Sport

Provokasjonenes kamp som ingen vant på

(Vålerenga - Kristiansund 1-1). Når Vålerenga og Flamur Kastrati møtes slår det alltid gnister. Og når trenerne involverer seg, gir det ekstra krydder. Her mistet begge lag poeng i en kamp som viste at holdningsarbeid aldri tar slutt.

Bilde 1 av 3

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Ved siden av at Vålerenga mistet de to poengene de burde ha for å holde tritt i medaljekampen, ble ordvekslingene mellom Kastrati og Dag-Eilev Fagermo kampens snakkis. Det nye under disse nesten publikumsløse kampene er jo at mye høres av det som blir ropt. Og det er ikke vakkert. Det er bare fotballen som taper når holdningene blir avkledd.

Dag-Eilev Fagermo blir neppe provosert av å bli kalt «jævla soper» av Kastrati, kanskje han syntes det var en fordel. For det resultererte jo bare i at mannen som har et overraskende avlegs vokabular i sitt repertoar, ble byttet ut etter en time til tilropene «ut med pakket». Og da hadde han jo mislyktes. Kastrati har alltid vært provoserende i sin stil, alltid litt bitter over at Vålerenga aldri viste interesse i hans kvaliteter.

Intervjuet han ga til Eurosport i pausen var ikke særlig elegant. Og bekrefter bare lavmålet. Og forteller også hvilke holdninger som fortsatt lever der ute. KBK-trener Christan Michelsen var forbilledlig i sin reaksjon etter kampen. Slike holdninger skal vekk og fotballen må ta tak.

Les også: Fagermp: Har aldri vurdert Kastrati

Fagermo jakter alltid etter rette spenningsnivå og selv er han jo en rød klut på mange motspillere. Kastrati gikk i fella, nå blir han beskydt for homohets og slik tok han fokuset som sportslig bare gikk ut over hans eget lag. Og Kristiansund gjorde det vanskeligere for seg selv i medaljekampen.

Etterpå sa trener Christian Michelsen til Dagsavisen at han beklaget Kastratis oppførsel og at det vil få konsekvenser for ham. Han var oppgitt over at dette ble fokus i en tid da holdningsarbeid er viktigere enn på lenge.

Les også: Flamur Kastrati kalte Fagermo «jævla soper» – KBK varsler konsekvenser

I sluttfasen gikk han i direkte dialog med VIF-supporterne bak seg. Da sto det 1-1 ute på banen og frustrasjonen var stor både på bane og tribune. Det er noe han vanligvis ikke gjør. Men det var et forsøk på å dempe gemyttene.

Det store banneret på supportertribunen lyste mot spillerne da de kom inn: Ingen mennesker, ingen staffasje, kun hvit e bokstaver mot blå bakgrunn: «Vålerenga mot rasisme». Denne høsten handler tydeligvis mye om hodninger og oppførsel. Kanskje neste oppheng blir «Vålerenga mot homofobi».

Med to av de ufrivillige hovedpersonene fra de siste ukenes brudujer i hver sin stall, Amahl Pellegriono og Ousmane Camara, var dette anledningen. Det var bare Pellegrino som startet i sin lysegrønne drakt ute på vestrekanten, på den siden der det var verken folk eller tilrop. Kanskje han hadde trengt noen oppmuntringer, for Kristiansund ble presset bakover før pause. Eliteseriens toppscorer kom knapt til avslutninger.

Les også: Slaskens liveblogg: Vålerenga-Kristiansund delte poengene – slik var kampen

Pellegrino står altså med 19 scoringer og er suveren i tet på toppscorerlista. Vålerengas beste er Bård Finne med åtte scoringer, han har allerede varslet sin avskjed i høst og startet ikke denne kvelden. Vidar Örn Kjartansson kommer bakfra med sine sju mål på betydelig færre kamper.

Men det er ikke toppscoreren som nødvendigvis blir ligamester. Vidar Örn Kjartansson scoret VIFs mål og er nærmere en seriemedalje enn Pellegrino. Kampens beste innleggsfot og cornerlegger, Christian Borchgrevink, sto bak pasningen som endelig fant rette mottaker.

Les også: Vil variere bruken av Sahraoui (+)

Før det hadde vi sett utallige innlegg som danset gjennom feltet bare en meter fra målstreken, men der ingen føtter nådde fram. Osame Sahraoui hadde begeistret publikum med sine påfunn før pause, men han har klar ordre om å unngå brudd i mot.

Det ødeleggende bruddet kom etter at han var byttet ut da Kristiansund med smarte bevegelser utlignet ved Bendik Bye åtte minutter før full tid.

Men nå handler det om medaljekamp for Vålerenga. Molde, Rosenborg og Odd vant også sine kamper og da fortsetter racet som ikke blir avgjort før vi er langt inne i adventstida. Med eller uten hets på og utenfor banen.

KAMPFAKTA

Vålerenga – Kristiansund 1-1 (0-0)

Intility arena: 200 tilskuere.

Mål: 1-0 Vidar Örn Kjartansson (59), 1-1 Bendik Bye (82).

Dommer: Tom Harald Hagen, Brandval.

Gult kort: Liridon Kalludra, Kristiansund.

Vålerenga (4-3-3): Kristoffer Klaesson – Christian Dahle Borchgrevink, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg, Sam Adekugbe – Henrik Bjørdal, Magnus Lekven, Herolind Shala (Bård Finne fra 61.) – Aron Dønnum, Vidar Örn Kjartansson (Matthías Vilhjálmsson fra 81.), Osame Sahraoui (Felix Myhre fra 81.).

Kristiansund (4-2-3-1): Sean McDermott – Bent Sørmo, Aliou Coly, Christophe Psyché, Amin Askar (Bendik Bye fra 71.) – Olaus Skarsem, Andreas Hopmark – Sondre Sørli, Liridon Kalludra (Christoffer Aasbak fra 71.), Amahl Pellegrino (Pål Erik Ulvestad fra 71.) – Flamur Kastrati (Faris Pemi fra 60.).

Eliteserien fotball menn søndag, 22. runde:

Molde – Strømsgodset 2-1 (0-0)

Sarpsborg – Rosenborg 1-2 (0-2)

Vålerenga – Kristiansund 1-1 (0-0)

Aalesund – Odd 0-3 (0-1)

Senere kampstart: Bodø/Glimt – Mjøndalen (20.30).

Spilt lørdag: Start – Sandefjord 0-1, Brann – Stabæk 1-1.

Spilles tirsdag: Viking – Haugesund.

Les også: Medalje vil bety millionregn for VIF (+)

Mer fra Dagsavisen