Portugal måtte score. Da kom Ronaldo

(Ungarn - Portugal 3-3). Cristiano Ronaldo ble historisk bare ved å være på banen mot Ungarn. 31-åringen ga seg ikke før han hadde én målgivende og to scoringer i 3-3-kampen som sendte Portugal videre i EM.

Av Anders Møllersen

Portugal-kapteinen har måttet tåle å høre prat om brente sjanser, et brent straffespark og sutrete kroppsspråk. Men da landet hans trengte ham som mest sto superstjernen fram i sin 17. EM-kamp, som er ny rekord for antall kamper i et EM.

Først hadde Ronaldo den målgivende pasningen da Nani utlignet til 1-1 etter at Zoltán Gera hadde sendt Ungarn i ledelsen.

Balázs Dzsudzsák sendte ungarerne foran for annen gang i kampen med et frispark via muren i annen omgang, men så var det Ronaldos tur til å utligne. Med høyre hæl ekspederte 31-åringen inn et innlegg til 2-2. Et kunstverk av et mål som gjorde at Ronaldo ble den første som har scoret i fire EM-sluttspill (2004, 2008, 2012 og 2016).

Nærmer seg

Da portugiserne lot kaptein Dzsudzsàk få all tid i verden til å stille inn siktet igjen, ga han Ungarn ledelsen igjen via en uheldig Nani til 3-2. Men dette var Cristiano Ronaldos kveld. Etter 62 minutter steg Real Madrid-stjernen til værs på et innlegg fra Ricardo Quaresma og stanget inn enda en utligning til sitt åttende EM-mål. Ett mål bak rekordinnehaver Michel Platini.

– Vi vet at han er en verdensklassespiller. Han er en farlig spiller, og du kan ikke alltid kontrollere ham. Vi ga dem ikke mange sjanser, men når Ronaldo har ballen kan han alltid score, sa Ungarn-trener Bernd Storck etter kampen.

Ronaldo har aldri scoret på et frispark i et EM. Han prøvde seg med ett minutt igjen fra langt holdt, men det ebbet ut med poengdeling på den historiske kvelden i Lyon. Dermed er Portugal videre som gruppetreer, bak Ungarn og Island.

Det betyr at Ronaldo og co. skal bryne seg på Kroatia i åttedelsfinalen.

Kapteinene scoret

– Vi er glade for at vi fortsatt er med i turneringen. Det var en hard kamp, men vi skapte sjanser og scoret mål, sa Portugal-trener Fernando Santos.

Veteranen Zoltán Gera startet scoringsballet på Stade de Lyon etter 18 minutter. 35-åringen dempet først ballen på brystet utenfor 16-meteren etter en corner, før han banket til med feil fot og sendte Ungarn i ledelsen.

Tre minutter før pause viste Ronaldo en pekepinn på hva som ventet da han lekent sendte Nani gjennom til 1-1.

Halvannet minutt ut i annen omgang var Ungarn tilbake i ledelsen. Kaptein Dzsudzsák tok frisparket, skuddet gikk via André Gomes i muren, og så var det 2-1.

Men så var det Cristiano Ronaldos tur. Etter 49 minutter brukte spissen hælen til å flikke inn utligning nummer to, 12 år etter at han scoret sitt første EM-mål.

– De største spillerne leverer alltid når det gjelder som mest, sa TV 2-ekspert Brede Hangeland, og den tidligere landslagskapteinen skulle få enda mer rett.

Først ble Ungarns kaptein tomålsscorer, til Ronaldos ufattelige frustrasjon. Ronaldo var imidlertid ikke ferdig for kvelden. Innlegg fra innbytter Ricardo Quaresma var presist i retning sin kaptein, som steg til værs og stanget inn sitt annet for kvelden til 3-3. (©NTB)

EM-sluttspillet fotball menn onsdag, gruppe F:

Ungarn – Portugal 3-3 (1-1)

Stade de Lyon: 55.514 tilskuere

Mål: 1-0 Zoltán Gera (19), 1-1 Nani (42), 2-1 Balázs Dzsudzsák (47), 2-2 Cristiano Ronaldo (50), 3-2 Dzsudzsák (55), 3-3 Ronaldo (62).

Dommer: Martin Atkinson, England.

Gult kort: Richárd Guzmics (13), Roland Juhász (28), Zoltán Gera (34), Balazs Dzsudzsak (56), Ungarn.

Ungarn (4-2-3-1): Gábor Király – Ádám Lang, Roland Juhász, Richárd Guzmics, Mihály Korhut – Ákos Elek, Zoltán Gera (Barnabás Bese fra 46.) – Gergö Lovrencsics (Zoltan Stieber fra 83.), Ádám Pintér, Balázs Dzsudzsák – Ádám Szalai (Krisztián Németh fra 71.).

Portugal (4-1-3-2): Rui Patrício – Vieirinha, Pepe, Ricardo Carvalho, Eliseu – William Carvalho – João Mário, João Moutinho (Renato Sanches fra 46.), André Gomes (Ricardo Quaresma fra 61.) – Nani (Danilo Pereira fra 81.), Cristiano Ronaldo.