Positive takter fra MS i knepent tap

MANGLERUD STAR - FRISK ASKER 1-2 (0-0, 1-2, 0-0): Manglerud Star følte seg snytt for straffeslag i sluttsekundene mot Frisk Asker. – Det ville blitt blåst mot oss, sier Livingston.

Bilde 1 av 3

MANGLERUD ISHALL (Dagsavisen): Manglerud Star ønsket å slå tilbake etter 8-1-tap i seriepremieren på hjemmeis lørdag. I sesongens andre kamp ventet imidlertid en ny tøff oppgave hjemme i Manglerud ishall, mot regjerende norgesmester Frisk Asker.

Etter en sjanserik, men målløs førsteperiode tok Frisk ledelsen etter en styring fra Mikkel Seiergren Christiansen, ni minutter ut i midtperioden. Kun halvannet minutt senere kjempet Emil Frøshaug hardt, og pucken havnet til slutt på bladet til Marcus Ekberg, som brukte to berøringen på å limte pucken bort i lengste hjørne.

Drøye fire minutter senere var Frisk i overtall. De hadde skapt flere store muligheter i tidligere overtallspill, uten tellende resultat. Men da pucken ramlet perfekt ned på bladet til Anders Bastiansen foran MS-keeper Oscar Fröberg beholdt veteranen roen, og tok med seg pucken rundt den svenske målvakten, og la den enkelt i mål.

Finstad i undertall

Kampen fortsatte å bølge frem og tilbake, og blant annet Steffen Ratejczak hadde en gigantmulighet for MS, men satt pucken til side for mål, helt upressa, et par meter foran Frisk-keeper Dahlberg.

Med tre minutter igjen av tredje periode ledet gjestene 2-1. Sekundet senere pådro hjemmelagets Emil Frøshaug seg en to minutters utvisning. Det betød at MS måtte spille to av de siste tre minuttene i undertall.

MS-trener David Livingston valgte en litt spesiell oppsetning mot slutten av undertallet, og satte inn 19 år gamle Pontus Finstad, men det skulle vise seg at Livingston hadde en helt klar plan med, som også slo til.

MS sto imot med en mann mindre, og med 20 sekunder igjen på uret fikk nettopp Pontus Finstad tak i pucken i egen sone, samtidig forlot MS-keeper Oscar Fröberg målet, og MS var nå seks mot fem på isen.

Snytt for straffe?

Unge Finstad bestemte seg. Uredd trykka han gasspedalen i bånn, og feide forbi samtlige Frisk-spillere. Gjennom midtsonen, inn i Askers sone, og på mål. Siste hinder var Frisk-back Henrik Ødegaard, men også han ble stående igjen som en pilon, men fikk i siste sekund snudd seg, og kasta seg ned etter Finstad. Ødegaards kølle traff skøytene til 19-åringen, som gikk i isen. Soleklar utvisning, men skulle det vært straffeslag i stedet for?

– Det ville blitt blåst staffe om det var mot oss, det er min mening, sier MS-trener David Livingston til Dagsavisen om situasjonen.

– Hva sier det om tankegangen til en fyr på 19 år? Mister han pucken der så er kampen mer eller mindre over.

– Jeg tror ikke det er noe spesielt. På det nivået her ville alle gjort det samme, du ønsker å score mål, og bruker de mulighetene man får. Han fikk muligheten, og tok den, sier Livingston, før han legger til:

– Det varfaktisk derfor jeg satt han i undertallet, fordi vi kunne få en overgang. Jeg er ikke redd for å sette han på for han jobber så hardt, og han gjør det i dag også. Jeg skulle bare ønske at alt det harde arbeidet ga han noen poeng også.

Finstad kom riktignok inn litt fra siden i straffesituasjonen, men ingen andre Frisk-spillere var i posisjon til å hindre han fra å ta med seg pucken inn foran mål, og få forsøke seg alene med Frisk-keeper Niclas Dahlberg.

– Det kunne ha blitt blåst straffeslag der?

– Det skulle ha blitt blåst straffeslag der, slår Livingston fast.

– Det er her vi må være

Det ble i stedet for en to minutters utvisning, der MS kom til en brukbar mulighet i kampens aller siste sekund, men Dahlberg sto i veien, og sikret Frisk alle poengene.

Det var uansett en meget god oppvisning av Manglerud Star etter en tøff start med 1-8 hjemme mot Stavanger i åpningskampen, og MS kunne fort fått med seg poeng i en kamp der det florerte av sjanser begge veier.

– For all del, vi er mer positive nå enn hva vi var etter den forrige matchen. Men dette er litt sånn hjerteinnfarkt-kamp. Vi har noen veldig bra perioder, og så har vi noen perioder der vi blir overivrige og glemmer hvor vi skal være, sier assistenttrener Ove Sundelius til Dagsavisen.

– Vi sliter litt med å score da, men vi er fornøyd med innsatsen til alle spillerne altså. Men det er her vi må være da. Det er opp her vi må, konkluderer Sundelius.

Gode svar fra Fröberg

Et annen spennende spørsmål før kampen mot Frisk Asker var hvem som skulle vokta MS-buret. Klubben har henta to nye før denne sesongen. Svenske Oscar Fröberg fikk sjansen i første kamp, men ble erstattet av Ole Morten Furseth før halve kampen var spilt. Da hadde Fröberg en redningsprosent på skremmende 66,7. Mot Frisk Asker spratt han opp til 91,7.

– Jeg syns han gjorde en god jobb i dag, vi kan ikke gi han skylden for baklengsmålene, sier Livingston.

Noe av grunnen til at Livingston valgte bort Ole Morten Furseth var motstanderen. Furseth kom nemlig fra nettopp Frisk Asker før denne sesongen.

– Det er god konkurranse mellom den. Det er et problem at det er hans tidligere lag. De kjenner han, på en annen side kjenner han dem også.  Men jeg ville ha en de ikke kjente, forklarer Livingston.

Tøff sesongstart

Neste oppgave for MS er Storhamar på borteis. Med andre ord er det ingen enkel sesongstart for de gule og grønne. Et revansjesugens Stavanger Oilers i første, etterfulgt av regjerende norgesmester Frisk Asker, for deretter å møte fjorårets sølvvinner i både serie- og sluttspill.

Livingston og Sundelis tror imidlertid den tøffe sesongstarten kan slå positivt ut.

– Det er tre tøffe kamper, men det kan være en god ting for oss. Da får vi inn tempoet, og nivået vi trenger, sier Sundelius.

Hovedtrener Livingston tror heller ikke det er umulig å få med seg noe fra Hamar til helgen.

– Det er en tøff kamp for oss, men det er muligheter der også. Vi får se. Vi spilte jevnt mot dem noen kamper i fjor. Vi har et vel så godt lag denne sesongen med tanke på alle skadene vi hadde i fjor. Så vi må holde oss friske, og gå på videre, avslutter han.

Manglerud Star – Frisk Asker 1-2 (0-0, 1-2, 0-0)

Mål:
1. periode: Ingen.
2. periode: 0-1 (29.7) Mikkel Christiansen (Christian Kåsastul, Petter Kristiansen), 1-1 (30.45) Marcus Ekberg (Emil Frøshaug), 1-2 (34.51) Anders Bastiansen (Victor Björkung, Hampus Gustafsson).
3. periode: Ingen.

Utvisninger: Manglerud Star 6 x 2 min., Frisk Asker 4 x 2 min.