Sport

Platini forklarer millionutbetaling

Presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), franskmannen Michel Platini, sier at det ikke er noe mistenkelig ved den millionutbetalingen han mottok fra FIFA.

Av Per-Kristian Eriksen

I 2011 fikk Platini to millioner sveitser franc fra Sepp Blatter og Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Denne utbetalingen står svært sentralt i den saken sveitsisk påtalemyndighet har reist mot Blatter, der den mektige FIFA-presidenten blir mistenkt for, blant annet, korrupsjon.

– Jeg fikk denne betalingen for kontraktsarbeid jeg gjorde for FIFA. Dette er kun betaling jeg fikk for arbeid jeg gjorde for organisasjonen etter avtale, forteller Platini. Han sier han er glad for at han har fått muligheten til å forklare seg om dette til sveitsiske myndigheter, som har satt Blatter under etterforskning.

Saken stiller også Platini i et dårlig lys, men franskmannen gjør alt han kan for å komme fra denne saken med æren i behold.

Startet i mai

Saken som har ridd FIFA som en mare i sommer startet i mai måned. Da ble flere fremstående representanter og tillitsvalgte i organisasjonen arrestert mistenkt for korrupsjon. BBC skriver at det helt siden den gang har vært spekulert i om også Blatter på et tidspunkt kom til å bli direkte blandet inn i saken.

Nå har det skjedd. Fredag ble det formelt startet etterforskning mot ham, for å ha ledet organisasjonen på en kriminell måte, og for en tvilsom utbetaling til Platini. Dette blir i utgangspunktet sett på som korrupsjon, men om han blir tiltalt for en så alvorlig sak, gjenstår det å se. Etterforskningen er bare i startfasen.

Blatter har i etterkant av skandalen sagt han vil trekke seg som president i FIFA 26. februar neste år. Det skjedde bare noen dager etter at 79-åringen var gjenvalgt på toppen av FIFA for en femte periode. Platini, som styrer UEFA, er en av favorittene til å overta, hvis ikke den siste utviklingen i saken ødelegger hans kandidatur.

Platini sliter

Etter at 60 år gamle Michel Platini ble direkte blandet inn i denne saken, mener mange at han kommer til å få det slitsomt med å komme på offensiven i kampen om å bli FIFA-president ved valget neste år.

Han sier selv han er glad for at han har fått forklare seg som vitne for den sveitsiske påtalemakten. Han understreker også at det ikke er noe tvilsomt ved den utbetalingen han har fått fra FIFA på et tosifret millionbeløp i norske kroner.

– Jeg har forklart meg om alle forhold ved denne utbetalingen. Det er jeg veldig glad for, sier Platini i en uttalelse.

Likevel er det mange som mener at den saken som nå er dukket opp er et «alvorlig slag» mot UEFA-presidenten og hans muligheter til å vinne fram i kampen om å bli ny FIFA-president.

Får politisk støtte

Den franske statsministeren Manuel Valls sier han fortsatt har stor tiltro til Michel Platini.

De pengene det er snakk om ble overført til Platini i 2011, og de er svært viktige i den saken den sveitsiske påtalemakten er i ferd med å bygge opp mot Blatter. Platini har forklart seg om dette og sier det er betaling for kontraktsfestet arbeid han har utført for FIFA.

– Nå må de juridiske myndighetene få gjøre ferdig sitt arbeid, sier Valls til radiostasjonen France Info. Han legger til at han har stor tiltro til Platini, som han anser for å være en dyktig leder av UEFA.

Korrupsjonsmistanker

De sveitsiske myndighetene har satt i verk etterforskning mot Blatter. Han er mistenkt for korrupsjon i forbindelse med pengeoverføringen til Platini, og han er også under mistanke for å ha skrevet under en kontrakt med det karibiske fotballforbundet som var svært ugunstig for FIFA.

Skadalen ble avdekket i mai, da flere av topplederne i FIFA ble fengslet mistenkt for økonomiske misligheter i forbindelse med sine verv i organisasjonen. Allerede den gangen ble det spekulert i om Blatter var medansvarlig, men hans navn ble ikke trukket offisielt inn etterforskningen av saken før fredag.

Da ble både kontoret hans og lokalene til FIFA ransaket, og sveitsiske myndigheter påstår det er beslaglagt relevant materiale.

Full åpenhet

– Disse pengene det er snakk om er betaling for arbeid jeg har utført etter avtale, sier Platini. Jobben han skal ha gjort ble utført mellom januar 1999 og juni 2002. Mange har stilt spørsmål ved hvorfor betalingen ikke ble gjennomført før i 2011.

– Jeg er for full åpenhet og har forklart meg om denne saken til sveitsiske myndigheter. For min del har jeg samarbeidet fullt ut, hevder Platini.

Den tidligere stjernespilleren er en av tre kandidater som står klar til å overta presidentjobben etter Blatter i FIFA, men det er helt på det rene at den saken som dukket opp fredag, kaster mørke skytter over UEFA-presidenten, selv om han nå får politisk støtte fra høyeste hold i Frankrike.

Det internasjonale fotballforbundet skal velge Blatters etterfølger 26. februar neste år. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen