint Gorbatsjov

Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov holder ikke igjen på det verbale skytset mot IOC etter at Russland ble kastet ut av neste års vinter-OL.

– Det her er en skandale. Det her er idrett, for faen, sa Gorbatsjov onsdag. Han ledet Sovjet mellom 1985 og 1991.

Styret i Den internasjonale olympiske komité (IOC) besluttet tirsdag kveld å nekte Russland som nasjon å delta i Pyeongchang-lekene i februar. Det ble konsekvensen etter avsløringene om russerens omfattende dopingprogram.

I motsetning til Gorbatsjov har russiske myndigheter hittil vært forsiktige i sine uttalelser om IOCs avgjørelse. President Vladimir Putin sa onsdag ettermiddag at det ikke blir aktuelt å nekte russiske utøvere å konkurrere under nøytralt flagg i Sør-Korea.

– Vi kommer definitivt ikke til å erklære noen boikott. Vi vil ikke hindre noen i å konkurrere, dersom de ønsker å delta, sa Putin.

Tidligere på dagen sa en talsmann for Putin at den russiske presidenten og Kreml trenger tid før de kommenterer IOCs beslutning om å utestenge nasjonen fra vinter-OL.

– Vi trenger tid til å legge følelsene til side og gjøre en seriøs analyse av dommen før vi bestemmer oss for hva vi skal gjøre. Vi trenger å få noen svar fra IOC, het det fra talsmannen Dimitrij Peskov.

Peskov ble også utfordret på hva som vil skje med ledere som også er utestengt fra OL. Spørsmålet var om de vil bli straffet og sparket.

– Det er ikke en prioritet. Det viktigste er å beskytte interessene til våre utøvere, sa Peskov.

– Vanskelig å svelge

I russiske medier ble naturlig nok utestengelsen en stor sak onsdag. IOC møtte kritikk fra både politikere, utøvere og aviskommentatorer.

– IOC valgte et av sine tøffeste alternativer. Det hardeste ville vært total utestengelse, skrev avisen Kommersant.

– Det er vanskelig å svelge anklagene og straffen. Beslutningen er tøff og på sett og vis også ydmykende. Men idrettsutøvernes skjebne og vårt medlemskap i den olympiske familien er likevel det viktigste, skriver Sport Express.

Hockeystjernen Ilja Kovaltsjuk og den tidligere stavhopperen Jelena Isinbajeva er klare til å kompromisse og mener russiske utøvere bør takke ja til å delta i Pyeongchang under nøytralt flagg.

– Vi må absolutt være med i OL. Om vi ikke er med der, betyr det at vi har gitt opp, sier Kovaltsjuk.

– Jeg vil si dette til våre idrettsutøvere: Ikke mist motet og fortsett å trene mot konkurransene, sier Isinbajeva.

Kaller varsler forræder

Det liberaldemokratiske partiets leder, ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij, avfeide IOCs avgjørelse som «idrettsrasisme», mens den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov gjorde det klart at ikke en eneste utøver bosatt i Tsjetsjenia vil delta i OL under nøytralt flagg.

Dagen derpå var også russiske medier opptatt av dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov som lever i skjul på hemmelig adresse i USA. IOC har basert mye av sin argumentasjon på informasjon fra den tidligere lederen for antidopinglaboratoriet i Moskva.

– Grigorij Rodtsjenkov er en absolutt forræder, skriver avisen Komsomolskaja Pravda onsdag. (NTB)

Mer fra Dagsavisen