Sport

Pling! Uten lyd. Her er lista over de tolv tippekampene NRK viser

Den første tippekampen startet uten bilde og uten lyd. Men det var vi vant til.

Det var tilnærmet hysteri i avisredaksjonene opp mot lørdag 29. november 1969. Det var sperrefrist på hvilke lag vi skulle få se i tidenes første tippekamp på norsk TV. VG kjørte sladdede bilder for å tirre oppmerksomheten. Men ingen fikk vite at det var Wolverhampton og Sunderland vi skulle få se denne lørdagen til Jarle Høysæters nøkterne vestlandsrøst.

Sendingen startet klokka 14.50. Ingen lyd. Og intet bilde ut over «Vi beklager teknisk feil» på skrått over skjermen. Det var vi vant til. Overføringer fra utlandet var krevende. Det tok bare 20 minutter denne gangen, akkurat tidsnok til vi fikk se at Wolves Hugh Curran fikk satt inn kampens eneste mål i søla på Molineux Ground.

Som 13-åring var dette stort. Vi hadde TV. Alle hadde ikke det. En svart-hvit Tandberg inne i en trekasse. Det holdt i massevis da «tippekampen» skulle etableres i Norge. Og lite visste vi om hvilken eksplosjon det skulle få for interessen for engelsk fotball i Norge.

Les også: Ventestemmen Høysæter er borte

Så det er helt naturlig at NRK, som for lengst har mistet rettighetene til denne moroa, tar oss med på et døgns feiring. Arne Scheie er naturlig gjest. Men heller ikke han var på plass i NRK til denne sendingen. Han kom to år senere.

Nei, det var Jarle Høysæter, Øivind Johnsen og Knut Th. Gleditsch som skulle bli stemmene som geleidet oss gjennom eksotiske sorthvitt-bilder fra kamper i Midt-England. For vi fikk jo ikke se topplagene på hjemmebane. Vi måtte nøye oss med Wolves og Sunderland og Coventry mot Tottenham uka etter. TV-rettigheter var styrende også den gang. Og det kommersielle selskapet ITV hadde bare rettighetene innenfor et geografisk område. Og de klarte også å pålegge nordiske medier sperrefrist. Avisene fikk ikke lov å fortelle hvilke lag vi skulle få se.

Hjernen bak det hele? Den svenske kommentatorlegenden Lars Gunnar Björklund. Han mente dette måtte være det perfekte nordiske samarbeid, at Sverige, Danmark og Norge spleiset på dette. – Mitt beste påfunn, sa han til undertegnede mange år senere.

Men hvem kunne kommentere engelsk fotball i Norge? Jarle Høyseæter hadde egentlig ikke tid. Han satt i forhandlinger og drev med logistikk. Han er mannen bak "plinget". Scoringsservice opp mot tippekupongen hadde vi aldri opplevd før. Øivind Johnsen hadde kommentert kunstløp, var en dannet herre, tidligere skuespiller og kunne si: «Og der scorer de forsyne meg igjen», da reprisen gikk med en stor blinkende R over skjermen. Men det skjedde senere. Han tok med seg fiskebollene, dressen og slipset og dro til England. Han snakket om været og atmosfæren, mindre om 4-5-1 og høyt press. Men han startet en bevegelse. Du har kanskje lurt på hvorfor det er så mange norske Wolves-tilhengere der ute?

Les også: «Det er slettes ikke rart at mange nå googler seg fram til gratis strømming av favorittlaget»

Dette er sendeskjemaet for NRKs tippekamp-jubileum:

Sendingen starter fredag klokka 19.30 med mimring og moro om hva som kommer. Det er manglende arkivopptak fra de første årene, den eldste som sendes er Birmingham - Stoke fra 1975.

Kampene sendes slik:

20.00: Manchester City - Swansea 1981

22.00: Everton - Liverpool 1992

23.55: Birmingham - Stoke 1975

01.25: Chelsea - Manchester United 1984

03.15: Coventry - Liverpool 1983

05.00: Portsmouth - Southampton 1984

06.55: Middlesborough - Manchester City 1992

08.50: Luton - Oxford 1988

10.45: Tottenham - Arsenal 1991

12.35: Leicester - Crystal Palace 1998

14.25: Manchester United - West Bromwich 1978

16.00: Tidenes tippekamp!

18.00: Over til trekningen av fotball-EM 2020.

Mer fra Dagsavisen